CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Un popas la Speyer
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
6 iulie 2016  
  
⁂  
  
Nu pot schimba dolari în euro in Heidelberg.  
  
Încercat la destule bănci: Comerzbank, HypoVereinsbank, Volksbank, Sparkkasse, Deutchbank…  
  
Mi se răspunde că numai dacă am cont la o bancă germană.  
  
Cât am călătorit prin 51 de țări nu am mai avut o astfel de problemă: schimbam și pe stradă. Doar în aeroport și în gară este posibil aici.  
  
Am apelat la Jean Dezert să îmi schimbe.  
  
⁂  
  
Museum Schpira (Judenhof).  
  
Johann Joachim Becher (1635-1682), om de știință, evreu.  
  
⁂  
  
Wolfgang este ghidul către Speyer, orășel la 30 km de Heidelberg.  
  
― Până în 2025, centralele nucleare vor fi închise toate în Germania, ne informează.  
  
⁂  
  
Se ține și Festivalul Vinului în această zonă.  
  
⁂  
  
În Germania trăiești pentru a munci. În alte țări, muncești pentru a trăi.  
  
⁂  
  
Primul popas la Speyer la Catedrala Imperială.  
  
Rege al Imperiului Roman Sfânt al Națiunilor Germane, este ales în 1024 d.c. Konrad al II-lea, din Dinastia Salian, care în 1027 obține de la Papa Ioan al XIX-lea din Roma Coroana Imperială. Iar orașul Speyer este ales capitala Imperiului său.  
  
Konrad al II-lea ordonă formarea unei Catedrale Imperiale monumentale, iar în subterană, Cripta Romanescă, să fie înmormântat el, soția sa, Gisela, și urmași săi. În anul 1039, Konrad al II-lea moare la Utrecht, urmat în 1043 de Gisela, iar criptele lor sunt depuse în subterana catedralei.  
  
Heinrick al III-lea, fiul lor, moștenește tronul imperial, dar tot nu termină catedrala până la decesul său (1056). Sarcofagul său este plasat lângă sarcofagele părinților săi.  
  
Catedrala este sfințită în anul 1061, în timpul regelui Heinrick al IV-lea, atunci în vârstă de numai 11 ani. La moartea lui Heinrick al IV-lea, în anul 1106, în Liège, reconstrucția catedralei este aproape terminată.  
  
În 1689, Catedrala este distrusă de trupele franceze ale Regelui Soare, Ludovic Louis al XIV-lea, ca urmare a Războiului Palatinat de Succesiune, și anume:  
  
- fratele lui Ludovic al XIV-lea, Ducele de Orleans, moare;  
  
- văduva acestuia, Liselotte von der Pfalz (Elizabeth Charlotte) nu pretinde însă nicio moștenire;  
  
- Electoratul Palatinat care i-ar fi revenit lui Liselotte este pretins de către Ludovic al XIV-lea, care trimite trupele franceze să-l ia cu forța.  
  
(Palatinatele erau prostituate care serveau pe episcopi, dar și pe Rege când venea în vizită la Catedrală.)  
  
⁂  
  
În 1772, arhitectul Jonaz Michael Nauman face un plan de reconstrucție în stil baroc, cu patru obeliscuri la colțuri. Dar, în timpul Revoluției Franceze (1789-1799), trupele franceze transformă catedrala în spital și depozit (1792). La mijlocul secolului XIX, este refăcută din ordinul Regelui Ludwig I al Bavariei, iar arhitectul Heirich Hübsch proiectează întreaga fațadă vestică. Ghidul ne explică despre potirul din piatră din fața Catedralei, în formă de cupă grandioasă, care are o capacitate de 1580 litri, construit în anul 1490.  
  
Fiecare nou investit episcop are datoria să umple acest bazin cu vin, pe care să-l bea enoriașii săi!  
  
⁂  
  
Interesant că terenul Catedralei servea și ca loc de refugiu pentru cei condamnați de către justiție (conform unei ordonanțe din 2 iunie 1340): nimeni nu avea voie să se atingă de ei dacă stăteau pe pământul bisericii.  
  
⁂  
  
Ghidul ne-a dus să vizităm Centrul Evreiesc.  
  
Episcopul Rüdiger Hutzmann din Speyer a invitat la 13 septembrie 1084 evreii din orașele Mainz și Worms să se stabilească în Speyer: negustori, cămătari, rabini și oameni de cultură. Creștinii au construit o sinagogă pentru ei în anul 1100, care a fost sfințită în 1104. Aceasta avea un rol de rugăciuni pentru bărbați; iar în anul 1250 a fost adăugat și un hol de rugăciuni pentru femei. Tora se păstra în Sinagogă.  
  
În jurul anului 1500, când comunitatea evreiască din Speyer s-a dizolvat, clădirea este cumpărată de către oraș, dar în 1689 este distrusă de un mare incendiu. Școala Talmudică s-a dezvoltat în secolele 12-13.  
  
Printre ruine a rămas bazinul de apă, construit în jurul anului 1120, pe care l-am văzut, aflat la 10 metri sub nivelul străzii.  
  
În bazin se colecta doar apa pură (rezultată natural din ploaie sau izvoare subterane), Mikveh, în ebraică.  
  
Ritualul Băii consta din imersiunea (scufundarea) completă în apă pură a corpului, pentru a-l curăța de impurități.  
  
⁂  
  
Pe Maximillianstrasse, principala stradă din Speyer (denumită după regele Bavarez Maximillian I Joseph), care se întinde de la Catedrală până la Poarta Veche a Orașului (Altpörtel), pe fostul drum roman Via Triumphalis.  
  
⁂  
  
Cafenele, restaurante, bănci, galerii de-o parte și de alta. Nu circulă mașini.  
  
⁂  
  
Poarta Veche a fost menționată în 1176 pentru prima dată și are 55 metri înălțime. Nivelul de jos al ei a fost consolidat cu piatră în perioada 1230-1250, iar cel de sus (cu arcade și balustrade) între 1512-1514, iar acoperișul și lanterna în 1708.  
  
⁂  
  
Piața de peste Fischmarkt menționată în anul 1290 pentru prima dată ca forum piscium.  
  
În vremea aceea, pe fiecare stradă se vindea același produs: pe o stradă doar brutării de pâine, pe altă stradă doar legume etc.  
  
⁂  
  
Prin orășelul Speyer trece pârâul Speyerbach, pe care există mori (de măcinat). Speyerbach se varsă în Rhin la câțiva metri de moară. Deci, orășelul Speyer a funcționat și ca mic port în Evul Mediu, mișunând de pescari și barcagii (denumiți Hasenpfühler).  
  
⁂  
  
Mi-a rămas timp să vizitez și Muzeul de Tehnologie, deschis în anul 1991. Multe avioane, hidroavioane, bărci, trenuri, o capsulă spațială rusească (Buran), o colecție de mașini din anii 1940-1960, apoi, de instrumente muzicale mecanice (în Wilhelmshaus).  
  
Am intrat, pentru a doua oară (mai fusesem în Hawaii, in 2001), într-un submarin! Negru și mare. Strâmtorat înăuntru. Un singur hol ducea la camera de comandă.  
  
⁂  
  
Cu profesorul japonez Kazuhiko Terashima, de la Universitatea de Tehnologie din Toyohashi și studentul său doctorand Abdul Halim Ismail, de origine malaeziană, dar vorbind japoneza.  
  
Apoi, cu asistentul universitar Jean-Philippe Lauf-fenburger, de la Université Haute-Alsace, École Nationale Supérieure d´Ingénieurs Sud Alsace (ENSISA) din Franța despre posibilitatea de a construi funcții de credință (mase) continue. Până acum s-a lucrat numai cu funcții de credință (mase) discrete. Și dr. Dominic Maltèse, cercetător științific la Sagem, în Paris.  
  
Laboratorul de “Sisteme și control”, despre aplicații fuzzy și neutrosofice în robotică.  
  
⁂  
  
După meciul România - Albania (0-1), n-am mai avut nici un chef să urmăresc campionatul european UEFA 2016, când România a ieșit din Europa înaintea Marii Britanii cu o săptămână (conform unei caricaturi primite prin e-mail)!  
  
Totuși, la banchetul din Speyer al Conferinței de Fuziune, am urmărit toți, pe ecran lat, în aer liber confruntarea Franța – Germania (2-0), de mare spectacol sportiv, cu tensiuni de o parte și de alta.  
  
⁂  
  
La întoarcere în Heidelberg, abia am prins ultimul autobuz 35 de la miezul nopții (ora 0:11).  
  
Umplut ochi, înghesuiți unii peste alții, în picioare, ca ratele de la Bălcești la Craiova, care mai erau și pline de praf.  
  
De la stația Congresshaus am mers la stația Orthopedik Klinik lângă hotelul meu.  
  
Venea tineretul de la vizionarea meciului în restaurante sau localuri de noapte. E mai palpitant și mai interesant la o bere cu prietenii, în colectiv…  
  
⁂  
  
Dr. Jean Dezert a fost ales Președinte al ISIF (International Society of Information Fusion).  
  
Bravo, Jean!  
  
Referinţă Bibliografică:
Un popas la Speyer / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2585, Anul VIII, 28 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!