CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Tot pe drum, pe drum, pe drum…
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
25.12.2017  
  
Astăzi este sărbătoare musulmană, numită Quaid-e-Azam (în traducere – Marele Conducător) și se referă la Mohammad Ali Jinnah (1876‒1948) care a contribuit, în 1947, la fondarea Pakistanului și a fost guvernator general al țării după Independența de sub britanici.  
  
În 1913 formase Liga Musulmanilor din Imperiul Britanic Indian și a militat pentru un stat separat musulman. Este considerat Părintele Națiunii Pakistaneze.  
  
*  
  
Am sărbătorit Quaid-e-Azam și Crăciunul la Madad acasă în aceeași zi. Madad are o casă (vilă) impu-nătoare, modernă, cu faianță, marmură, pe trei nivele, șase camere, sufragerie largă, două bucătării, opt toalete și un garaj unde încap patru mașini, în Mir Pur (sectorul) Colonia Sarban din Abbottabad.  
  
Am făcut poze îmbrăcat în costum național pakistanez, constând din trei piese:  
  
‒ Șalvari,  
  
‒ Kameez (cămașă, halat lung până la genunchi, purtată de bărbații musulmani peste șalvari),  
  
‒ Wascat (vestă, în limba urdu), pe care mi-a făcut-o cadou la plecare.  
  
*  
  
Până seara târziu, la dogoarea încălzitorului electric, discutat cu Madad: istorie, cultură, lingvistică… un schimb de cunoștințe pentru a percepe același fenomen din mai multe unghiuri de vedere. Și ascultăm muzică folclorică Pushto (interpretată de Nazia Iqbal și Gul Para) și Urdu (de Rahat Fateh Khan și Noor Jehan) de pe internet.  
  
Noaptea m-a adus cu mașina înapoi în curtea Universității, la Guest House.  
  
*  
  
Azan se numește chemarea la rugăciune - în religia islamică. De cinci ori pe zi. Seara, când hogea cântă, îți dă un sentiment de liniștire și un puternic iz oriental…  
  
*  
  
Știam, de când predasem clase de matematică în Maroc (1982-4), în limba franceză, expresii și cuvinte arabe:  
  
Salam Alekum ‒ Pace ție (vouă);  
  
Walekum Salam ‒ Și ție (vouă);  
  
Shukren – mulțumesc; devenit în urdu shukriya;  
  
In shaa Allah – dacă o vrea Domnul, Allah!;  
  
Yalla – haide, așa;  
  
Safi – s-a terminat, gata;  
  
Baba – tata; iar în urdu, tot baba;  
  
Așa că, pe fiecare întâlnit îl salut (Salam), iar la plecare conchid (shukriya) în limba urdu. Se leagă mai ușor relațiile amicale.  
  
 
  
26.12.2017  
  
Transmisiune în direct de la Mecca.  
  
Pe canalul 2, la TV, transmisiune în direct de la Mecca (Arabia Saudită), locul sfânt al musulmanilor. În limba arabă. Citire din Coran.  
  
Fiecare musulman trebuie să se ducă, măcar o dată în viață, la Mecca, să se roage.  
  
Un cerc masiv de pelerini se învârtesc în jurul monumentului (casa lui Allah) numit khana kaba, cel puțin de șapte ori.  
  
{În toată lumea, numerele 3 și 7 sunt magice…}  
  
*  
  
Din nou prezentare la Institutul COMSATS din Abbottabad, la clasa Conf. Dr. Madad Khan, de studenți la masterate și doctorate în matematică, despre “Applications of Neutrosophic Sets in Image Identification, Medical Diagnosis, Fingerprint and Face Recognitions” and “Neutrosophic Overset, Underset and Offset” (când gradul de apartenență al unui element la o mulțime este mai mare ca 1, sau mai mic decât 0).  
  
*  
  
Se împlinește un deceniu de când, în 2007, a fost ucisă candidata la președinția Pakistanului și fosta Prim-Ministru, Benazir Bhutto. Nici până azi nu au fost descoperiți asasinii. Fuseseră bănuiți cinci militanți talibani, dar au fost achitați din lipsă de dovezi. Chiar și fostul președinte Musharraf s-a numărat printre suspecți. După decesul lui Bhutto, soțul ei, Asif Ali Zardari, a fost ales Șef al Partidului Poporului și, apoi, Președinte al Pakistanului. În prezent, fiul ei, Bilawal Butto Zardari, a preluat șefia partidului. Precum în India, după Mahatma Ghandi a urmat fiica lui, Indira Ghandi.  
  
 
  
28.12.2017  
  
Cu Saqib Khan, doctorand, autor al unui articol despre mulțimi neutrosofice cubice, pe care mi l-a arătat pe laptop să-l citesc. Și împreună cu Madad, discutând despre Teoria Neutrosofică a Evoluției (grade de evoluție, grade de involuție, grade de neutralitate / nedeterminare).  
  
Dr. Madad Khan îmi propune să lucrăm la aplicarea logicii neutrosofice în genetică. Un subiect tare!  
  
Întâlnit alți doi studenți doctoranzi, Shamsul Haq, lucrând în grupoizi neutrosofici Abel Grassmann împreună cu Madad Khan, și Zeeshan Gul cu cercetări în mulțimi fuzzy.  
  
 
  
29.12.2017  
  
Vizitat Moscheea Illyasi din Abbottabad. Mi s-a dat voie să fac poze din afară.  
  
*  
  
Întrunire la COMSATS, privind plecarea mea de mâine spre Coreea de Sud, cu Directorul Provizoriu Prof. Shahid Khatak (Departamentul de Inginerie), Dr. Aslam Mudasar (Computere), Dr. Madad Khan (Matematică), D-na Zainab Irshad (Coordonatoare), Prof. Dr. Nisarur Rehman ș.a.  
  
Discutat cu Dr. Ali Ahmed, asistent la Mecanica Fluidelor și Dr. Izaz, lucrând în Cercetări Operaționale Fuzzy.  
  
Apoi, Ceremonia de la Bibliotecă privind donarea câtorva dintre cărțile mele și a unui DVD cu 600 e-books, în format .pdf, pentru secțiunea digitală a universității.  
  
*  
  
Mishal Nazeer, studentă la Relații Internaționale la Universitatea NUML, a venit din Islamabad să-mi ia un interviu.  
  
Verișoara ei, Laraib Sabir, studentă la masterat în matematică, în Abbottabad, se miră cum de am recunoscut-o, deși purta niqab (voal, de se văd doar ochii). Am recunoscut-o după sclipirea ochilor, când zâmbea avea o lumină specială, o rază care-i țâșnea din pupilă…  
  
Se interesează amândouă cum să vină în America!  
  
*  
  
Islamabad s-a fondat ca oraș în anul 1960 pe un teren viran, pe Platoul Potholar din provincia Punjab, pentru poziția sa în centrul geografic al țării.  
  
Fosta capitală, metropola Karachi, port la Marea Arabică, putea ușor fi atacată din afară, se situa la extremitatea țării și amintea fostul caracter colonial britanic.  
  
Până în 1966, administrația guvernamentală s-a mutat treptat la Islamabad.  
  
*  
  
Situații similare au fost în Brazilia (capitala ridicată în centrul țării, orașul Brasilia), și Nigeria (capitala mutată în centrul țării, în Abuja).  
  
Locuitorii din toate colțurile țării au migrat în noua capitală Islamabad. Populația: 2 milioane.  
  
Limbile cele mai răspândite în oraș sunt: urdu, punjabi (de fapt, dialect al limbii urdu), și pashto (prietenii și colaboratorii mei Mumtaz Ali și Madad Khan vorbesc, ca limbă nativă, pashto).  
  
*  
  
În Pakistan, natalitatea este ridicată, la fel ca și-n celelalte țări predominant musulmane. În jur de 40% din populație este sub 15 ani.  
  
*  
  
Dintre instituțiile din Islamabad, am mai colaborat cu Universitatea Quaid-i-Azam, una dintre cele mai mari din țară, în evaluarea externă a unor teze de doctorat în matematică (statistică și mulțimi neutrosofice).  
  
*  
  
Abbottabad este supranumit Orașul Școlilor – cu cel mai ridicat procent de populație educată.  
  
 
  
Sâmbătă, 30.12.2017  
  
Urmează, la miezul nopții, să plec spre Coreea de Sud, împreună cu Dr. Madad Khan și familia lui (soția și trei copii mici).  
  
*  
  
Pe renumitul Drum al Mătăsii (Silk Road), foarte aglomerat la ieșirea din Abbottabad, și analog la intrarea în capitala pakistaneză, spre Aeroportul Internațional din Islamabad.  
  
*  
  
O călătorie atrage altă călătorie!  
  
Parafrazând un cântec popular vechi românesc:  
  
Tot pe drum, pe drum, pe drum,  
  
Și ACASĂ nicidecum!  
  
 
  
În foto: Madad a postat în Facebook câteva poze cu noi amândoi în Timeline-ul meu și al său, și-am primit sute de like-uri! Se amuză prietenii…  
  
Referinţă Bibliografică:
Tot pe drum, pe drum, pe drum… / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2607, Anul VIII, 19 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!