CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Museo del Oro (Bogotá, Columbia)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
august 2019  
  
În timpuri pre-columbiene, indigenii se ocupau cu mineritul, metalurgia (obiecte din aur, argint, cupru și platan), șanțuri de irigații și creșterea animalelor domestice.  
  
Figurine și vase metalice s-au descoperit de către arheologi, cu forme zoomorfice, simetrice.  
  
Obiecte de podoabe (de pus în nas, ori în urechi), discuri, platouri.  
  
Statuete mici de ceramică.  
  
Oale încrustate, mărgele făcute din boabe ori pietricele înșirate.  
  
Măști aurite (indigenilor le plăcea culoarea soarelui – galben).  
  
Încrustări în piele.  
  
Sculpturi antropomorfe în lemn sau fier.  
  
Jgheaburi din trunchiuri de copaci.  
  
Statui în piatră de oameni-broaște, oameni-păsări.  
  
Picturi corporale.  
  
Picturi pe obiecte de ceramică.  
  
Conducătorii spirituali se numeau șamani.  
  
Demnitarii triburilor Muiscas, Laches, Guanes și Chitareros erau mumificați – pregătiți pentru viața de apoi. Corpurile lor erau păstrate în peșteri, și învelite în pături, piei, sau plase de sfori.  
  
Indigenii se tatuează și astăzi, pe față, pe corp. Se împodobesc cu pene în cap, și podoabe pe corp. Mituri, tabu-uri, ritualuri făceau parte din cosmogonia indigenă.  
  
Ceea ce-i rar e considerat prețios. Existau plante considerate sacre, în credința indigenă, cu uz religios, folosite în parafernala șamanilor, plante precum: yagé, yopo, tabacul, coca.  
  
Coca are efect psihotropic (diminuează oboseala și foamea, și stimulează vorbirea și memoria). Yopo are efect halucinogen.  
  
Indigenii credeau în spirite, cărora le dăruiau ofrande pentru a le îmbuna.  
  
Moartea însemna reîncarnare sau renaștere într-un urs sau liliac, ori alt animal. Moartea însemna transformare în altceva, cu scopul de a prelungi viața.  
  
Măști de aur erau folosite pentru imortalizarea șefilor de trib, împreună cu ritualuri specifice.  
  
Mituri despre originea universului.  
  
Dansuri spirituale.  
  
Meșteșugarii erau văzuți ca semi-zei, pentru că transformau materialele, atribuindu-le putere.  
  
Referinţă Bibliografică:
Museo del Oro (Bogotá, Columbia) / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3282, Anul IX, 26 decembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!