CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Pregătiri pentru o conferință neutrosofică la Abbottabad (Pakistan)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
21.12.2017
La micul dejun în cantină: cafea, omletă și pâine plată prăjită în ulei (numită în urdu paratha), care mi-a plăcut mult.
*
În regiunea Punjab, cu agricultură fertilă și densitate de populație mare, se practică religia sikh, unde bărbații, chiar și copiii de câțiva anișori, poartă celebrele turbane pe cap. I-am întâlnit și în India în 2004‒2005, Punjab-ul fiind de asemenea partajat între cele două țări.
În Lahore, orașul Mughalilor din Punjab-ul pakistanez, locuiește Dr. Muhamad Akram, profesor la Universitatea din Punjab, care conduce o echipă de zece studenți la doctorate în studiul și aplicațiile Graficelor Neutrosofice, printre care: Maryam Nasir, Muzzamal Sitara, Nabeela Ishfaq, Sidra Sayed, Saba Siddique, Anam Luqman, Sundas Shahzadi, Gulfam Shahzadi.
Întâlnesc un grup de studenți doctoranzi (Shamsul Haq și Saqib Khan), dar și de studente la masterat (Laraib Sábir și Misbah Parvaiz) ‒ la matematică, desigur.
*
Și doi asistenți de matematică: Dr. Saima Anis și Dr. Abdul Sami Awan. Pentru fete, cer permisiunea să facem poze. Ele poartă voal: una hijab (care acoperă doar părul), iar cealaltă niqab (care acoperă și părul și fața). Au aprobat să pun pozele lor în cartea‒jurnal, dar nu în social-media.
*
Dr. Awan îmi spune că el și-a luat doctoratul în Lahore sub conducerea unui profesor român: Mihai Voicu. Mi-arată apoi site-ul Universității Abdussalam School of Mathematical Sciences din Lahore, Pakistan, cu mulți profesori români predând: Barbu Berceanu, Dorin Popescu, Dumitru Vieru, Tiberiu Dumitrescu, Viviana Ene, Constantin Fetecău, Vasile Lupulescu, Ioan Tomescu, și Dan Grigore Timotin. Matematica românească apreciată.
*
De la Universitatea Quaid-e-Azam din Islamabad, prietenul meu de suflet și colaboratorul Mumtaz Ali s-a mutat în Australia, unde face un doctorat la University of Southern Queensland, Springfield, cuprinzând și un capitol de aplicații ale mulțimilor neutrosofice. Triadele <A>, <neutA> și <antiA> (opusele și neutralul dintre ele) stau la baza neutrosofiei și derivatelor ei.
*
Grupul etnic cel mai numeros în Pakistan este Punjab, 48% din populație, dar ca lingua franca s-a impus limba urdu, vorbită ca idiom nativ de 8% din populație.
Mi-amintește de Bahasa indoneziană, lingua franca vorbită în Indonezia, unde am fost în anul 2006. Limba urdu este un amestec de cuvinte persane, arabe, turcești.
De exemplu, cuvintele ceai, dușman, baclava, halva, kebab intrate din limba turcă în limba română se găsesc și în limba urdu! Însuși cuvântul „urdu” este turcesc și înseamnă amestec de limbi.
Madad vorbește și limba pashto (sau pushtun), care este total diferită de urdu. În afară de acestea, se vorbesc limbi sau dialecte regionale: Sindhi, Saraiki, Burushaski, Khowar, Balochi etc.
Învățământul universitar se desfășoară în engleză, de aceea au mulți profesori străini. Dar când studenții nu înțeleg bine, profesorii locali le explică și în urdu – îmi spune Madad.
*
Fotbalul nu e popular în Pakistan, ci cricket-ul și polo, la fel ca-n India.
*
Apă nu poți bea decât îmbuteliată. Dacă e de la robinet, trebuie fiartă ori purificată.
*
M-au impresionat de la început camioanele și camionetele cu obloane pictate, decorate, înzorzonate în culori vii – ca niște opere de artă circulând pe stradă.
*
Alte două studente întâlnite: Beenish Haroon, care își face masteratul în lichide vâscoase, sub conducerea lui Dr. Muhammad Zahid; și Ayesha Bano, înscrisă la masterat în biomatematică sub conducerea lui Dr. Anwar Zeb.  
  
22.12.2017
La televizor, majoritatea canalelor sunt în urdu, unul în engleză (la care mă uit eu), BBC World News, și câteva în arabă, pashto, punjabe etc.
*
Pe canalul 13 de televiziune, clipuri… Dansuri senzuale pe muzică mieroasă, orientală, ca-n filmele cu sultani și cadâne… În rochii lungi, din mătăsuri transparente și în culori aprinse (roșul, verdele, galbenul predomină…
Bijuterii sclipitoare din belșug la dansatoare… îmi aduc aminte de filme indiene, văzute când eram licean la Craiova… o îmbulzeală și o nebunie să prinzi un bilet!
Dar, pe canalul 12, descopăr chiar dansuri și melodii hindi, din India. Le cunosc după bindi pe care femeile îl au imprimat pe frunte.
*
Întâlnire cu Directorul Institutului COMSATS din Abbottabad, Dr. Arshed Pervez. Apoi, cu Zainab Irshad, Coordonatoarea Campusului (a făcut studii în Iran).
*
Nu se obișnuiește ca un bărbat să dea mâna cu o femeie.  
  
În foto: Dr. Saima Anis, cu studentele masterande Misbah Parvaiz și Laraib Sábir.  
  
Referinţă Bibliografică:
Pregătiri pentru o conferință neutrosofică la Abbottabad (Pakistan) / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2605, Anul VIII, 17 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!