CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

O CONFERINȚĂ NEUTROSOFICĂ ÎN REPUBLICA DOMINICANĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
28 iulie 2018, Santiago de Los Caballeros  
  
Mă duce de la Hotelul Platino, din Piața Platinium, la Universidad Abierta Para Adultos (UAPA), Enrique, șoferul universității. În amfiteatru are loc Seminarul Internațional de Cercetare Formativă. Deschiderea, făcută de Ministrul Adjunct al Științei și Tehnologiei (MESCyT= Ministerio de Educación, Ciencia y Tecnología), Dr. Plácido Gómez. Lucrările analizează procesul de cercetare la nivel universitar: metode științifice, dar și morale, etice, afective (știință, pedagogie, psihologie).  
  
Dintre profesorii străini prezenți: Dr. Maynor Barrientos (de la Universidad Nacional a Distancia, din Costa Rica), Dr. Esteban Tlelo Cuautle (de la Instituto Nacional de Astrofísica, Óptica y Electrónica, din Mexic) etc.  
  
Am dăruit o carte de-a mea cu Maikel Leyva Vázquez, în spaniolă, despre neutrosofie, Ministrului Adjunct.  
  
Participanți: Luz Rosa Estrella, rector ajunct pe Relații Internaționale; Dr. Edgar Rojas, director de cercetare (i-am lăsat cele 8 exemplare ale cărții “Nuevos Avances en el Tratamiento de la Incertidumbre”, cu Maikel Leyva Vázquez, să le ducă profesoarei Dr. Karina Pérez Teruel); Magdalena Cruz, vicerector; Jovann Rodriguez, vicerector pe probleme academice, originar din Panama; Dr. Edgar E. Rojas, director de investigații și diseminare științifică; Dr. Vladimir Estrada, Director al Universității de Cercetare Formativă (cubanez de origine).  
  
 
  
Circa două sute de studenți și profesori au asistat la “Seminario Internacional de Investigación Formativa”.  
  
Sala plină.  
  
Am prezentat în spaniolă Fundamentos de la lógica y los conjunctos neutrosóficos: metodología de la investigación y oportunidad de publicaciones.  
  
Am explicat cum o idee simplă (partea de neutralitate sau nedeterminare dintre adevăr și fals) a dus la înființarea câtorva domenii de cercetare: neutrosofia, logica neutro-sofică, mulțimea neutrosofică, probabilitatea neutro-sofică, structuri algebrice neutrosofice, ș.a.m.d., cu implicații practice în diverse sectoare economice, tehnologice, inginerești, sociale, medicale etc. O idee mică poate avea implicații mari.  
  
 
  
Mai ușor acum să citesc direct în spaniolă lucrarea, decât în decembrie 2016, la Universitatea din Guayaquil, în Ecuador, unde aveam diapozitivele în engleză și trebuia să le traduc instantaneu în spaniolă. Cum amândouă limbile îmi erau străine, tălmăceam în gând din engleză în română și apoi în spaniolă... Dublă traducere!  
  
 
  
Am primit o diplomă de participant, revista universității (UAPA te informa), și trei cărți de pedagogie și predare în învățământul superior – apărute la editura universității: Reflexiones sobre la Educación y la Sociedad, de Dr. Angel Hermández (2012), Una experiencia innovadora en la educación superior dominicana, de Dr. Angel Hernández (2017), și Claves innovadora para la prevención del abandono en instituciones de educación abierta y a distancia: experiencias internacionales, volum editat de Magdalena Cruz și Angeles Sánchez-Elvira (2016).  
  
 
  
Fundația Pro-Universidad Albierta Para Adultos, concepută de Dr. Angel Hernández în 1991, duce la înființarea Universității Deschise pentru Adulți (Universidad Abierta Para Adultos – UAPA) în anul 1995, prin decret de stat. S-a specializat în educație la distanță (e-learning) privind: predarea și cercetarea. Formată din trei campusuri: în Santiago (campusul principal, inaugurat în 1999), Nagua, și Santo Domingo Este.  
  
Are peste 400 de funcționari administrativi și 24.000 de studenți graduanți (la masterate și doctorate).  
  
 
  
După masă prezintă studenții de la Escuela Postgrade. Maestria en Gestión de la Tecnologia Aplicada.  
  
Mai întâi, profesorul lor, Dr. Néstor Rojas (originar din Venezuela), despre cercetarea calitativă și cantitativă în știință, împreună cu cercetarea educativă. A vorbit și despre rolul inteligenței emoționale.  
  
 
  
La conferință m-am îmbrăcat cu pantaloni negri lungi, cămașă albă și cravată roșie. Ceilalți erau la costum. Prin oraș însă umblam în pantaloni scurți, tricou și sandale.  
  
Seara este umed, răcoros. E plăcut afară, pe când la miezul zilei, o căldură de te înăbuși!  
  
 
  
Invitat de colegii de la conferință la restaurantul Asadero a Pura Leña - Doña Pula (chiar așa se numește!): un costa-rican (Dr. Mayonar Barrientos), un venezuelean (Prof Dr. Néstor Rojas), un panamanez (Prof. Dr. Edgar Rojos), un mexican (Prof. Dr. Esteban Tlelo Cuautle) și eu.  
  
 
  
Traduceam, din volumele mele românești de bancuri, în spaniolă sau engleză – cum îmi venea mai repede pe limbă, și ei râdeau de se prăpădeau. Ziceau că sunt „simpático”.  
  
De exemplu, efectul cel mai tare l-a avut bancul cu rromul care pleacă la război:  
  
Un rrom pleacă la război și își lasă acasă piranda cu trei copii. Se întoarce după câțiva ani. Murise lume multă. Durere multă... Ajunge acasă la familie și-și mângâie puradeii pe creștet.  
  
- O, dragii tatii copilași, din trei ați mai rămas doar cinci!  
  
[Banc paradoxist.]  
  
Colegii izbucnesc brusc în hohote puternice de râs, de se uitau toți de la mesele vecine la noi!  
  
 
  
Servit bere locală („Presidente”) și un platou larg circular cu bucăți de carne de găină, cârnați, cartofi prăjiți și vegetale.  
  
 
  
La sfârșit, colegii latino-americani mi-au oferit un moment festiv surpriză: muzicanții au venit la masa noastră cu artificii, cântând, și zarvă mare pentru câteva momente, ca la ziua de naștere: Cumpleaños!  
  
Referinţă Bibliografică:
O CONFERINȚĂ NEUTROSOFICĂ ÎN REPUBLICA DOMINICANĂ / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2832, Anul VIII, 02 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!