CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Bruxelles, capitala Europei (III)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Năvala arabă
Ianuarie 2007 – Hoinăresc prin oraș toată duminica.  
  
Bulevardul François Anneessens.  
  
Multe biznisuri arabe (cu firme în franceză și arabă).  
  
Am adăugat la colecția mea de discuri un CD cu muzică flamandă (n-aveam din asta), Clouseau Vanbinnen, plus două discuri arabe, "Cele mai bune cântece" (vol. 10) și "Chaâbi Disco" (melodii interpretate de Ihssan, Tahour, Chems, Halim, Laabi, Boulaid, Jadouane, Orchestra Bachir, Adnane Sofiani, Latifa Raefat, Chayta, Najwa - din mai multe țări arabe. Un CD costă 7-8 euro.  
  
Vânzătorul arab cu barbă, când aude că sunt din România, îmi spune:  
  
- Ei, francezii, englezii, au venit peste noi, fără să-i cheme nimeni. De ce nu ne-au lăsat în pace? Pretinzând că ne aduc "lumina" civilizației lor, de fapt, ne-au jefuit zăcămintele, au vrut să ne distrugă tradițiile și să ne transforme în servitori (ființe umane de categorie inferioară) în colonii. Acum, venim noi peste ei, emigranți. Nu trebuie să trăim și noi?  
  
*  
  
La Gara de Miazăzi, pe Bulevardul de Miazăzi, o piață mare, cu tarabe, plină de comercianți arabi și turci.  
  
Comand un dürüm turcesc (așa era scris, fără traducere) cu vegetale și cu carne. Le spun că am făcut lagărul de refugiat politic în Turcia și încep să număr pe turcește și să recit, ca pe o poezie, expresiile pe care mi le mai aduc aminte. Clienții din jur zâmbesc. De fapt, am emigrat în America cu pașaport... turcesc! Plătesc 3,50 euro. În piață, se disting ușor femeile cu broboade islamice (paranja), care le acoperă părul.  
  
*  
  
Prin Bruxelles trece râul Senne (103 km lungime), afluent al râului Dyle. Se pronunță asemănător cu Seine (Sena), fluviul care trece prin Paris, lung de 776 km, și se varsă în Marea Mânecii prin Estuarul Le Hâvre.  
  
*  
  
Numele capitalei belgiene se scrie Bruxelles, în franceză, Brussel, în olandeză (flamandă), și Brussels, în engleză. Orașul are sub un milion de locuitori, circa 960.000.  
  
*  
  
Bursa, clădire ridicată în perioada 1868-1873 pentru oligarhia financiară, după proiectul arhitectului L.-P. Suys, cu elemente eclectice și sculpturi de A. Rodin. Șase coloane sprijină un capitel corintic.  
  
 
  
Piața Mare
Grand Place (Piața Mare), în centrul orașului, are formă rectangulară (110 x 68 m), un loc vechi de plimbare (l-aș compara cu strada Unirii din Craiova).  
  
Locul e înconjurat de clădiri din secolul al XVII-lea, dominate de Primărie și de Casa Regelui.  
  
E o plăcere să ieși seara la o promenadă!  
  
*  
  
Intru la Muzeul Orașului (3 euro), care se află în Casa Regelui. Artă gotică din vremea ducilor de Brabant, secolele XIII-XIV. Basoreliefuri din Vechiul Testament. Hărți, tablouri înfățișând comerțul pe canale, machete ale orașului.  
  
În hol, la primul etaj, un scurt film documentar despre istoria orașului. Bruxelles a fost fondat în anul 580 de către Sf. Géry, epicop de Combrai, care ar fi construit o capelă mică pe o insulă de pe răul Senne. Peste un veac, așezarea capătă denumirea de Broeksele. Orașul se dezvoltă începând din secolul al XI-lea, iar în secolul următor, leagă urbele Bruges și Cologne. A properat sub Ducii de Bourgogne și sub Philippe cel Bun. Sub habsburgi (de care noi, românii, n-am scăpat nici astăzi!) rezistă ca important centru. În 1695, mareșalul Villeroy, al Regelui Soare, bombardează orașul și distruge 4.000 de case. Cunoaște o perioadă liniștită sub prințul Charles de Lorraine (1744-1780). Împreună cu Haga, Bruxelles fu reședință alternativă a regelui Țărilor de Jos (precum Bucureștiul cu Iașul în 1859, la Unirea Principatelor Române).  
  
În noaptea de 24-25 august 1831, a început în Bruxelles revoluția care a dus la independența Belgiei de sub olandezi.  
  
Referinţă Bibliografică:
Bruxelles, capitala Europei (III) / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3360, Anul X, 13 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!