CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

PRIN ILULISSAT ȘI SERMERMIUT (GROENLANDA)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
18.05.2018  
  
Când m-am sculat de dimineață, aisbergurile se apropiau de țărm, lângă fereastră camerei mele. Plutesc acum liniștiți pe apa din Golful Disco.  
  
Astă-noapte, la ora douăsprezece, fotografiam soarele strălucind deasupra aisbergurilor: ca-n miezul zilei!  
  
*  
  
Bărci cu motor șerpuiesc printre ghețari ca la un spectacol sportiv.  
  
Micul dejun între 7:00-9:30 la Hotel IceFiord, dimineața; inclus în preț.  
  
Au o pâine pușcoace deosebită, care-mi place, cu semințe prin ea, prăjită, cafenie, crocantă, călduță.  
  
*  
  
La Muzeul Ilulissat.  
  
60 krone pentru vizitarea a două muzee: acesta, și cel de artă.  
  
Încalț cipicii albaștri de plastic peste bocanci.  
  
Omul s-a luptat cu natura de când se știe, i s-a adaptat (iar în timpuri moderne a adaptat-o) cum a putut.  
  
Muzeul este dedicat expedițiilor arctice ale lui Knud Rasmussen.  
  
*  
  
Toți câinii din Cercul Polar trebuie să fie folosiți la sănii. De la vârsta de 5 luni, câinii sunt puși în lanț. Dacă un câine a fost dus în sud de Cercul Polar, nu se mai poate încadra la condițiile polare. Câinii slobozi pot fi împușcați.  
  
*  
  
Colonia Jakobshavn (actualul Ilulissat) s-a fondat în anul 1741 de către Compania Regală Groenlandeză de Afaceri, care cumpăra petrol si blănuri de la inuiţi și vindea tabac, cafea, făină și pistoale.  
  
La etaj, expoziție de la cursele de sănii trase de câini din perioada 1985-2009 și un video despre întreținerea și repararea săniilor și folosirea lor de către vânători.  
  
*  
  
Când mă întorc la hotel, sunt roșu la față de frig, vânt și soare - după colindat ore în șir prin Ilulissat.  
  
Lumină puternică în Groenlanda, fiindcă este reflectată de gheață și zăpadă.  
  
*  
  
În interiorul Groenlandei ținutul e perma-frost [înghețat permanent: iarna și vara].  
  
*  
  
Triburile de eschimoși inuiți trăiesc în Alaska (incluzând și Insulele Aleuntine), Canada, Siberia, și Groenlanda.  
  
Sunt circa 100.000 de vorbitori, dar dialectele atât de diferite, încât nu se înțeleg între ele. Limba oficială națională a fost declarată groenlandeza. În Groenlanda trăiesc peste 50.000 de inuiți, care vorbesc trei dialecte principale: groenlandez vestic, groenlandez estic, și dialectul Thule (în nordul-vestul Groenlandei).  
  
În prezent, în Groenlanda: 70% vorbesc limba groenlandeză (așa se numesc împreună toate dialectele inuite de aici), 15% sunt bilingvi (daneză și groenlandeză) și 15% daneză, conform lingvistului danez Karen Langgård (2001).  
  
*  
  
Knud Rasmussen, explorator polar danez, s-a născut la Ilulissat în anul 1879, în casa devenită muzeu, fiu al preotului Chr. V. Rasmussen și al Sofiei Rasmussen.  
  
Knud Rasmussen cunoștea ambele limbi (daneză și inuită din Groelanda vestică) și a servit lider în câteva din cele șapte expediții arctice ale sale. A efectuat studii de etnografie în Danemarca. A colaborat la ziare, și a scris cărți descriind expedițiile sale.  
  
În 1902 a participat împreună cu Ludvig Mylius-Erichsen, Harald Viggo Moltke și Jørgen Brønlund la „Expediția Literară”, care vizita eschimoșii groenlandezi din Thule, culegând informații despre miturile, cre-dințele, și modul lor de viață. A vizitat inuiții din toată lumea (Groenlanda, Canada, Alaska și Siberia) și a studiat migrația lor. Din Siberia a fost deportat de regimul sovietic, dar culesese deja informațiile etnografice necesare.  
  
A decedat în anul 1933, în urma unei gastrite acute, la vârsta de 54 de ani.  
  
*  
  
În 1846 și 1847 s-au construit case în orașele Jakobshavn (toponim danez), renumit Ilulissat (toponim inuit) și respectiv Godthåb, toponim danez, renumit Nuuk (toponim inuit) care să adăpostească semi-narii pentru studenți catehiști.  
  
Groenlanda seminarul pentru catehiști era numit Ajoqersuivissuaq și s-a deschis în anul 1848, selectând în special băieți ca studenți. Iar printre primii preoți groenlandezi s-a numărat Tobias Mørch.  
  
 
  
19.05.2018  
  
Ghețarii s-au apropiat, îi văd pe fereastră.  
  
Seara se vor depărta spre larg...  
  
Fac un du-te vino ziua și noaptea.  
  
Cu Cecilie (ghida de la agenția mea „World of Greenland”) și Ida, ambele daneze, mergem la Așezământul numit Sermermiut la 1,5 km de Ilulissat, la Ghețarul Sermeq Kujalleq.  
  
*  
  
În funcție de climatul global, Ghețarul Kujalleq se mișcă într-o parte sau alta și se sparge în bucăți, eliberând 35 km3 de gheață.  
  
4000 km suprafața de gheață a fiordului.  
  
Sermermiut a fost o așezare de eschimoși („oameni de gheață”) care au locuit aici începând din anii 2500 î.C.  
  
În prezent nu se mai află decât țăruși marcând locurile unde se găseau colibe. Eschimoșii inuiți erau vânători nomazi. Iarna se adăposteau în colibe, iar vara în corturi.  
  
*  
  
Trei culturi inuite s-au succedat în această așezare:  
  
1) Cultura inuită Saqqaq (2500-1000 î.C.). Eschimoșii vânau cu arcuri și săgeți foci pe țărm. Și aveau câini, dar nu sănii.  
  
2) Cultura inuită Dorset (500 î. C. - 200 d. C.). Vânau foci și morse pe gheață. Nu aveau câini, dar foloseau sănii la transport.  
  
3) Cultura inuită Thule (1000-1750 d.C.). Vânau foci, morse, balene, păsări, și pes-cuiau. Utilizau sănii trase de câini.  
  
În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când condițiile de vânat și pescuit s-au înrăutățit din cauza gheții avansate, Așezământul Sermermiut a fost abandonat.  
  
*  
  
Cecilie ne-a dat „tălpici” să-i punem sub bocanci ca să nu ne afundăm în zăpadă.  
  
Cu toate astea, am alunecat, am căzut, iar eu m-am împotmolit în zăpadă și apă pân’la genunchi - de nu mai puteam să ies! M-au tras, Cecilie de-o mână, Ida de alta!...  
  
Ud complet, abia am așteptat să ajung la hotel să mă schimb.  
  
Referinţă Bibliografică:
PRIN ILULISSAT ȘI SERMERMIUT (GROENLANDA) / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2823, Anul VIII, 23 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!