CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

UN TUR RAPID PRIN COPENHAGA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
26.05.2018  
  
E soare. Dimineață. Bună dispoziție.  
  
Biserica Holmens. Bursa. Ministerul Afacerilor Externe. Teatrul Național. Mica Sirenă (Den lille Havfrue). Piața de Pește.  
  
Kunsthal Charlottenborg (Academia de Arte). Este închisă până pe 5 iunie, din păcate.  
  
Schimbarea de gardă la Palatul Regal (în foto).  
  
 
  
Toată lumea umblă pe biciclete. Au piste desemnate pe străzi. Fiecare cetățean are mașină și bicicletă. Alții, și bărci cu motor ori șalupe parcate pe canal.  
  
 
  
Muzeul Chihlimbarului.  
  
Una dintre cele mai vechi clădiri, Kanneworff, din Copenhaga, construită în 1606, s-a numit Casa de Chihlimbar în 1933, iar Muzeul de Chihlimbar în 1994.  
  
Chihlimbarul este rășină de arbori preistorici, pietrificată de peste un milion de ani. Rășina este pansament al „rănilor” (tăieturi, rupturi) ale arborilor.  
  
Există și Chihlimbar denumit Românesc: cu multe culori, de la roșu-aprins la albastru-aprins.  
  
Rășina este materie organică, denumită „aurul nordic”. În rășină, înainte de solidificare, pot fi atrase insecte, fluturi mici, reptile, țânțari, termite, larve, frunzișoare - rămânând conservate milioane de ani.  
  
Cea mai mare bucată de chihlimbar din lume este expusă în acest muzeu și cântărește 47,56 kg!  
  
Rășina pietrificată de mai puțin de un milion de ani este denumită copal.  
  
S-a găsit chihlimbar în zonele: Baltică, Dominicană, Mexicană, Chineză, Românească, Birmanez Siciliană, Canadiană, Alaska, Siberiană, Atlantică și-n Orientul Mijlociu. Cel mai cunoscut este chihlimbarul baltic (depozitat în aria Golfului Gdansk).  
  
O expoziție privind chihlimbarul din Danemarca, iar piesa cea mai mare găsită aici, de către un pescar în anul 2010, are greutatea de 4.125 grame.  
  
Bijuterii de chihlimbar din nordul Europei, din păduri de pin, de acum 30-50 milioane de ani.  
  
Artă din chihlimbar.  
  
Inscripții în daneză, germană și… chineză!  
  
Din cauza schimbării climatului, în așa-zisa eră glaciară, păduri întregi au fost acoperite de ape, iar rășina s-a solidificat.  
  
Puterile mistice ale amuletelor groen-landeze au fost atribuite chihlimbarului. Chihlimbarul, când este frecat, emite o energie statică. Se credea că ar proteja împotriva spiritelor rele și a bolilor.  
  
 
  
În fața fortificației Kastellet, un frumos parc cu rațe pe iaz. Astăzi, fortificația ori Citadela Frederikshavn, face parte din Complexul Militar danez de Apărare.  
  
Fiind bază militară activă, vizităm doar pe… dinafară.  
  
Finn Reinbothe a proiectat monumentul Prinsessens Bastion, care a fost inaugurat de Regină pe 5 septembrie 2011, de Ziua Drapelului, în onoarea soldaților căzuți în conflicte externe și zone de dezastru din 65 de țări. Numele celor decedați sunt înșirate pe pereți.  
  
Promenada pe faleza lungă, unde se face plajă și chiar baie.  
  
 
  
Întors cu trenul în centru. Biciclete parcate unele lângă altele – ca furnicile…  
  
Parcul de Distracții și Parcul Kirkegård.  
  
La Pizzeria Gastronomia Italiana.  
  
 
  
Medical gratuit, educație gratuită la toate nivelele, plus burse, ajutoare sociale, pensii; diferența dintre săraci și bogați – mică.  
  
Conform statisticilor mondiale, danezii se situează pe primul loc în lume privind fericirea (sunt mulțumiți de viață).  
  
Nu își fac probleme în privința zilei de mâine – o au asigurată.  
  
 
  
27.05.2018  
  
De la stația Tuborgvej la Tivoli, cu autobuzul 66.  
  
Un acvariu cu apă sărată la Tivoli și pești viu-colorați (peste 1600), caracatițe, rechini. Lumea lui Rasmus Klump – pentru copii. Trenul electric, multe restaurante, tiribombe.  
  
Tivoli este un Disney Land danez – în miniatură.  
  
 
  
Artistul danezo-islandez Olafur Eliasson a creat 33 de lămpi, care-și schimbă aparența în funcție de poziție, vreme, și lumină.  
  
O micro-fabrică de bere (Fægekroen) din 2005, reproducând fabrica reală din anul 1934 - și o fregată pe Lacul Trivoli.  
  
Asist la un spectacol de balet clasic.  
  
 
  
De la Trivoli până la stația Christianshavn, cu autobuzul 2A, lângă Christiania.Vizitez mai întâi Biserica Vor Frelsers.  
  
Christiania, un sector orășenesc de case vechi, pline de graffitti.  
  
Aici se vând semi-ilegal droguri. De aceea, pozele erau interzise – am fost avertizat. Am observat că fumau marijuana… chiar la masa vecină. Înveleau marijuana în foi și formau țigări. În special tinerii. Poliția mai face razii din când în când, îi arestează, sau mai închide ochii…  
  
Astăzi, Christiania fusese închisă de dimineață, dar s-a deschis la prânz.  
  
Christiania este un „oraș liber” (stat în stat), format în septembrie 1971 în urma tulburărilor studențești din anii 1960.  
  
Foarte colorat. Festiv. Cu tarabe. Ca un târg. Am luat o bere „Christiania”.  
  
 
  
Pe străzile (strøgeten) pietonale Østergade, Amagertorv, Købmagergade, Vinmelskaftet, cu drapele daneze. Pline de lume - ca duminica seara.  
  
 
  
Danemarca primește emigranți, dar cu studii superioare, în ramurile economice unde are nevoie de specialiști.  
  
 
  
Există sate de vacanță, care și-au păstrat structura originală (pre-industrială) pe insule mici, precum Omø și Agersø, în centrul maritim danez, pentru pescuit, plimbat, sau mers cu bicicleta.  
  
 
  
Am vizitat o clădire a Universității din Copenhaga – în partea centrală a orașului; universitatea a fost înființată în anul 1479.  
  
Referinţă Bibliografică:
UN TUR RAPID PRIN COPENHAGA / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2813, Anul VIII, 13 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!