CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

ÎN INTERIORUL CERCULUI POLAR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
03.05.2018  
  
Cumpărat, cu luni înainte, prin agenția daneză Grønlands Rejsebureau / Greenland Travel, biletul excursiei groenlandeze: 15-22 mai 2018, cu plata în euro, convertiți imediat în dolari: 3.410,09$, plus taxe. Primit, în sfârșit, prin e-mail, biletul de avion (e-ticket) al excursiei groenlandeze, prin reprezentanta agenției, Ms. Maria Hammer:  
  
‒ We wish you a pleasant trip to Greenland!  
  
Din Copenhaga în Kanngerlussuaq (Groenlanda), apoi Ilulissat (Groenlanda), și înapoi în Copenhaga [opt zile la Cercul Polar].  
  
Sfătuiți să ne luăm haine groase: vara și iarna pe fiorduri, dar și pe mare, e frig. Îmbrăcăminte din blană de focă și încăl-țăminte cu susținătoare pentru glezne. Mi-am cumpărat de la Walmart scotchgard – spray de dat pe haine, bocanci, rucsac, pentru protecție împotriva apei (water-proof) și ankle support (fabricat din elastic tare, pentru glezne): reține căldura; pentru compresie și îmbunătățirea circulației.  
  
 
  
12-14.05.2018  
  
După trei zile daneze (în Copenhaga – capitală – și orășelul Slagelse), urmează… Gro-en-lan-da! Gro-en-lan-da!  
  
Din AntArctica (decembrie 2015) în Arctica (mai 2018).  
  
O nouă aventură și documentare, vara, spre nordul alb și rece.  
  
 
  
15.05.2018  
  
142 krone biletul pentru Trenul 206, Slagelse – Københavns Lufthavn (Aeroportul din Copenhaga), 6:49 – 8:04. Aglomerat, oameni în picioare.  
  
*  
  
M-a dus la gară Dr. Saeid Jafari, profesor de mate la Colegiul Vestsjaelland South din Slagelse. Saeid este iranian; vorbește persană, daneză, germană, italiană, rusă și engleză.  
  
De la terminalul 2, zborul GL 781 cu compania Air Greenland (4 ore și 40 de minute) din Copenhaga în Kangerlussuaq, localitate în vestul Groenlandei, care înseam-nă în limba inuiților băștinași Marele Fiord.  
  
Zburăm deasupra Mării Norvegiei, pe lângă insulele Shetland și Færoe, peste Islanda.  
  
Groenlanda văzută de sus: zăpadă peste tot, munți pleșuvi… nu sunt decât licheni pe stânci, nicio plantă, niciun arbore.  
  
*  
  
Am aterizat pe Tărâmul Alb. Se aud aplauze în avion.  
  
Anunțuri în trei limbi: groenlandeză (limba eschimoșilor inuiți din zona aceasta), daneză și engleză.  
  
Câteva case și clădiri colorate: roșu, verde, gri… se zăresc prin hubloul avionului lângă aeroport.  
  
Temperatura: - 60. Nu e prea frig. Cazat la Hotelul, cu același nume ca orașul, Kangerlussuaq, camera 3007.  
  
Populația – doar 500 de locuitori.  
  
Fostele barăci militare americane din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, vopsite în roșu, galben, albăstrui ori vernil, transformate în oficii de business turistic.  
  
*  
  
Karl Hoegh se numește ghidul nostru – jumătate inuit și jumătate danez. Cei veniți astăzi sunt toți danezi, doar mie trebuie să-mi explice în engleză. În loc de cojoc sau jachetă, îmbrac două sau trei pulovere, unul peste altul. Așa sunt mai comod și mai … excentric!  
  
Scriu la repezeală pe unde mă găsesc, uneori amestec limbile fiindcă nu pot traduce instantaneu. Ori scriu pe întuneric sau mișcat - din mersul mașinilor și pun semne de întrebare unde nu mi-e clar...  
  
Jurnalul mi-este presărat cu ciorne – care vor fi elucidate mai târziu…  
  
Dar revăd textul înainte de publicare.  
  
*  
  
În daneză, orășelul se numea anterior Søndre Strømfjord. Așezarea Kangerlussuaq a fost, începând din octombrie 1941, baza militară Bluie West, construită de colonelul nord-american B. Balchen, împreună cu alte baze americane pentru a preveni cucerirea Groenlandei de către naziști, care deja ocupaseră Danemarca. Aeroportul militar a fost transformat, după război, în aeroport civil – singurul aeroport internațional din insulă.  
  
*  
  
Ne aflăm deja în interiorul Cercului Polar la 50 km spre nord.  
  
Groenlanda, care în limba băștinașilor se numește Kalaallit Nunaat, este cea mai întinsă insulă (2.166.086 km2 ) de pe Terra, cu o populație de aproape 57.000 de locuitori.  
  
Țărmul vestic beneficiază de un climat mai blând, fiind mai populat și atrăgând turiști, față de țărmul estic. Groenlanda și-a obținut autonomia față de Danemarca. Are și o capitală, orașul Nuuk, care este în plină dezvoltare, cu o populație de circa 17.000.  
  
La prânz, conform panoului electronic, s-au înregistrat 2 grade Celsius; cald pentru Groenlanda.  
  
La începutul iernii, temperaturile ajung aici la -540 C!  
  
*  
  
După mitingul informativ, am fost luați cu un autobuz 13 km de-a lungul fiordului pentru a vedea panorama:  
  
  • arbuști subțiri;
  • ierburi vestejite;
  • mai apar și animale, când te depărtezi de aeroport;
  • lacuri înghețate care au început parțial să se dezghețe;
  • spre capătul fiordului – o mlaștină înghețată;
  • fertilizatoarele pentru agricultură;
  • regiunea aceasta a fost vulcanică în era geologică;
  • au fost aduși de oameni, 24 de boi-moscați [Bovibus moschatus = Musk Ox] acum douăzeci de ani, iar între timp populația lor s-a înmulțit ajungând la 15.000-20.000;
  • am ajuns apoi la rezervorul de apă de băut.
Referinţă Bibliografică:
ÎN INTERIORUL CERCULUI POLAR / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2816, Anul VIII, 16 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!