CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Cultură la televizor vs. cultură în realitate
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
19.12.2017  
  
În computere și tehnologia informației, COMSATS, fondat în 1994, este numărul unu în țară. Institutul are sediul central la Islamabad și șase campusuri satelite în diverse orașe pakistaneze, dintre care în Abbottabad este cel mai mare, apoi în Attock, Lahore, Vehari, Wah și Sahiwal.  
  
Alături se află Academia Militară Pakistaneză, unde intrarea este interzisă.  
  
Alei, flori pe margini, arbori...  
  
Am și-un birou al meu, la etajul II, cabinetul 303, clădirea K (Matematică și Inginerie Civilă), iar în zare se văd munții Galiat și Thandiani.  
  
Campusul, înființat în 2001, are peste 6000 de studenți și 11 departamente (informatică, inginerie, matematică etc.).  
  
 
  
20.12.2017  
  
Schimbat 100$ la rata 1$ = 110 rupii pakistaneze. La restaurantul Shinwari Dera, am consumat kebab preparat în stilul pakistanez (precum chiftelele) și pâine prăjită pe plită, cum făcea mamare la Gorunești.  
  
Autovehiculele circulă pe stânga (ca-n Marea Britanie și în unele din fostele ei colonii), iar mașinile au volanul pe dreapta.  
  
*  
  
Între 1857‒1947 Pakistanul a făcut parte din Imperiul Indian Britanic, iar în urma eliberării, vasta Indie s-a împărțit din motive religioase în Hindustan (actuala Indie, în majoritate de origine hindusă) și Pakistanul de Vest (actualul Pakistan), plus Pakistanul de Est (din 1971 devenind Bangladesh) ‒ ultimele două musulmane.  
  
Însă provincia Kașmir (musulmană) a fost tăiată în două. O parte anexată Pakistanului (de Vest), iar alta Hindustanului, constituind un permanent conflict și astăzi între Pakistan și India, ambele țări deținătoare de bombe atomice! Pakistanul revendică întreg Kașmirul. Un război nuclear declanșat între aceste țări ar angrena și alți participanți...  
  
Un cetățean indian, pentru a obține viza de intrare în Pakistan, poate aștepta până la un an de zile. Și în mod similar, pentru un cetățean pakistanez ca să viziteze India.  
  
*  
  
Îndrugă Madad:  
  
‒ Parcă nu-mi vine să cred că sunt aici, față în față, cu tine! (Ne cunoaștem de câțiva ani prin corespondență electronică. Am colaborat la articole neutrosofice și cărți de structuri algebrice Abel Grassmann). Ne onorează prezența ta.  
  
‒ Și pe mine mă onorează invitația, răspund.  
  
*  
  
Privind Civilizația din Valea Indusului (între 7000‒1900 î.C.), unde se află Pakistanul, au fost găsite urme arheologice la Mehrgath.  
  
Tribul care a compilat scripturile sfinte Veda ar fi locuit aici (nordul Indiei mari) sau ar fi migrat aici ‒ conform istoricilor.  
  
*  
  
Donat 20 de cărți de ale mele și un DL DVD (cu 600 e-books) la Biblioteca de la COMSATS.  
  
Cartea Groups as Graphs (de Kandasami, Ilantheral, Smarandache) am adus-o la solicitarea Dr. Saima Anis, care am aflat că este de fapt soția lui Madad.  
  
Neutrosophic Perspectives, ultima avansare în domeniu (2017) și Neutrosophic Operational Research le-am făcut cadou lui Madad.  
  
*  
  
Deși aveam adaptor pentru 220V (Europa), fiindcă în America la priză sunt 110V, surpriza a fost să găsesc în Pakistan... tot 220V!  
  
Dar n-am putut încărca bateriile celor două aparate foto (deoarece ștecherul nu se potrivea la priză): Nikon (3 x optical zoom, 4.1-12.3 mm, waterproof și shockproof, că tot îl scap eu din mână și cade de crezi că se sparge!) și vechiul Fujifilm (5x, waterproof până la 15 metri adâncime și shockproof până la o cădere de 1,75 metri înălțime).  
  
*  
  
Una e să vizionezi o cultură la televizor, și alta s-o vezi în realitate și s-o simți.  
  
Ca diferența între pasiv și activ.  
  
Referinţă Bibliografică:
Cultură la televizor vs. cultură în realitate / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2603, Anul VIII, 15 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!