CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

UN ULTIM TUR GROENLANDEZ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Capitala Groenladei este orașul numit Nuuk din 1979 (în daneză Godthåb) care înseamnă Buna Speranță, fondat de guvernatorul Claus Paarss în anul 1728). Cu o populație de 17.000 locuitori, este cea mai mare așezare groenlandeză. Guvernatorul Paarss a început colonizarea cu prostituate și pușcăriași - ca în majoritatea coloniilor.  
  
 
  
Între orele 22-0:30 în noaptea albă de 19 spre 20 mai 2018, cu vaporul spre ghețarii din Fiordul Ilulissat, care-i 80 km lung și 8 km lat.  
  
83% din suprafața sa e acoperită cu gheață. Adâncimea medie a apei: 1000 metri. În rada portului: 250 metri.  
  
Soarele și Luna - amândouă pe cer în același timp, la distanță mică între ele! Ce imagine, parcă fantastică!  
  
Ghețarii se fisurează și se sparg. Împinși de Curentul Labrador, ei scapă în Ocean Atlantic prin Golful Disco.  
  
 
  
Dârele mai albastre înghețate desemnează locul unde gheața se topește, apoi se fisurează și sparge.  
  
Ne-a arătat ghida două feluri de gheață: transparentă (de vezi prin ea, tare, cu densitate ridicată) și alburie (ca laptele; nu vezi prin ea, și se sparge ușor - are densitate redusă).  
  
În lunile decembrie și ianuarie, când soarele nu se arată, pe orizont se văd Luminile Nordice (Northern Lights), ca dâre verzi, purpurii, galbene sau roz. E frumos: poetic, artistic. Te fac să visezi la necunoscutul cosmic…  
  
Străzile sunt iluminate artificial tot timpul, iar în case se aprind așa-numitele Lămpi Fericite: a căror intensitate luminiscentă crește automat începând de dimineața până la prânz, apoi scade automat spre seară - imitând lumina naturală din timpul verii.  
  
 
  
Pe mare e mai frig ca pe uscat. Din peste 30 de turiști pe vapor, doar doi eram ne-danezi - eu și o austriacă. M-am întors la hotel după unu noaptea.  
  
 
  
21.05.2018  
  
Cu ambarcațiunea IceCap spre Ilimanaq. Căpitan: Arne. Ghidă: Zita.  
  
Există dispute actuale pentru mica Insulă Hens, nelocuită, între Canada și Danemarca, care însă poate avea resurse naturale în jur.  
  
Se împlinește un deceniu de la Conferința din anul 2008 privind gestionarea (divizarea) resurselor naturale din regiunea Polului Nord și cele cinci țări: Statele Unite, Rusia, Canada, Norvegia, și Danemarca.  
  
Se marchează evenimentul printr-o nouă întâlnire chiar aici, începută ieri în Ilulissat și continuată azi în Ilmanaq.  
  
 
  
În fiecare an, pe 13 ianuarie, la ora 12:47 (13 minute până la ora 13), inuiții se urcă pe Dealul Holms, din Ilulissat, să vadă Soarele, pentru numai 5 minute, făcând un mic arc de cerc deasupra orizontului.  
  
Tot decembrie și ianuarie e noapte continuă (Zile Negre) în această parte de lume.  
  
 
  
Avem un șlep (spărgător de gheață) în față, și căpitanul nostru se ține după el.  
  
Din cauza gheții nu am putut ajunge la țărmul așezării de pescari, cu 56 de locuitori, Ilimanaq, și ne-am întors prin Fiordul Kangia la Ilulissat.  
  
Informațiile sunt în daneză, dar îmi traduce Zita, traducătoarea blondă cu ochi albaștri.  
  
 
  
Se aud zguduituri când vaporul se izbește de ghețuri mici, plutitoare. Trecem pe lângă aisberguri și de o sută de metri înălțime (deasupra apei).  
  
Vin danezi care lucrează temporar în Groenlanda (pe timpul verii), apoi se întorc în Danemarca, și alții care s-au stabilit aici.  
  
 
  
În Danemarca se plătesc taxe mari (până la 40-50%) din salariu, însă cetățenii au asigurare medicală și învățământ la toate nivelele gratuite.  
  
 
  
Ilulissat conține cabine echipate de panouri solare (pentru electricitate, căl-dură).  
  
 
  
În era digitală, Groenlanda a construit un cablu subacvatic pentru internet de circa 4.600 km, conectându-se cu Canada și Islanda în anul 2009, iar din 2017 încearcă extinderea cablului în zona arctică interioară (așezările Maniitsoq, Aasiaat și Sisimiut).  
  
Pe lângă cabluri marine se folosesc și unde radio, plus legături prin satelit - pentru a îmbunătăți comunicațiile. Analog în consultații medicale și educație la distanță (prin Internet).  
  
Pentru generarea de „energie verde” se vor construi, pe lângă hidrocentrale, solare și eoliene. Sectorul minier se va dezvolta (Groenlanda dispunând de resurse uriașe).  
  
Se va baza pe principiul de auto-susținere (sustenabilitate).  
  
 
  
Aparatele de zbor Air Greenland, dar și unele vapoare sunt vopsite în roșu. De ce? În caz de vreun accident, vor fi ușor distinse din albul zăpezii.  
  
 
  
Mari proiecte de extracții minerale în Groenlanda: aur, zinc, fier, plumb, nichel, cupru, calciu, feldspat (anortozit), folosit la fibre de sticlă și la vopsit, corindon, fluorină, elemente terestre rare, tantalum, niobium, zirconium, uraniu, titaniu.  
  
 
  
22.05.2018  
  
Ziua plecării. Tot cu Air Greenland.  
  
Ziare bilingve (groenlandeză-daneză) primite în avion: „Atuagagdliutit / Grønlandsposten)” și „Sermitsiaq”.  
  
 
  
Soarele Strălucește în Miezul Nopții  
  
La noii Eschimoși…  
  
Nopțile sunt Albe & Zilele Negre  
  
La Cercul Polar...  
  
Ghețarii lucind ca focul  
  
Sub razele solare...  
  
Marea înghețată…  
  
Permafrost.  
  
Cuvântul dezghețat.  
  
Referinţă Bibliografică:
UN ULTIM TUR GROENLANDEZ / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2830, Anul VIII, 30 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!