CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

ISLANDA CULTURALĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Renumit pictor islandez: Jóhannes Sveinsson Kjarval (1885-1972), inspirat de modernism (un tablou, în fotografie).  
  
Iar ca sculptor: Ásmundur Sveinsson (1893-1982), cu creații abstracte.  
  
 
  
Cântăreți islandezi cunoscuți în America: Björk (renumită prin costumația excentrică; multi-candidată la Premii Grammy, o dată la Premiul Oscar și de două ori la Premiile Globul de Aur; cântă într-un stil muzical eclectic, cu influențe din pop, jazz, muzică de ambianță, muzică clasică, electronică, rock alternativ și folk), Sigur Rós (avant-rock, combinație de rock cu muzică clasică), Kaleo (blues/rock).  
  
 
  
Un medalion stradal dedicat scriitoarei și artistei grafice Ásta Jóna Sigurðardóttir (1930 - 1971), o boemă. Autoare a povestirii De duminică seara până luni dimineața (1955).  
  
Alți autori care au frecventat cafeneaua Laugavegur 101, de pe strada cu același nume: Stefán Hörður Grímsson (1919–2002; poet modernist, din grupul Poeților Atomului), Dagur Sigurðarson, Thor Vilhjálmsson (1925–2011; romancier, scenarist, poet, traducător; a primit Premiul Consiliului Nordic pentru Literatură în 1988 pentru romanul Grámosinn glóir / Justiție neînfăptuită, după ce în 1992 i se decernase Premiul Nordic al Academiei Suedeze, cunoscut ca Micul Nobel, pentru întreaga activitate literară), Jen Oskar, Ari Jósefsson, Elias Mar etc  
  
 
  
De Ari Jósefsson auzisem din România. Născut în Blönduós în 1939, a devoltat o pasiune pentru limba și cultura română, studiind la București prin anii 60. La întoarcerea în Islanda, în 1964, a căzut de pe vaporul Gullfoss și s-a înecat.  
  
Stríð / Războiul este poate cea mai cunoscută poezie a sa. Încerc să traduc câteva versuri:  
  
Ce ciudați sunt  
  
cei care conduc națiunile  
  
 
  
Ei spun că luptă pentru o patrie  
  
sau pentru un ideal  
  
 
  
și ne ucid pe noi cei care  
  
nu avem altă patrie decât Pământul  
  
și alt ideal decât viața.  
  
 
  
Galerii private de artă.  
  
Suflă vântul și te ia cu fiori. Mereu timp ploios, înnourat, mohorât. Promenada cu aparatul foto pe strada principală Laugavegur din Reykjavík se încheie.  
  
 
  
Etimologic, Reykjavík înseamnă Golful Fumegând, datorită vaporilor izvoarelor geotermale. Orașul se află într-un intrând în Golful Faxa, între peninsulele Snæfellsnes și Reykjanes, având în față, peste apă, Muntele Esja.  
  
 
  
Mă gândesc: cum ar fi iarna islandeză?  
  
Neagră-neagră, rece-rece și lungă-lungăăă…  
  
Mulți iau antidepresive, mai ales, iarna.  
  
Se comit și destule sinucideri...  
  
 
  
Moda tinerilor de astăzi: băieții bărboși, cu părul legat coc și cercel într-o ureche. Și băieții, și fetele au tatuaje și cercei în nas, sprâncene și buric. Pe vremea studenției mele era moda (interzisă de autorități): băieții cu părul lung, și fetele cu fustă scurtă.  
  
 
  
Este avantajos să îmbraci mai multe straturi de haine subțiri, decât o singură haină groasă, fiindcă în funcție de vreme poți să mai scoți sau să mai adaugi un strat subțire. Iar între ele se formează un strat de aer, care menține căldura corpului.  
  
 
  
Atât de multe autovehicule din cauza vremii nefavorabile din Islanda, două autovehicule pe persoană, în medie.  
  
 
  
Trei cărți de-ale mele:  
  
  • New Trends in Neutrosophic Theories and Applications, vol. 3;
  • Neutropsychic Personality;
  • Symbolic Neutrosophic Theory;
  • și un DL-DVD cu 600 e-books și e-journals au fost acceptate de Biblioteca Universității din Reykjavík, Islanda.
Referinţă Bibliografică:
ISLANDA CULTURALĂ / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2804, Anul VIII, 04 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!