CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

În Țara Soarelui Răsare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Japonia! M-au aşteptat la tren, în Osaka, profesorul Masahiro Inuiguchi şi doi studenţi ai săi: Takuya şi Puchit (în foto).  
  
Mulţi studenţi asiatici sunt trimişi de guvernele lor să studieze în Japonia.  
  
Trei mari companii îşi au sediul în Osaka: Panasonic, Sanyo şi Sharp.  
  
Pe profesorul Inuiguchi de la Universitatea din Osaka l-am cunoscut pima dată la Conferinţa Internaţională de Calcul Granular din Kaoshong, Taiwan, în toamna lui 2011.  
  
Am fost cazat la Casa de Oaspeţi (Machikaniyama Kaikan) a Universităţii din Osaka, etajul 2, camera 205.  
  
Seara, am cinat la cantina Universităţii, apoi am mers la laboratorul lui Inuiguchi, unde am discutat planul pentru cele trei zile „osakaiene”.  
  
 
  
Am zărit în biblioteca din laborator şi ultimul volum editat de mine şi Jean Dezert, „Advances and Applications of DSmT in Information Fusion” (2009), şi m-am bucurat.  
  
În schimb, am primit o carte editată de Van-Nan Huynh, Yoshiteru Nakamori, Jonathan Lawry şi Masahiro Inuigushi, intitulat „Integration Uncertainly Management and Applications” (2010), dedicat unor profesori de care ştiam: dr. Michio Sugeno (integrala Sugeno) şi dr. Hideo Tanaka (pionier în programarea matematică fuzzy).  
  
Cartea se înscrie în colecţia „Progrese în Calculul Inteligent şi Calculul Soft”, care cuprinde mulţimile fuzzy, mulţimile brute (rough), reţele neurale, calcule evoluţio-nare, logică multi-valentă, judecăţi probabilistice şi evi-denţiale. Incertitudinea se datorează fie întâmplării, fie erorilor de măsurare, fie subiectivităţii sau lipsei de informaţii.  
  
Departamentul de Inginerie Mecanică Inteligentă din Okayama mi-a făcut cadou un vas de ceramică locală.  
  
Lucrarea „Neutrosophic Crisp and Neutrosophic Crisp Topological Spaces”, împreună cu dr. A. Salama şi V. Kroumov, la care am lucrat iarna aceasta, a fost acceptată spre publicare de revista Universităţii din Okayama, Bulletin of Research Institute of Technology.  
  
 
  
10.01.2014 – M-am îngrăşat atât în sejurul japonez... că nu mai încape nici cureaua la pantaloni!  
  
Managera de la Casa de Oaspeţi din Osaka mi-a pus în braţe regulile camerei. Umblat numai în papuci. De oprit aerul condiţionat, încălzitorul, televizorul când ies afară. După baie, pune ventilatorul ca să usuce. Pot telefona numai în cadrul Universităţii din Osaka.  
  
În ţările dezvoltate, după câte am observat eu în peregrinările mele, legea este sfântă. Seriozitate. Muncă. Scumpete. Disciplină. Îmbinat educaţia cu plăcerea.  
  
 
  
Japonezii au trei scrieri:  
  
  • Kangi (cu ideograme împrumutate din scrierea tradiţională chineză; de când cu Mao Tse Dung, au fost simplificate);
  • Katakana (pentru patronimele străine);
  • Hiragana.
În scurtul contract pe care l-am semnat cu Universitatea din Osaka, erau texte cuprinzând cuvinte în toate cele trei scrieri. Caracterele katakana sunt unghiulare, iar cele hiragana curbice.  
  
Kangi sunt mai stufoase (ca pictogramele). În scrisoare le deosebeam şi eu.  
  
 
  
În cultura niponă, culoarea prezintă mare importanţă. Felurile de mâncare arată ca nişte ghivece de flori. Parcă ţi-e teamă să le atingi, ca să nu le strici frumuseţea. Ţin minte întâia oară când am schimbat avionul pe aeroportul Narita şi stewardesa de la Japan Airlines, în 2012, ne-a adus o „tablă de şah”, şi-n fiecare pătrăţel era câte un fel de mâncare: de culori diferite toate! Nu mai văzusem aşa ceva! Un mozaic culinar.  
  
 
  
Aglomeraţie mare-n trenurile Osakăi.  
  
- Dar să vezi în Tokyo!, râde Masahiro.  
  
Japonia este suprapopulată.  
  
 
  
Donat ultima-mi carte, „Introduction to Neutro-sophic Measures, Neutrosophic Integrals, and Neutro-sophic Probability” lui Masahiro şi revista „Progress in Physics”, vol. 3 şi 4/2013 (editori: D. Rabounski, F. Smarandache, L. Borissova) la biblioteca Universităţii din Osaka.  
  
Prezentat diapozitivele (slides) din Okayama şi la Universitatea din Osaka, Laboratorul Inuiguchi. Dintre profesorii care au asistat: Masayo Tsurumi şi Yoshifumi Kusuroku, de la Universitatea din Osaka, şi Tomoe Entani de la Universitatea Hyogo, care venise din oraşul Kobe (la vreo 20 km de Osaka). Şi, bineînţeles, prof. Masahiro Inuiguchi de la Şcoala de Ştiinţă Inginerească din cadrul Universităţii din Osaka, campusul din Toyonaka. Celelalte două campusuri sunt: Saita şi Mino.  
  
Dintre studenţii la doctorate şi masterate: Puchit Sariddichainunta (din Tailanda), Hamakawa Takuya, Okumura Akira etc.  
  
Secretara printase prezentarea mea despre TDSm şi, surprinzător, revista „Neutrosophic Sets and Systems” (vol.1/2013). A doua prezentare, despre logica şi mulţi-mea neutrosofică, am accesat-o pe internet, în site-ul de la UNM. Toată dimineaţa am conferenţiat şi răspuns la comentarii.  
  
La 13:30, altă prezentare: „α–Discounting Method for Multicriteria Decision Making”, deoarece doi profesori japonezi, Tomoe şi Masahiro erau interesaţi în probleme privind luarea de decizii (management ingineresc). Articolul era pe internet şi l-au multiplicat. Am prezentat pe bord exemple unde metoda AHP a lui Saaty nu se putea aplica, însă α–Discounting MCDM mergea.  
  
Referinţă Bibliografică:
În Țara Soarelui Răsare / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2862, Anul VIII, 01 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!