CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Bruxelles, capitala Europei (II)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mizerie și frig
Ianuarie 2007 – Hotel “Astoria”, în stil Beaux-Arts (Artele Frumoase), al cărui dizain a fost făcut de arhitectul belgian Henri-Joseph-Léon van Dievoet (1869-1931), conservând saloane, colonade, săli de teatru de epocă.  
  
*  
  
Cu noaptea-n cap... era totul închis... Și sâmbătă!  
  
Pe tramvaie, reclame cu: Romania open now / Romania joined the E.U.  
  
*  
  
Catedrale înalte, frumoase și mizerie pe străzi (iată că nu numai Bucureștiul e neigienic!)  
  
*  
  
Rue des Palais
Palei Zenstraat ș Strada Palatelor ț.  
  
Apoi, strada Brabant, cu tarabe afară, mai comercială.  
  
Mulți arabi și consoartele lor cu părul acoperit, ușor de recunoscut.  
  
Hoteluri cu 3 și 4 stele, căutam ceva mai ieftin.  
  
*  
  
Am poposit la Hotel “Albergo”, 55 de euro pe noapte, mai ieftin. Și am dormit mort, opt ore, de la ora 12, la ora 20.  
  
Era frig în cameră, nu mergeau caloriferele, și recepționera mi-a făcut o reducere de 10 euro.  
  
După masă, ar fi trebuit să fac un tur al orașului, dar n-am mai avut puterea să mă scol... Mă picotise un somn așa de dulce, din cauza oboselii!  
  
La TV, canale flamande cu filme americane, subtitrate în limba flamandă.  
  
La rubrica “Știri europene”, președintele CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), Jean-Paul Costa, critica Turcia, Ucraina și România că nu respectă drepturile omului.  
  
 
  
(Semi)Paradoxul Democrației
În Germania, se manifestă și în prezent un partid nazist. Mă gândeam la următorul semiparadox al democrației:  
  
“Într-o societate democratică sunt permise ideile nedemocratice?  
  
a) Dacă nu, înseamnă că societatea nu e democratică, fiindcă nu respectă libertatea cuvântului, presa liberă, dreptul la exprimare.  
  
b) Dacă da, atunci s-ar putea ca aceste idei nedemocratice să schimbe societatea într-na nedemocratică, precum s-a-ntâmplat de multe ori de-a lungul istoriei.”.  
  
Divorțurile fac ravagii în Franța: 2 din 3 locuitori își desfac mariajele (mai rău decât în SUA, unde procentul se apropie de 60%!). Tinerii nu mai pot trăi împreună - fiecare cu pretențiile și cu capriciile sale...  
  
Într-o carte despre democrație, Francis Heran prezicea că populația Franței va crește din emigrație, fără emigrație ar stagna sau ar regresa.  
  
Fondatorul Partidului Socialist Francez, Georges Frêche, a fost dat afară din partid deoarece a spus că sunt prea mulți jucători negri în echipa națională de fotbal a Franței: 9 din 11!  
  
*  
  
N-am mai putut dormi până la ora două noaptea. Mă chioram la televizorul minuscul din cameră, mutând de pe un canal pealtul, din curiozitate.  
  
Am vizionat un film de acțiune cu eschimoși. Viața lor... Numai zăpezi și alb... Mergeau la vânat cu sănii trase de câini... Dura zile până se-ntorceau. În corturi, dormeau goi, înfășurați cu piei de animale.  
  
 
  
O brânzoaică în Piața Mare
Duminică, 28 ianuarie, am luat-o prin Grădina Botanică, amenajată de arhitectul peisagist francez Lenôtre. Cuprinde mai multe sculpturi.  
  
Mă târam cu geamantanul pe rotile și cu rucsacul în spate.  
  
Place de L’ Espagne. (Piața Spaniei)  
  
Grand Place. (Piața Mare)  
  
Am ajuns în centrul orașului. Am băut la o terasă o cană de lapte fiert cu ciocolată și am mâncat o brânzoaică.  
  
La Hotelul “Marriott Brussels”, de pe Bd. Anspach, unde avem rezervare pentru două nopți, făcută de Compania “Marcus Evans”, organizatoarea conferinței științifice la care participam, mă scriseseră că sunt din... Cehia!  
  
Liftul nu mergea dacă nu puneai cardul cu care deschideai camera – ca să nu poată folosi liftul persoanele care nu sunt cazate în hotel.  
  
Am fost cazat la camera 228.  
  
Referinţă Bibliografică:
Bruxelles, capitala Europei (II) / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3359, Anul X, 12 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!