CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

CERCUL DE AUR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cercul de Aur, tur în Islanda, cu microbuzul. Daniel este ghidul.  
  
Audio-Guide, with GPS automatic guidance, în Parcul Național Þingvellir din Bláskógabyggð, desemnat World Heritage Site în 2004. Parcul se află într-o vale care marchează granița dintre plăcile tectonice din America de Nord și Eurasia. În sud se află Þingvallavatn, cel mai întins lac islandez, cu suprafața de 83 km2. Lacurile sunt bogate în păstrăv și mangal.  
  
 
  
Gheizerul Strokkur, în valea Haukadalur; unul dintre cele aprox. 1000 de gheizere active din lume. Cam la fiecare zece minute, o coloană de apă caldă se ridică spre cer. Cuvântul gheizer vine din vechea norvegiană: að geysa (a emana).  
  
Apoi, craterul vulcainic Kerið din Grímsnes.  
  
Turul durează 8 ore. Vizibilitate redusă.  
  
În 200 de ani, toți ghețarii vor dispărea din cauza încălzirii vremii (conform unor cercetători).  
  
 
  
Islanda este importantă din punct de vedere geologic datorită plăcilor tectonice care se îmbină aici.  
  
Geologul Alfred Wegener a propus în anul 1912 o teorie privind alunecarea continentelor, rezultată, datorită Americii de Sud și Africii - continente ce se îmbucă și par desprinse din aceeași placă tectonică. Teoria a fost respinsă la început, dar din 1925, a început gradual să fie acceptată - când s-a descoperit o culme muntoasă pe fundul oceanului Atlantic, denumită Creasta Mid-Atlantică, de proveniență vulcanică, având înălțimea de 2.500 de metri.  
  
Wegener a ipotezat că acum 200 milioane de ani exista o singură placă proto-continentală (pe care a numit-o Pangaea) și un singur ocean gigantic (Tethys).  
  
Mai târziu, acum 180 de milioane de ani, placa proto-continentală a început să se spargă, formând continentele. Deci, este vorba despre alunecarea continentelor.  
  
Datorită mișcărilor de convecție a mantiei Pământului, care are grosimea medie de circa 100 km, mișcare determinată de inegalitatea densităților, magma țâșnește la suprafață.  
  
Cele două plăci tectonice care se întrepătrund în Islanda, Americană și Euro-Asiatică, pe o distanță de 350 km, de-a lungul țării, sunt vizibile în Valea Þingvellir, unde fisura se vede pe o distanță de 5,5 km, dar ea este umplută cu magmă – așa încât suprafața Islandei crește în fiecare an cu 2 cm în medie.  
  
Dar Valea s-a scufundat cu 60-90 metri în timp de 4.000 de ani.  
  
Valea e rezultată prin despicarea formațiunilor muntoase (Rift Valley).  
  
Multe vâlcele, prăpastii.  
  
 
  
GPS de la AudioGuide ne poziționează automat la locul în care ne aflăm și ascultăm la căști în câteva limbi internaționale.  
  
O bază militară americană din anii 1940.  
  
 
  
Islandeza este cel mai apropiat dialect scandinav de limba vikingilor; se înțeleg documente din sec. XIII. Fiind izolată geografic, limba a evoluat foarte puțin.  
  
 
  
La începutul secolului XX încă trăiau islandezi în peșteri, din cauza sărăciei. Americanii au ajutat la formarea sistemului de drumuri din Islanda. Au adus cu ei și civilizația și stilul de viață american (cafea, gumă de mestecat etc.), pe care localnicii le-au adoptat.  
  
Din cauza vremii închise, folclorul este plin de fantome, vrăjitoare și troli.  
  
 
  
Laugarvatn este numele unui lac, dar și al orașului din apropiere. Orașul este educațional; posedă și o universitate.  
  
 
  
Ferme de cai, vaci, oi. Case de vacanţă. Cursuri de Golf… Spectacular Show!  
  
 
  
La Geysir, suprafața de 3 km2. Erupe după cutremure.  
  
Râul Fierbinte, cu temperatura de 1000 C.  
  
Între 1896-1930, apoi în 2000, a izbucnit vulcanul.  
  
 
  
Cărarea Sigriður, omagiul lui Sigriður Tómasdóttir, care s-a zbătut să pună în conservare cascada Gullfoss.  
  
O altă versiune a numelui apare în jurnalul de călătorii (Ferðabók) al lui Sveinn Pálsson (1762–1840, naturalist care a studiat sistematic ghețarii islandezi, dar și vulcanii și viața sălbatică din țara de baștină): un fermier bogat, Gýgur, trăia la ferma Gýgjarshóll. Nevrând ca altcineva să fie mai bogat ca el, a aruncat lada cu aur în cascadă.  
  
Apa glaciară capătă culoare aurie. Cascada are 31 metri înălțime (din două căderi) și 2,5 km lungime, adâncime de 70 metri. Râul s-a format la sfârșitul Erei Glaciare. Energia hidraulică va fi captată în producerea de electricitate și căldură.  
  
În lagună se face baie. Apa e caldă.  
  
Izvorul termal este numit după localitate: Flúðir. Zonă vulcanică.  
  
Cascada Gullfoss (în traducere, "Cascada de Aur"), în canionul Râului Hvítá.  
  
 
  
Islanda este o insulă vulcanică. La o frecvență medie de 3-4 ani au loc erupții.  
  
Una dintre marile erupții vulcanice din istorie este cea din anul 1783 a craterului Lakagígar, poziționat între ghețarii Mýrdalsjökull și Vatnajökull.  
  
 
  
Pe lângă Aeroportul Internațional Keflavik, construit de armata americană în anul 1940, există și Aeroporturi Domestice în Islanda, precum Bakki, Skaftafell etc.  
  
 
  
Nevoia de social,  
  
nevoia de socializare  
  
te împinge să vezi lumea.  
  
 
  
Foto: Autorul, la gheizerul Stokkur, care aruncă, la intervale de 8-10 minute, jeturi de apă la înălțimea de 30 de metri.  
  
Referinţă Bibliografică:
CERCUL DE AUR / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2809, Anul VIII, 09 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!