CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

În Santiago de Los Caballeros
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
28-29 iulie 2018  
  
La Hotelul Platino, din Piața Platinium, Santiago de Los Caballeros (Republica Dominicană).  
  
Pe canalul hispanic Frontieras Cruzantos (23), o emisiune, Cuidados de Mundo, despre castelele, cultura și bucătăria românească, pe fond de muzică populară.  
  
 
  
Răsfoiesc ziarul La Información, primit zilnic la hotel. Director: Emmannuel Castillo; redactor-șef: Servio A. Cepeda Baré; redactor-șef adjunct: Ignacio Guerrero. Înființat în anul 1915 și tipărit în Santiago de Los Caballeros. Articole social-politice (confruntarea dintre președințele țării, Danilo Medina Sánchez și Leonel Antonio Fernández Reyna, privind conducerea Partidului Dominican de Eliberare), religioase (spicuiri și interpretări ale Bibliei), administrative, despre relații internaționale (întrevederea dintre președinții Vladimir Putin și Donald Trump), economie, modă, sport și pagini de publicitate.  
  
 
  
Un alt periodic, Hoy (Astăzi), la recepția hotelului. Este tipărit în capitala țării, Santo Domingo, și are ca editori-șefi pe: Marien Aristy Capitán și Claudio Acosta. Ziarele (pe hârtie) au 40-50 de pagini mari și late, fiecare, ca o carte!  
  
 
  
Există creolă engleză, creolă franceză (la populația de culoare), dar nu am auzit de creolă spaniolă, creolă portugheză.  
  
Mă întrebam de ce în Haiti se vorbește pe stradă creolă (din franceză), dar în țara vecină, Republica Dominicană (cu care împarte insula Española), nu se vorbește creolă (din spaniolă)?  
  
În Haiti mai au și o religie ciudată... budu (satanică). În Jamaica se vorbește creolă-engleză (pe care n-o înțeleg anglofonii). Analog, creola franceză nu se înțelege de francofoni. Dar în școli se învață și predă în limbile literare (engleză, respectiv franceză).  
  
 
  
Orașul Santiago s-a fondat în anul 1495 și se situează în locul numit Valea Cibao.  
  
Este străbătut de Râul Yaque del Norte; și are o populație de 0.7 milioane. Dispune de un teren fertil, favorizând agricultura. În plină dezvoltare în prezent este industria comunicaților.  
  
 
  
Aviarul Fernando León Asensio cu păsări locale.  
  
Îngrădit. Mic.  
  
Flori și plante, exotice pentru mine, ies peste zidurile curților, pe o stradă ca de paradis.  
  
 
  
Am luat-o pe jos, făcând poze, mai odihnind, pe o caniculă de 33°C, până la Monumento a los Heroes de la Restauración.  
  
Renovat de Președintele Dr. Leonel Fernández-Reyna, pe 6 august 2007, la 144 de ani de la aniversarea Restaurării Republicii - Războiul din 1863, când Republica Dominicană și-a recăpătat independența de sub spanioli.  
  
Construcția monumentului a început în anul 1944, din ordinele Președintelui de atunci, Rafael Trujillo, iar design-ul a fost făcut de arhitectul Henry Gazón Bona.  
  
La poalele colinei pe care stă monumentul se află statuile a zece baseball-iști ai echipei Aguillas Cibaeñas.  
  
 
  
Am raportat online, din Santiago, notele studenților mei de la cursurile de vară - fiindcă până în momentul plecării nu se deschisese încă pagina web Submit Grades de la UNM. Mi-am luat de o grijă.  
  
 
  
Hotelul are și un Casino, denumit tot Platino. Rar mă duc la cazino, dar trebuie să încerc din toate! Mai ales în vacanța... activă.  
  
De curiozitate am intrat și consumat două beri dominicane la bar, citind broșuri și reviste despre R. Dominicană.  
  
 
  
În oraș circulă taxiuri-curse (carros públicos, sau conchos), care sunt ieftine (25 pesos) și merg pe rute fixe, iar pasagerii stau înghesuiți câte cinci-șase.  
  
 
  
Studiind istoriilor atâtor țări vizitate, dar și nevizitate, în toate numai: violență, războaie, rebeliuni, dictaturi într-un grad mai mare sau mai mic, lupte pentru putere, nedreptăți, persecuții...  
  
Istoria e plină de sânge... și va continua să fie!  
  
 
  
La spitalul HOMS din Santiago, un spital modern, cu aparatură nord-americană, pentru analize medicale, sunt trimis la Dr. Daniel Espinal, doctor endocrinolog. Eu sunt primul pacient român al lui! Îmi zice. Mărturisește că a făcut studii doctorale la Institutul Parhon și Institutul Cantacuzino din București în perioada 1975-1979.  
  
A vorbit românește cu mine. Corect.  
  
Simpatic, glumeț. Știa de Eminescu.  
  
Analizele de sânge mi-au ieșit bune. M-a recomanat și la alți doctori la care aveam nevoie. Am discutat amestecat: românește și spaniolă.  
  
Anul viitor vrea să revină în România să vadă și Craiova (unde am locuit eu).  
  
Referinţă Bibliografică:
În Santiago de Los Caballeros / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2834, Anul VIII, 04 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!