CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Dominicana-mente
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
31 iulie 2018 
  
Muzeul Fortaleza din Santiago de Los Caballeros (Republica Dominicană). 
  
Fortul San Luis se înființează în anul 1674, când maiorul Andrés Núñez dela Terra a înștiințat curtea regală spaniolă despre importanța strategică a locului. 
  
Construcția fortului a început în anii 1804-1805, la ordinele guvernatorului francez de atunci, Jean Marie Louis Fernard. 
  
Agustin Franco de Medina, care s-a ocupat de construcție, l-a denumit “San Luis” în onoarea Regelui francez Louis al XI-lea. 
  
▬ 
  
Apoi, ca-n orice muzeu militar: arme, tunuri cu poze și statui de generali și oameni politici importanți, incluzându-l pe Juan Pablo Duarte. 
  
Sculpturi deosebite din bare de fier, table, ori sârme. Una dintre ele de sculptorul Dionisio Peralta. 
  
▬ 
  
Cultura taína, ante-europeană, din Insula Hispañola, a primilor locuitori. 
  
▬ 
  
Taximetriștii din Barcelona și Santiago de Chile au intrat în grevă împotriva companiilor cibernetice de taxiuri (care merg fără șofer) Über și Cabify, solicitând Dreptul la Muncă. 
  
Dezvoltarea științifică și tehnică duce la desființarea unor locuri de muncă, și crearea altora. 
  
For ever! 
  
▬ 
  
Plantații de trestii de zahăr, cafea și orez în Dominicana. 
  
▬ 
  
Există un oraș în sud-estul R. Dominicane numit chiar: La Romana (130.000 locuitori). 
  
Populația indigenă (taínos), sclavii negri aduși de coloniștii spanioli să lucreze pe plantații, și europenii albi emigrați pe insulă au dat naștere unei populații metișe (în procent de 75% din populație). 
  
▬ 
  
Multe picturi murale de-a lungul străzilor. 
  
▬ 
  
În Parcul Eduarde, tipic colonial spaniol: cum am văzut prin multe țări latine, în special în America Centrală, în mijloc un foișor (pentru festivități), alei convergând spre foișor, vânzători ambulanți... 
  
Apoi o biserică lângă parc, și clădiri oficiale. 
  
2 august 2018 
  
La Catedrala Catolică din Santiago, construită după proiectul arhictectului local Onofre de Lora în anul 1895. Am ajuns cu două ore înainte de închidere. O clasă de studenți seminariști (Eucarístia - Împărtășanie), la cursurile de vară, umpleau jumătate din sală. Am intrat mai întâi în Capilla del Santisimo (Capela Celui Sfințit). 
  
▬ 
  
Parcul colon (începând din 1892-1897), lângă Catedrala Nuestra Señora de la Altagracia. 
  
Primele trei bărci ale lui Cristofor Columb care au atins continentul american (și insulele din jur) sunt simbolizate schematic în parc. 
  
▬ 
  
Parcurile tropicale sunt deosebit de frumoase, cu arbori exotici, largi, cu multe rădăcini la suprafață, și stufoși, plante viu colorate... 
  
3 august 2018 
  
TeleMicro (Canalul 5) este singurul post de televiziune dominican – cu sediul în capitala țării (Santo Domingo). 
  
▬ 
  
Toată săptămâna am fost la Hospital Metropolitano de Santiago (HOMS): consultații, controale, analize de sânge și urină, colonoscopie, tomografie și cumpărat medicamente. Totul a ieșit bine. ¡Todo va bien! 
  
▬ 
  
Anual, în luna februarie, se desfășoară Carnavalul din Santiago, figuranții purtând costume și măști de tipuri diverse. Carnavalul cuprinde activități folclorice. Travestiți în personaje din legende sau din povești dominicane, defilează pe străzile orașului personaje precum Robalagallina (Furăgăina, adică Hoțul de Găini, privind un gardian prins că furase o găină), sau Oso (Ursul) Nicolás Dendén (despre un urs abandonat de circul unde jucase). 
  
▬ 
  
Actuala Insulă Hispaniola, împărțită în două: Haiti la Vest (fostă colonie franceză) și Republica Dominicana la Est (fostă colonie spaniolă), în rația de la 1 la 2, a fost locuită începând din sec. VII de tribul indigen denumit taíno. Insula a fost descoperită la 5 decembrie 1492 de Cristofor Columb. 
  
R. Dominicană și-a declarat independența prin José Nuñez de Cáceres de sub spanioli în noiembrie 1821. Dar în februarie 1822 a fost anexată de Haiti. Prin Războiul de Independență din 1844 devine din nou liberă. În 1655, britanicii au încercat ocuparea Insulei Hispaniola; au eșuat. 
  
Spania a cedat însă Franței coasta vestică a insulei, după decade de luptă, în 1697, conform Tratatului din Ryswick. În urma Războiului din Pirinei și a Tratatului de la Basel (1795), Spania cedează Franței orașul Santo Domingo. Colonia franceză se numește Haiti. Pentru a obține noua independență de sub Haiti, Juan Pablo Duarte a creat o societate secretă în 1838, numită La Trinitaria. Părinții fondatori ai țării sunt considerați: Duarte, Francisco del Rosario Sánchez și Ramon Matias Mella. Au urmat perioade tulburi, incerte: 
  
- Atacuri haitiene; 
  
- Guverne de scurte perioade; 
  
- Președinți asasinați; 
  
- Ocupații americane (1916-1929, 1965-1966); 
  
- Dictatura lui Rafael Leonias Trujillo Molina (1930-1961); 
  
- Corupție guvernamentală; etc. 
  
În prezent economia dominicană crește anual cu un procent de 5,4%. 
  
4 august 2018 
  
Cântărețul vestit, melancolic, Julio Iglesias, și-a cumpărat o casă în orașul dominican La Romana, unde locuiește o parte a anului, și alta în Spania. Și-a luat și naționalitatea dominicană. Melodiile sale sunt la modă în Santiago și-l aud în toate taxiurile. 
  
▬ 
  
Profesoara Dr. Karina Teruel Pérez m-a vizitat, împreună cu băiețelul ei de 9 ani, Alejandro Leyva Pérez, simpatic, jucăuș. I-am dăruit câteva bomboane de ciocolată și biscuiți. 
  
Am plecat toți cu un taxi Über cu șofer (rezervarea se face numai online, folosind un App Über), care este de două ori mai ieftin decît taxiul obișnuit. Am revenit la Monumentul Eroilor Restaurării să văd Muzeul Restaurării – care fusese închis data trecută. 
  
La Über lucrează șoferi amatori, cu mașinile personale, pe care nu scrie Taxi și n-au nici vreun logo special de Über – îmi explică tipul de la volan, iar compania câștigă 40%, iar șoferul 60%. 
  
José Vele Zanetti (1913-1999). Spaniol-italian. Multe tablouri istorice, realizate în anii 1950, sunt etalate pe pereții expoziției, ale pictorului. 
  
De la etajul cinci se vede panorama orașului. 
  
Manechine întruchipând personaje de la Carnavalul din Santiago sunt expuse aici. 
  
Referinţă Bibliografică:
Dominicana-mente / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2835, Anul VIII, 05 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!