CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

PRIMA NOAPTE POLARĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
15.05.2018  
  
Se apropie miezul nopții, dar este lumină afară ca ziua! Prima Noapte Polară pe care o simt pe viu...  
  
Ce-i rău cu lumină continuă sau noapte continuă este că nu mai percepi dacă este dimineață sau seară. Nu știi daca e ora zece seara sau ora zece dimineața!  
  
Când vizitasem Alaska, în 2009, cei cu care locuiam acolo îmi spuneau că nu frigul era problema principală, ci întunericul care le provoacă depresie.  
  
Aceeași stare în Groenlanda, chiar și-n Danemarca – unde ziua este foarte scurtă iarna (șapte ore, iar noaptea 17 ore!). Groenlanda are o rată mare de sinucideri și din cauza alcoolismului și a lipsei locurilor de muncă.  
  
Nu am tras perdeaua la fereastra largă a camerei mele, doar de curiozitatea acestei nopți albe… naturale.  
  
Începând cu paralela de 66033’38” N este Cercul Polar: șase luni de predominant ziuă și șase luni de predominant noapte.  
  
După Nopțile Albe, urmează Zilele Negre!  
  
Luni continue de noapte, nu vezi cerul… te simți ca-n fundul iadului!  
  
*  
  
La 12 km de aeroport există și o mică așezare, Kellyville, pentru oameni de știință.  
  
Muzeul Kangerlussuaq despre istoria Bazei Militare Americane Aeriene Sondrestrom (Bluie West – 8) între 1951-1992 în timpul Războiului Rece cu Uniunea Sovietică, „Bluie” fiind codul militar american pentru Groenlanda în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial.  
  
 
  
16.05.2018  
  
Dimineața, între 7:30-9:00, avem micul dejun inclus în prețul excursiei la Hotelul Polar Lounge.  
  
150 de oameni de știință locuiesc permanent în Groenlanda pentru cercetări.  
  
Avem un magazin alimentar, Pilersuisaq, lângă hotel; un oficiu poștal Tele-Post.  
  
Avioanele americane U.S. Air Force pe pistă.  
  
Râul Watson, cu podul deasupra.  
  
Îmi place cum colorează ei casele: roșu aprins (aeroportul), verde puternic…  
  
În noua excursie, către Tundra Safari. Se vede tot orășelul Kangerlussuaq, în vale, pe marginea fiordului, la adăpost de vânturi.  
  
Tundra văzută prin binoclu. Vehicule cu tracțiune pe patru roți pot circula pe toate drumurile astea.  
  
Reni pasc pe crestele muntoase.  
  
Autobuzul derapează pe gheață, în pantă, dă înapoi. Panică înăuntru. Coborâm din mașină și urcăm pe picioare. Cel mai sigur. Până la Stația Meteorologică Daneză (DMI).  
  
Radarele și Antenele pentru comunicații radio militare daneze și pentru monitorizarea și transportul oamenilor de știință de pe calota de gheață - care arată ca niște sfere cu diametrul de 4-5 metri.  
  
Stația de cercetare a atmosferei și ionosferei arctice se numește Sondrestrom, ne spune ghidul (denumită și Kellyville), aflată la 15 km de aeroport. Se folosește aparatură americană și daneză.  
  
*  
  
După masă, între 13:00-18:00, la Ice Cap [Capota de Gheață], punctul 660. Treizeci de turiști, majoritatea pensionari danezi, și ghidul. 35 de km de zdruncinături de-ți sar mațele. Mare deranj pentru puțină plăcere.  
  
Strada a fost construită de compania germană Volkswagen, care după cinci ani s-a mutat în Finlanda. Specii de arbori din Siberia și Canada au fost introduse în Groenlanda și s-au prins.  
  
Oprim la punctul Old Plane Crash unde un avion islandez s-a prăbușit în 1968 din lipsă de benzină, neputând să aterizeze.  
  
Surprinzător ce bine s-a păstrat (conservat)… aluminiul, fierul - neruginite, parcă avionul ar fi căzut ieri, nu acum o jumătate de secol!  
  
Suntem sfătuiți să nu aruncăm nimic neorganic pe câmp, fiindcă nu se des-compune.  
  
Reni și bivoli trăiesc în această arie. Există și urși polari pe aici, în Valea Deșertului.  
  
Precipitații puține, ca-n Sahara. De aceea putem vorbi de un… deșert arctic.  
  
Este vară în Groenlanda acum. Zboară păsări, sar animale și e călduț.  
  
*  
  
Ajunși la Ghețarul Russel, al cărui perete vertical de gheață ajunge la 68 de metri.  
  
Calota de gheață acoperă 83% din suprafața Groenlandei.  
  
Straturi de zăpadă, pe alocuri înalte ca în Antarctica. Sub zăpadă e gheață, iar sub gheață, apă. Am pășit pe calota de gheață.  
  
În Antarctica, la Polul Sud, (continent format din roci, munți, lacuri, văi) sub gheață este sol. În Arctica (la Polul Nord) este apă; deci Arctica este în realitate un ocean înghețat, denumit Oceanul Înghețat de Nord.  
  
Stratul de ozon deasupra Antarcticii este străpuns de o gaură mare, pe când stratul de ozon de la Polul Nord nu este perforat.  
  
Vârtejuri polare se produc la ambii poli, sud și nord. Câmpul magnetic al celor doi poli este în continuă mișcare: cel sudic cu 10-15 km spre vest, iar cel nordic cu 55-60 km spre partea opusă (est).  
  
Razele ultraviolete de la Soare sunt foarte puternice la ambii poli.  
  
*  
  
La restaurantul Roklublen. Mult plătit, puțin mâncat, dar calitate super.  
  
Restaurantul Roklublen se află pe malul lacului înghețat Fergerson, la 5 km de Kanger-lussuaq. Ne-au servit un pește deosebit de delicios: Helle vox. Total: 390 kr. (circa 70$).  
  
*  
  
Printre animale specifice groenlandeze: ursul polar, lupul arctic, vulpea arctică, iepurele arctic, bivolul, balenele, câinele groenlandez (pentru sănii). Descendenții animalelor domestice aduse din Europa s-au adaptat condițiilor severe arctice.  
  
Pinguinii trăiesc doar în Antarctica (i-am văzut în 2015), urșii polari numai în Arctica.  
  
Referinţă Bibliografică:
PRIMA NOAPTE POLARĂ / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2818, Anul VIII, 18 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!