CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Simón Bolívar și alte personanțe columbiene
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
august 2019  
  
Plaza Simón Bolívar cu Catedrala Primada de Colombia.  
  
Casa Museo Quinta de Bolívar [Grădina și Casa lui Simón Bolívar], El Libertador (Eliberatorul).  
  
*  
  
Simon Bolívar a primit cadou o casă, la 16 iunie 1820, de la guvernul țării Granada Nueva (numele anterior al Columbiei).  
  
Casa aparținuse familiei Portocarrero începând din anul 1800.  
  
El Libertador a locuit-o sporadic în perioada de zece ani, înainte de a pleca la luptă (Bătălia din Carabobo) sau în Campania Eliberatoare din Sud.  
  
În anul 1826 Simon Bolívar își asumă președinția republicii. La vremea aceea, Gran Colombia (Marea Columbie), cuprindea pe lângă teritoriul de azi al Columbiei, și ţările: Venezuela, Ecuador, și Panama.  
  
Împreună cu amanta sa, Manuelita Sáenz, Bolívar a locuit în casă începând din anul 1828, iar în 1830 a donat-o prietenului său José Ignacio Paris.  
  
Un atentat asupra vieții lui Bolívar s-a desfășurat la 25 septembrie 1828, când el a reușit să se refugieze în casă.  
  
*  
  
Simón Bolívar a avut un servitor fidel, José Palacios Antúnez (1790-1868), care i-a promis mamei lui Bolívar că nu se va despărți niciodată de fiul ei, la bine sau la rău.  
  
*  
  
În 1822 Casa (Quinta) a fost declarată muzeu, în 1968 trece în patrimoniul Operelor publice, iar în 1975 este declarată Monument Național.  
  
*  
  
Tuberculoza făcând ravagii în anii 1830, Bolívar s-a adăpostit în casă. Dușmanii săi urmăreau să-l exileze, deoarece îl considerau un pericol politic, iar țara pe care o conducea, Gran Columbia (Marea Columbie) se destrăma (Venezuela și Ecuador desprinzându-se ca state separate). Prietenii și concubina Manuela îl părăsiseră. Bolívar s-a mutat în casa lui Pedro Alcántara Herrán, apoi în casa lui San Pedro Alejandrino, unde a murit la 17 decembrie 1830.  
  
*  
  
Spectacolul pentru al 23-lea Festival de Vară (23 Festival de Verano).  
  
Lume puhoi, cu mâncare, limonade, arena plină.  
  
*  
  
Întâlnim pe Laura Escobar, prietena lui Rafael, în Piața Simón Bolívar.  
  
Mergem în Zona Rosa, a capitalei, mai în siguranță seara.  
  
La Centrul Comercial Andino. Apoi în Restaurantul Bogotá beer Company Cervoza 7 de Agosto.  
  
¡Para divertirse! (Pentru a ne distra!)  
  
¡Que es prohibito es más dulce! [Ce este interzis, e mai dulce!]  
  
*  
  
Columbia are deschidere la două oceane: Atlantic și Pacific. Iar suprafața-i de patru ori și jumătate mai mare decât cea a României. Clima este tropicală, însă mai răcoroasă în zona muntoasă, și caldă în zonele de altitudine joasă. De relevat că, în fiecare zonă, temperatura e relativ constantă tot anul, plus-minus 2 ori 3˚C.  
  
Aș numi-o constantă neutrosofică.  
  
*  
  
La Muzeul de Știință Maloka din Bogotá.  
  
În CineDom rulează o peliculă despre sistemul solar, teoria cuantică și teoria coardelor (considerată ca Theory of Everything), cu o explicație fantezistă, cu desene animate și efecte speciale cinematografice a celorlalte 6 dimensiuni, care nu a fost convingătoare.  
  
*  
  
169.000 hectare de coca (din care se produce cocaină) s-au cultivat în Columbia în anul 2018, conform Noticias (canalului 8).  
  
Țăranii cultivă coca în păduri dese tropicale (selva, nu bosque), prin care nu pătrunde soarele iar plantațiile nu se pot detecta din avioane.  
  
Și marijuana se cultivă masiv în Columbia.  
  
Când un traficant de droguri e prins, altul îi ia locul!... Și comerțul ilegal de stupefiante continuă… este big business!  
  
Prevăd că, în viitor, drogurile vor fi la liber, deoarece și tabacul, și băuturile alcoolice sunt dăunătoare, dar nu-s interzise, iar recent marijuana s-a acceptat legal în multe state americane.  
  
*  
  
Chorizo con arepa – cârnat cu pită (ambele prăjite pe plită, cum făcea mamare la Gorunești - când eram copil).  
  
*  
  
După seminarul științific de la Universitatea Los Andes, de miercuri, am primit mesaje: Dacă tot sunt în Bogotá, nu pot face o prezentare și la Universidad Internacional de Colombia? Era în weekend și am acceptat pentru luni, 5 august. Universidad Internacional de Columbia este cea mai mare din Columbia.  
  
Referinţă Bibliografică:
Simón Bolívar și alte personanțe columbiene / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3279, Anul IX, 23 decembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!