CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

În Insula Jeju
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
06.01.2018, Sâmbătă  
  
După o conferință la Universitatea Națională din Jeju, Coreea de Sud, îmi rămân două zile să vizitez câteva obiective culturale și istorice.  
  
Primul popas, în locul mitologic numit Samseonghyeol, unde se află trei găuri în pământ, din care legenda spune că au ieșit trei semizei ce s-au îndeletnicit cu vânatul, acum 4300 de ani.  
  
Din Regatul Byeongnang au venit trei prințese, aducând semințe și vite pentru a dezvolta agricultura. Cei trei semizei s-au căsătorit cu cele trei prințese și au pus bazele Regatului Tamna.  
  
Samseonghejeol a fost sanctificat ca leagăn al Regatului Tamna, în timpul guvernatorului Yi Su-dong al insulei, începând din anul 1526, în vremea Regelui JungJong, și aici se oficiază servicii memoriale.  
  
Cei trei semizei au împărțit Insula Jeju în trei părți peste care au domnit: Ildo, Ido, Samdo.  
  
Pentru a stabili așezarea unde să ridice capitala, cei trei semizei au tras cu arcul o săgeată spre vârful muntelui.  
  
Am intrat în câteva căsuțe tipice asiatice, cu acoperișuri verzi ondulate, triunghiulare, și sprijinite pe coloane roșii.  
  
Un altar memorial din 1698 (în vremea Regelui Sukjong).  
  
Un locaș pentru servicii religioase, construit în anul 1827 (în vremea regelui Sunjo).  
  
Un dormitor pentru cărturari din anul 1849 (în vremea Regelui Heonjong).  
  
Grădina din Samseonghyeol, plină de arbori deși, înalți. Iarbă verde, mustoasă. O crescătorie de ciuperci mi-a atras atenția: creșteau ciuperci din şi pe țăruși (crengi tăiate din copaci)!  
  
Locul de unde au originat strămoșii acestei insule conform legendei ‒ se numește Koh Bu Yang.  
  
În colecții: documentare din antichitate până la, și chiar incluzând, perioada Goryeo, ustensile folosite în ritualuri funerare, și un film de desene animate reproducând legenda.  
  
*  
  
Pe urmă la Muzeul de Folclor și Istorie Naturală din Jeju: despre fauna și flora insulei, rocile și fosilele, precum și adaptarea oamenilor la condițiile climei marine (vânt puternic și sol arid).  
  
Unelte făcute din piatră, arcuri și săgeți, căsuțe cu acoperiș de stuf, closet în aer liber (Dotongsi), țarcuri de porci, locuri sfinte, oale tradiționale (Mulheobeok) îmbrăcăminte populară (Garot), și altele.  
  
Apoi Expoziția Marină: crabi, pești veninoși și pești arici!, scoici și schelete de balene. Permis fotografiatul fără bliț.  
  
*  
  
Am luat prânzul la Restaurantul “Kuksu”, specializat în tăiței. De fiecare dată comand feluri de mâncare coreeană.  
  
*  
  
La Marketul “Dogmund” de legume, fructe, cărnuri și haine. Am vrut să-mi cumpăr mănuși [chengap], dar erau prea mici, și blue-jeans, dar erau prea scumpi.  
  
*  
  
Pe aleea din Grădina “Dodu Bong”, de unde se vedeau imagini splendide ale Mării Chinei de Est și debarcaderul cu bărci și vaporașe.  
  
‒ Dincolo, peste apă, se află Japonia și China, îmi spune Kim. La sute de kilometri.  
  
*  
  
07.01.2018, Duminică  
  
Prof. Song ne duce la Biserica Creștină Protestantă “Seong Ahn” (în traducere: „În interiorul castelului”) din orașul Jeju, fondată în anul 1905 ‒ cea mai veche și mare biserică de pe insulă. Sala plină. Muzică vocală și la chitări electrice. Încăperea impunătoare, în jur de 1700 de credincioși, mă informează un cleric.  
  
Slujba în coreeană, dar primesc o cască “Solvit” care-mi traduce în engleză. Un cor măreț, profesionist, de o sută de persoane.  
  
Oamenii trăiesc momentul; se simte în aer; fondul sonor e înălțător.  
  
Display-urile în coreeană, engleză și chineză.  
  
Mi se permite să fac poze.  
  
Preotul (minister) Ryu Jung Gil ne-a prezentat și pe noi, ca vizitatori.  
  
Preotul ne pune și un video despre “Iosif, visul” care va fi subiectul slujbei de săptămâna viitoare. Biserică modernă și ca arhitectură. Rezonanța sonoră magnifică.  
  
Mulți evlavioși vin cu bibliile în limba coreeană de acasă, îmbrăcate în coperți de piele.  
  
Credeam că religia este în scădere... probabil în unele țări. În altele, observ, este în creștere. Slujba cu citiri din Biblie și interpretări ale preotului durează de la 11:30 la 12:30.  
  
*  
  
Expoziție de artă abstractă religioasă, de pictorii Kang Bu Eon și Lee Seo Ji.  
  
Iată îmbinarea modernului cu arhaicul!  
  
Fondatorul bisericii a fost Lee Ki Pong (1869‒1942) în anul 1908.  
  
Există și un restaurant, plus o bibliotecă în cadrul Bisericii Protestante.  
  
 
  
În foto: La Samseonghyeol.  
  
Referinţă Bibliografică:
În Insula Jeju / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2599, Anul VIII, 11 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!