CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Finalul aventurii antarctice
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ziua a noua. Data: 27.12.2015. Poziția: 060°15’ S / 061°01’ V. Vânt: NNW 7. Vreme: Ninsori. Temperatura aerului: 0°C  
  
Prezentarea „Imperial Trans Atlantic Expedition (1914-1917)”, efectuată de Enest H. Shackleton.  
  
Sir Ernest Henry Shackleton (1874 – 1922) s-a născut în County Kildare, Irlanda, într-o familie anglo-irlandeză (tatăl său era din Anglia).  
  
La 16 ani a înconjurat Cape Horn.  
  
Se îmbarcă în Expediția Nimrod în 1907-1909.  
  
Ajunge la Polul Sud Magnetic, dar după Amundsen.  
  
Skackleton și-a propus să traverseze Antarctica cu nava „Endurance”. A dat un anunț la ziar privind recrutarea a 56 de oameni pentru expediție și a primit mii de răspunsuri. A îmbarcat pe vapor și câini canadieni (69 în total).  
  
Shackleton navighează din Plymouth până la Insula Georgia de Sud. Blocați de gheață.  
  
⁂  
  
“Ecotourism în Antarctica”, prezentat de 30 studenți de la șase universități americane: Virginia Tech, Ohio State University, Cornell University, Brockport University, Clemson University, și Dartmoth University.  
  
Ecoturism înseamnă minimalizarea efectelor negative rezultate din turism, conservarea faunei și florei.  
  
⁂  
  
Predat cizmele și achitat extra comenzile la masă: un pahar de vin roșu (3 USD), un pahar de vin alb (3 USD) și o ilustrată (1,5 USD). Am plătit 8 USD în total.  
  
⁂  
  
Christophe a fost în România și știe câteva cuvinte românești: Bună dimineața; Mulțumesc; Cu plăcere.  
  
⁂  
  
Am avut un an zbuciumat (2015). Cu multe călătorii. Cu prietenii și dușmănii. Cu noi articole și cărți publicate avansând în cercetare.  
  
⁂  
  
De-o parte a vaporului, delfini, făcând tumbe în apă.  
  
⁂  
  
Numai oameni de știință și personalul ajutător sunt lăsați să locuiască în Antarctica.  
  
⁂  
  
Bioxidul de carbon (CO2) influențează temperatura atmosferică: crește concentrația de CO2, crește temperatura.  
  
⁂  
  
Stânci cenușii, ca niște regi ai albului.  
  
⁂  
  
26 de țări pe vapor: echipajul, personajul (chelneri, bucătari, oameni de serviciu) și turiștii. Un adevărat… globalism.  
  
⁂  
  
Pentru prima dată am auzit vorbindu-se în retoromană, o limbă latină, ce se aseamănă cu româna, vorbită în Elveția, încă vie; o comunitate de 20-25 mii locuitori.  
  
Pe doamnă o chema Florina (!). Am înțeles-o parțial.  
  
⁂  
  
Când mă plictisesc de urât, îmi iau lumea-n cap și plec peste mări și țări.  
  
⁂  
  
Exploratorul german Alfred Lothar Wegener (1880-1930) a emis ipoteza geologică că la început toate continentale erau unite, dar cu timpul s-au separat.  
  
Plecând în expediție în Groenlanda, împreună cu Rasmus Villumsen, la 1 noiembrie 1930, amândoi au decedat. Cadavrul lui Wegener a fost găsit la 12 mai 1931, dar cel al lui Villumsen - nu.  
  
⁂  
  
Căpitanul navei, Alexey Nazarov, ne-a ținut un toast, cu accentul său rusesc, încât cineva a exclamat: Nazdrovia!, când sărbătoream cu șampanie încheierea expediției.  
  
 
  
Ziua a zecea: Debarcarea în Ushuaia. Data: 28.12.2015. Poziția: 056°21’S / 064°28’V. Vânt: N 5. Vreme: Cer acoperit. Temperatura aerului: +4°C  
  
Dimineața pe 28 decembrie 2015, la 7:30, când luam micul dejun, vaporul nostru “Plancius” ancorase în Portul din Ushuaia.  
  
⁂  
  
Distanța totală navigată: 1620 nm (mile nautice), adică 3000 de kilometri.  
  
⁂  
  
Vaporul “Plancius” a fost construit în 1976 de către Marina Regală Olandeză, având ca destinație cercetarea oceanografică, cu numele inițial “Hr. Ms. Tydeman”.  
  
Vasul a navigat pentru Marina Olandeză pănî în iunie 2004, când a fost achiziționat de Oceanwide Expeditions, fiind complet refăcut până în 2009, pentru a putea “găzdui” 116 pasageri în 53 de cabine. Călătorește sub stindard olandez.  
  
Vaporul posedă 3 motoare diesel, generând 1.230 cai-putere fiecare, dându-i o viteză de 10 - 12 noduri.  
  
⁂  
  
Deși e confortabil și elegant decorat, vasul “Plancius” nu este un vapor de lux.  
  
Călătoriile pe care le organizează în zonele arctice și antarctice având scop de explorare educațională.  
  
⁂  
  
Mă-ntorc roșiatic la față, bronzat din… Antartica și sudul Americii de Sud!  
  
Urmează: Ushuaya (Argentina) – El Calafate – Bariloche – Puerto Varas (Chile) – Bariloche (Argentina), apoi, chinul întoarcerii în Statele Unite, o zi și o noapte (cu întreruperi) pe drum: Bariloche – Buenos Aires (2 ore), Buenos Aires – Houston (10 ore), Houston – Albuquerque (2 ½ ore), Albuquerque – Gallup (cu mașina personală, 2 ½ ore).  
  
Referinţă Bibliografică:
Finalul aventurii antarctice / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2578, Anul VIII, 21 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!