CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Prima zi a expediției antarctice: Îmbarcarea din Ushuaia
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Data: 19.12.2015. Poziția: 054°51’S / 068°02’V  
  
În sala de așteptare din Portul Ushuaia, la Control de Pasajeros, aud vorbindu-se românește. Viorel, Costi și Andrei, vaporeni români din Tulcea și Constanța, fac drumuri în Antarctica dar pe alte nave.  
  
⁂  
  
Trecem prin vamă, securitate în port – înainte de a urca pe vaporul “Plancius”. La ora patru după amiază e îmbarcarea.  
  
Vreo 30-40 de studenți veniți în grup. Bucuroși, gălăgioși…  
  
Sunt repartizat la cabina 309.  
  
Cabina conține două paturi, noptiere, dulapuri și o măsuță cu un scaun, toaletă și un duș.  
  
⁂  
  
Colegul de cabină, Zhang Yihao, este chinez din Shanghai, realizator de emisiuni de televiziune, documentare (Reality TV) despre actorii chinezi, împreună cu Jing Neng de la canalul Dragon TV. Avem un ecran electronic în cameră, unde ni se anunță programul în fiecare zi.  
  
⁂  
  
Deoarece vom naviga în largul oceanului noaptea ce vine, suntem sfătuiți să luăm pastile contra răului de mare și să închidem ermetic ușile la dulapuri și noptiere (să nu zgâlțâie tot drumul).  
  
Pentru dineu, avem trei opțiuni să ne alegem dintre felurile de mâncare. Ne anunță și prin speaker-e în fiecare cabină.  
  
⁂  
  
Vaporul vecin, “National Geographic Explorer”, tocmai a pornit.  
  
Ridică și “Plancius” ancora.  
  
Pe Puntea 6 fac poze. E un vâââânt...  
  
⁂  
  
Ofițerul 2 din echipaj este român, Matei Mocanu, iar inginer-șef de expediție este tot un român: Sebastian Alexandru. Puntea cea mai de sus este numărul 7.  
  
Alt vapor, “Sea Adventures”, s-a pornit.  
  
Toate merg în Antarctica.  
  
⁂  
  
Avem un doctor olandez la bord. Echipajul e global: argentinieni, români, francezi, olandezi, germani, ruși etc. Turiștii – din zeci de țări.  
  
Nimeresc la dineu lângă trei coreeni. Kamsa Hamnida (감사합니다) înseamnă mulțumesc în limba lor.  
  
⁂  
  
117 turiști, 46 membri ai echipajului (incluzând ingineri, mateloți, ofițeri, lectori științifici, oameni de curățenie, bucătari, chelneri, doctori), pentru această excursie pe vasul olandez “Plancius”.  
  
⁂  
  
Scopoderm TTS 1,5 mg: plasture pus preventiv în spatele urechii drepte pentru a preveni răul de mare. Văd mulți turiști cu punctul alb lângă urechi. Mi le-a dat doctorul olandez. Cică efectul durează trei zile, apoi trebuie să iau altul. Eu am înghițit și o pilulă de motion sickness, din tubul adus din New Mexico.  
  
⁂  
  
Căpitanul vasului este Alexey Nazarov, din Rusia, iar ofițer-șef, Jaanus Hannes din Estonia. Membrii echipajului sunt din 12 țări.  
  
Referinţă Bibliografică:
Prima zi a expediției antarctice: Îmbarcarea din Ushuaia / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2569, Anul VIII, 12 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!