CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

INUIȚII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Inuiții respectă mormintele predecesorilor, le consideră sacre.  
  
În culturile inuite vechi, femeile bătrâne - ca să nu rămână povară pentru familie - se aruncau de pe stânci... iar bărbații bătrâni se duceau în sălbăticie, izolați și rămâneau acolo până mureau. {Total opus civilizației occidentale…}  
  
 
  
Caiac, harpon, hanorac sunt obiecte și cuvinte de proveniență eschimosă achiziționate în viața și limbile contemporane.  
  
Caiacul este considerat cea mai bună barcă pentru o singură persoană, inventat de bărbații eschimoși pentru folosit la vânat.  
  
 
  
Femeile eschimose utilizau pentru transport o barcă largă și pentru toată familia, dar ușoară, numită umiaq, cu pânză pentru propulsie, și cu vâsle. În prezent, umiaq-urile au fost înlocuite de bărcile cu motor - mai practice.  
  
 
  
Ca și în Alaska, inuiții din Groenlanda întrebuințau un cuțit special, numit ulu, pentru tăierea cărnii de animale, și ace de cusut haine, plus piei de animale pentru încălțăminte (precum erau făcute opincile românești din piele de porc).  
  
 
  
Inuiții aveau două case: una de iarnă și alta de vară.  
  
Casa de iarnă adăpostea 30-40 de persoane, formate din 5-10 grupuri (familii, sau persoane singure) diferite. Construiau din staturi de pietre alternând cu brazde de iarbă de 10-15 metri lungime și 4-5 metri lățime. La ferestre, în loc de geam, puneau intestine de focă, prin care nu se vedea afară, dar lumina pătrundea înăuntru. Am văzut intrarea în casă: în spatele ușii era un coridor, lung de 7-8 metri, săpat în pământ (ca un beci) - sub nivelul podelei casei, deoarece aerul rece, fiind mai greu decât cel cald, curge pe jos.  
  
Era și un horn, pentru fum, pe care-l închideau sau deschideau. Oală de urinat, lampă din piatră moale, funcționând cu ulei din grăsime de focă și de alte animale marine.  
  
Dormeau toți pe platformă în camera cea largă. Pieile de focă separau grupurile de oameni în casă. Un bărbat avea mai multe neveste și o droaie de copii.  
  
Astăzi lămpile inuite se găsesc doar ca simbol de căldură și decor în case.  
  
Când venea vara, acoperișul casei de iarnă era scos pentru aerisire și curățire a încăperilor. Inuiții se mutau apoi în corturi (case de vară).  
  
 
  
Scrierea inuită, cu litere latine, are cuvinte lungi și foarte lungi.  
  
 
  
Inuiții credeau în amulete: obiecte (pene, pietre, mărgele etc) care le aduceau noroc (îndreptau spiritele rele, sau atrăgeau spiritele bune). Amuletele erau obiecte secrete pe care inuiții le purtau cu ei.  
  
Pe lângă amulete, inuiții făceau sculpturi denumite tupilaq, reprezentând creaturi mistice ori spirite grotești, pe care le descântau șamanii, făceau farmece (precum vrăjitoarele la noi), apoi le aruncau în mare și le trimiteau să ucidă dușmanii.  
  
Șamanii, denumiți în Groenlanda an-gakkoq, oamenii medicinali (care erau un fel de vraci), jucau un rol important pentru inuiți.  
  
 
  
Săniile cu câini sunt și astăzi folosite la vânat, transport și turism, deși săniile cu motor (snow mobiles) le concurează puternic. Funiile cu care-s legați câinii pot fi de aceeași lungime, sau de lungimi diferite.  
  
Iar numărul de câini depinde de tipul saniei și încărcătura ei. Când funiile au lungimi neegale, cu funia cea mai lungă este legat câinele cel mai obedient, care va deveni lider (cel mai în față) - dând direcția de mers.  
  
Sania cu câini este prevăzută și cu o frână solidă de picior, în cazul în care sania alunecă pe coaste abrupte și nu mai poate fi controlată prin câini.  
  
Referinţă Bibliografică:
INUIȚII / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2828, Anul VIII, 28 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!