CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

La Puerto Plata (Republica Dominicană)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
6 august 2018  
  
O nouă escapadă dominicană: la Puerto Plata, 65 km de Santiago, 1 h 15 min.  
  
 
  
Pe Autostrada Dr. Joaquin Balaguer.  
  
Am făcut poze tot traseul. Addicted!  
  
Ajuns în orașul Puerto Plata pe ploaie. Pe strada Beller, în orașul Puerto Plata. Curat în Republica Dominicana, ordonat – nici n-aș fi crezut.  
  
Ce vile frumoase, colorate!  
  
Sunt și motociclete-taxiur1i (moto-taxi).  
  
 
  
Vizitat Catedrala Catolică San Felipe Apostol, înființată în anul 1502. Reconstruită în 1934.  
  
Ghidul ad-hoc mi-a arătat cazanul în care botează copiii și două cabine de confesii ale credincioșilor.  
  
Sunt 24 tablouri pe pereții laterali ai catedralei înfățișând viața lui Christos.  
  
Podeaua din marmură italiană, băncile din lemn caoba. Duminica se țin servicii: dimineața și după-masa.  
  
Impunătoare clădire... și orașul, complet se numește: San Felipe de Puerto Plata.  
  
Ziua Națională Catolică a dominicanilor este pe 21 ianuarie.  
  
 
  
În Parcul Independencia: muzică, veselie, personaje de carnaval. S-a pus și de-o ploaie călduță.  
  
Beau suc de nucă de cocos.  
  
 
  
Întâlnesc turiști chinezi peste tot pe unde mă duc.  
  
La Playa Bonita se poate scălda, în părțile celelalte nu, îmi spune gardiana, fiindcă o plantă a infectat apa! Sau apa e poluată de salubrități citadine.  
  
 
  
Mergând desculț vreo oră pe El Malecon (faleză) – terapie chinezească (acu-presură). De-a lungul coastei atlantice, faleza din cărămizi roșii și pietre roșii... în stânga – Oceanul Atlantic, în dreapta - vile, numai una și-una!  
  
 
  
Pe viitor se va ajunge la colonizarea de... planete. Să vedem care vor fi primii: Statele Unite, Rusia, China, sau Uniunea Europeană? Și mai târziu vor avea loc colonizări de sisteme solare, sau... galaxii!  
  
Dar va trece multă apă pe Olt pân-atunci!  
  
 
  
Să nu zic că nu m-am scăldat și aici, la Puerto Plata, Republica Dominicană.  
  
Amintire… de Oltețul meu drag din copilărie.  
  
 
  
La Fortul San Felipe, construit în anul 1541, la ordinul Regelui spaniol Carlos al V-lea. Inaugurat de guvernatorul Francisco Geballos în anul 1564. Situat pe coasta Atlanticului. Construcția terminată de Căpitanul Pedro Reginfo de Angulo în 1577.  
  
 
  
Pirații au jefuit și distrus parțial orașul Puerto Plata. Sunt expuse arme, ustensile, mine de tun din sec. 19 făcute din oțel. Puerto Plata a fost fondat de Columb în ianuarie 1494, în al doilea voiaj al său către continentul american, încercând să caute aur în zonă. Fortul a funcționat mai târziu ca închisoare. Aici, Generalul Pedro Santana l-a închis pe Juan Pablo Durante – părintele țării. Durante se exilează pe urmă în Venezuela. El s-a opus anexării teritoriului dominican Spaniei.  
  
 
  
Dansul el merengue, pe instrumente cu coarde (chitare în special), ritm orchestral asemănător cu dansul upa din Puerto Rico, și cu dansatoare care își înfoaie rochiile într-o parte și alta ca în Mexic. Este specific autohton. În stil dominican (dominicanamente); analog, bachata.  
  
 
  
Pe motocicletă, prin ploaie, m-am întors la stația companiei de autobuz Metro.  
  
Revenit seara în Santiago de los Caballeros. Moțăit tot drumul.  
  
Referinţă Bibliografică:
La Puerto Plata (Republica Dominicană) / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2838, Anul VIII, 08 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!