CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

La Universitatea din Ibadan
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu mașina din Abeokuta la Ibadan, 70 km, o oră jumătate de drum, împreună cu șeful Departamentului de Matematică al FUNAAB (Universitatea Federală de Agricultură din orașul Abeokuta), Dr. Osinuga Idowu Ademola.  
  
 
  
La Universitatea din Ibadan, întâlnim pe Ezekiel Olusola Ayoola, profesor de ecuații diferențiale stohastice în Ibadan.  
  
Donat 9 DL DVD-uri cu cărți și reviste .pdf la biblioteca universității, care este cea mai mare din țară.  
  
Profesorul E. O. Ayoola prezintă activitatea Prof. G. O. S. Ekhaguere, care este sărbătorit la împlinirea vârstei de 70 de ani. Cercetarea sa este în matematică fizică, matematică în finanțe, în analiză stohastică necomutativă, și în algebre-*.  
  
 
  
Întâlnit pe profesorul Temitope G. Jaiyeola, de la Universitatea Ile-Ife (la două ore de Ibadan), care va prezenta două lucrări de structuri algebrice.  
  
În 2009, Prof. Jaiyeola a publicat o carte despre Smarandache Quasigroups and Loops.  
  
Am început prezentarea (plenary lecture) cu câteva cuvinte în yoruba, prin Bauni (salutări) și după zâmbetele audienței E-she (mulțumesc).  
  
Am dat exemple simple de triade (neutrosofice) și am pedalat pe aplicații ale mulțimii și logicii neutrosofice.  
  
 
  
M-a surprins ce bine arată Profesorul Ekhaguere, la 70 de ani: cu vreo 20 de ani mai tânăr!  
  
L-am întrebat ce secret are. Mi-a răspuns:  
  
‒ Să nu mănânci după ora șase seara!  
  
 
  
M-a contactat, surpriză, și profesorul fizician Ebenezer Chifu, nigerian. Care este editor asociat la Progress in Physics de la UNM. Mi s-a adresat:  
  
‒ Eu sunt de la PiP (prescurtarea revistei).  
  
Apoi Dr. O. S. Olusa, de la Universitatea Adekunle Ajasin, Akungba, Statul Ondo, Nigeria, care citise cartea mea, Problems with and without... problems!, și Dr. Adekugbe Akindele O. Joseph, de la Centrul de Teorie Fundamentală, Nigeria.  
  
Dintre străini, a mai prezentat Prof. Wayne Patterson, canadian, dar predând la Universitatea Howard, din Washington D.C., SUA, despre O Nouă Metrică de Măsurare a Atacurilor Cibernetice, privind cyber-security, folosind teoria numerelor (teoremele lui Fermat și Euler) în factorizarea numerelor mari (de sute și mii de cifre) în criptografie (codificare și decodificare), incluzând spargerea codului militar nazist Enigma în cel de-Al Doilea Război Mondial.  
  
 
  
Îmi place, pe la conferințe, seminarii, și prin excursii pe glob, să mai și glumesc, să devin amical, să leg prietenii.  
  
Ca tata-mare de la Gorunești, când mergea pe drum la deal spre târg în Bălcești, se oprea și vorbea cu toată lumea, spunea poante de-ale lui:  
  
‒ Bă, las-o mai moale! Nu te osteni atâta...  
  
Ma-mare se enerva:  
  
‒ Hai, mă, că ne-apucă noaptea pân’ la târg.  
  
Eu eram mic atunci, de 5-6 ani...  
  
Tata-mare era un om înalt și solid, cu pălărie. Și calm.  
  
 
  
Învăț cuvinte în limbile locale ‒ cu cât mai exotice (precum yoruba), cu atât mai interesante –, pe care le repet în convorbiri cu localnicii.  
  
Par nostime, și-ți asigură o apropiere sufletească de interlocutori.  
  
Fiindcă toți, înainte de a fi cercetători științifici, trebuie să fim oameni!  
  
 
  
Ibadan are 3 milioane de locuitori și este capitala Statului Oyo. Nigeria are 36 de state, dintre are 7 fac parte din Yorubaland.  
  
În urma războaielor intertribale din 1829, încheiate cu victoria armatelor regatelor Ife, Ijebu, și Oyo, se întemeiază orașul Ibadan, care intră în anul 1893 sub control colonial britanic. Însă, conform tradiției orale (neexistând documente scrise), orașul a fost fondat de fugitivi din fața justiției, care-au găsit ascunziș aici. Agricultura, comerțul, și meșteșugurile predomină.  
  
Ibadan este mai modern decât Abeokuta, cu străzi asfaltate, fără gropi și având clădiri - turn.  
  
 
  
Scriu printre picături, dezordonat, cu mâzgălituri și adăugiri… unde mă nimeresc, și după cum îmi vin ideile…  
  
Încerc să le mai aranjez pe urmă… făcând și mai multe ștersături și completări!  
  
 
  
În nord-estul Nigeriei activează grupul sectar numit Boko Haram, care este împotriva civilizației occidentale, răpind și ucigând albi ce trec prin acea zonă. Format din extremiști, acest grup vrea să instaleze califatul și să se scindeze din Nigeria.  
  
«Boko» înseamnă carte în limba Hausa, iar «Haram» este cuvânt arabic cu semnificația de interzis.  
  
Deci «Boko Haram» literalmente se traduce prin cartea interzisă – referindu-se și la nemersul la școală.  
  
Grupul este responsabil și de răpirea a 256 de eleve de la o școală din orașul Chibok în anul 2014.  
  
Fetele au fost ținute în captivitate vreun an și jumătate, apoi eliberate, dar s-au întors cu copii…  
  
 
  
În nordul țării 12 țări musulmane au instalat legea sharia [șaria]. În restul statelor se folosește un sistem de legi derivat din cel britanic, împreună cu legi inspirate din tradiții indigene.  
  
 
  
Îmi este mai simplu să notez în carnețel, pe care-l țin la mine tot timpul, în buzunar, decât să mă port cu laptopul permanent. Nici celularul nu îmi este convenabil să scriu repede, în orice moment. Prezentările, incluzând cărți și articole în format .pdf, le-am încărcat pe un USB (flash drive).  
  
 
  
Seara ne-am întors în Abeokuta. Probleme cu stomacul – din cauza mâncărurilor... germeni tropicali...  
  
Două zile am mâncat doar câte un măr și am băut cafea...  
  
 
  
Ibadan, Nigeria, 23 mai 2017  
  
Referinţă Bibliografică:
La Universitatea din Ibadan / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2390, Anul VII, 17 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!