CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  

POVESTEA MĂRGĂRITARELOR DE PE CĂLDĂRARU (PURANI DE VIDELE)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Se spune că, în vechime, ar fi existat o localitate în care femeile nu aveau voie să plângă. Lacrimile în ochii unei femei erau o rușine pentru familie, indiferent că era vorba de părinți, bărbat sau propriii copii. Femeile erau frumoase și harnice, munceau la câmp, dar și acasă. Când aveau vreo supărare oftau. Azi așa, mâine așa, până când oftatul femeilor acoperea lătratul câinilor și cântatul cocoșilor. 
  
           Într-o bună zi, o bătrână, Sia, cocârjată de ani, dar cu ochii vii și minte ascuțită, a pus la cale o întîlnire, un fel de sfat al femeilor, în care să se ia o hotărâre. A trimis vorbă din femeie în femeie ca, în prima sâmbătă din luna martie, să se adune în Poiană, la miezul nopții. Femeilor le era interzis a vorbi cu cineva pe drum și nici ele între ele.Totul se petrecea în secret. 
  
           La miezul nopții, când femeile făcuseră cerc în jurul babei într-o tăcere deplină, Sia le-a vorbit: „Dragi femei, voi duceți tot greul vieții în spate, voi aduceți copii pe lume, suportați bombănelile bărbaților, sâcâielile copiilor, nu aveți voie să vă plângeți și nici să plângeți. Așa nu se mai poate! De mâine, fiecare dintre voi să meargă în pădure, pe Căldăraru și să plângă acolo. Să plângă până i se usucă lacrimile și i se alină inima. Iar după ce terminați de plâns, aveți grijă, acoperiți locul cu frunze. Și chiar de a doua zi, în satul cu pricina, Purani de Videle, nu s-a mai auzit niciun oftat. Câinii lătrau în voie, iar cocoșii cântau nestingheriți. 
  
         Când s-a instalat Primăvara, prin lunile mai-iunie, prima femeie care a mers a-și vărsa lacrimile în pădure a rămas cu ochii ieșiți din orbite, de credeai că văzuse un strigoi. 
  
Cea care sosise după ea, s-a speriat când a văzut-o înmărmurită. A tras-o de mânecă și a întrebat-o: „ Aurico, ce-i cu tine?” 
  
Dezmeticită, Aurica i-a arătat poiana albă, acoperită de mărgăritare. Erau cu miile, parfumul lor era atât de suav... 
  
                    Întâmplarea a fost povestită sătenilor, și toți au venit să admire poiana acoperită de mărgăritare delicate și prețioase, apoi își făceau cruce zicând:„Mare e minunea Lui Dumnezeu!” 
  
               De atunci, în fiecare primăvară, purănenii merg pe Căldăraru, își desfată sufletul admirând sau culegând gingașele flori. 
  
            Sia, bătrâna satului, le-a spus tuturor că margăritarele au răsărit din lacrimile femeilor, continuând:„Nimeni nu știe ce este în adâncul inimii unei femei, doar mărgăritarele cunosc secretul. Atenție însă, frunzele și rădăcinile lor sunt otrăvitoare, la fel ca lacrimile amare ale  fiecărei femei în parte!” 
  
              De atunci, a trecut multă apă pe Glavacioc, mărgăritarele înfloresc în fiecare primăvară, tinerii merg să le culeagă și, în „poiana vrăjită” , își fac jurăminte de dragoste... 
  
Lăcrămioare 
  
Suave flori, iubite lăcrămioare, 
  
Podoabe-alese ale primăverii, 
  
Ivite-n umbra unui codru-adânc, 
  
În leagănul tăcerii. 
  
Înlăcrimate-n pur argint, 
  
Eu văd în voi lumina radioasă 
  
Chemându-mă pe calea gândului, acasă… 
  
Privind la voi, pe mama o zăresc 
  
Cu ochii blânzi, cu chipul îngeresc 
  
Şi-n ochi o lacrimă-mi răsare, 
  
Şi lacrima se contopeşte-n floare. 
  
Pe când eram micuţă, la vatra părintească, 
  
V-am răsădit, adeseori, în glia strămoşească 
  
Cu mama ce vă–ngrijea duioasă. 
  
Apoi, când eu crescui mai mare, 
  
Iar dragostea mă-nvăluia-n a ei vâltoare, 
  
Am răsădit iubitului, în zi senină, 
  
Un strat de lăcrămioare 
  
Lângă portiţa din grădină. 
  
Astăzi, când vă privesc cu nostalgie 
  
Plăpânzii stropi de mici mărgăritare, 
  
Simt că-mi redaţi parfumul dulce-al tinereţii 
  
Şi-n taină-mi luminaţi cărarea vieţii. 
  
(Floarea Cărbune) 
  
Referinţă Bibliografică:
POVESTEA MĂRGĂRITARELOR DE PE CĂLDĂRARU (PURANI DE VIDELE) / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2629, Anul VIII, 13 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!