CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Recomanda >  

TOAMNA POEȚILOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TOAMNA POEŢILOR” 
  
E o zi superbă de toamnă, iar eu mă îndrept spre Bucureşti. Sunt însoţită de fiul meu, Alexandru, de ginerele, Iulian şi de Alexia, nepoţica mea iubită. Maşina rulează uşor pe autostrada nu de mult dată în folosinţă, iar la radio se cântă muzică frumoasă…Am emoţii! Azi-noapte nu m-am odihnit cum trebuie. Sunt o fire empatică şi senzitivă…cu un emoţional prea sensibil pentru maturitatea mea. Dar, deh…aceasta este „setarea” de Sus… M-am îmbrăcat în culori de toamnă, am şuviţe roşii precum frunzele arţarului japonez, am asortat toamna vieţii cu anotimpul toamnă… Ţinta noastră este Biblioteca Metropolitană (M.Sadoveanu), de pe str. Tache Ionescu, unde va avea loc o importantă activitate. În sfârşit, am ajuns în Bucureşti, trecem pe lângă ASE, ocolim rondul şi…ratăm strada. Reuşim la doua încercare, ghidaţi fiind, prin telefon, de un domn foarte amabil, dl.Viorel Gongu. Of, Doamne, este aproape ora 11:00, ora la care trebuie să înceapă activitatea. Cobor din maşină, şi…intru în sala unde oamenii deja se adunaseră…Pe pereţi se aflau tablourile Victoriţei Duţu căreia îi mulţumesc şi pe această cale. 
  
Nu am avut timp decât să-mi ocup locul destinat între doi domni drăguţi, dl. Ştefan-Lucian Mureşanu şi dl. Viorel Gongu, că… distinsa gazdă, doamna Elisabeta Iosif („dirijorul” evenimentului) dă semnalul începerii activităţii. Încinsă de pe drum cum eram, dar şi inhibată de cei prezenţi în sală, am încercat să-mi prezint Albumul… m-am bâlbâit, am spus că am emoţii…mă rog, asistenţa a fost blândă şi a aplaudat… 
  
Cu acest prilej am fost onorată cu o diplomă din partea revistei „Cetatea lui Bucur”: Ordinul „Ambasadorii Culturii”. 
  
Aceasta s-a adăugat celorlalte diplome obţinute, de mine, în Japonia …despre care eu nu am vorbit încă: Marele Premiu la Concursul internaţional „Art & Life”- Japonia, 2012, secţiunea: „Album de artă”; Premiul Special la Concursul internaţional „Art & Life”- Japonia, 2012, secţiunea:”Jurnal de călătorie”; Premiul de popularitate la Concursul internaţional „Art & Life”- Japonia, 2012, secţiunea: Poezie; Premiul de popularitate la Concursul internaţional „Art & Life”- Japonia, 2012. secţiunea:Proză. 
  
Ţin să subliniez faptul că sufletul meu s-a încărcat cu energie pozitivă, vibrând , la unison, cu toţi cei prezenţi acolo. În sală am zărit şi câţiva prieteni: Victoriţa Duţu, Elena Buică-Toronto, Delia Stăniloiu, Vasilica Ilie, George Ioniţă, Constanţa Donosă-Bălaşa şi dl. Geo Călugăru. 
  
Acum, când scriu sunt încă sub impresia emoţiilor generate de lansarea albumului. Nu pot însă să nu menţionez bucuria oferită de câţiva participanţi şi de către gazde, care mi-au dedicat câteva rânduri sugestive, apreciative la adresa mea: 
  
– Dl. Geo Călugăru a scris: 
  
„Un tăciune şi un cărbune, 
  
Spune, măi băiete, spune 
  
Ce azi s-a întâmplat, pe bune: 
  
Ne-a uimit doamna CĂRBUNE” 
  
– Dl. Costel Ghiţă: 
  
„Cine oare poate spune, 
  
Cum se poate aşa-ntâmplare, 
  
Să iasă dintr-un Cărbune 
  
O aşa gingaşă Floare?!…” 
  
– Dl. Viorel Gongu: 
  
„Onorat de prilejul a o cunoaşte pe Floarea Cărbune. Emoţiile Doamnei mi s-au transmis alături de admiraţia pentru vibraţie.” 
  
– Dl. Victor Gh. Stan: 
  
„Doamna Floarea Cărbune-prin alchimia frumosului de petală poleită cu zborul înaltului a reuşit să continue legătura dintre două suflete de naţii dumnezeieşti-cea românească şi cea japoneză – Mulţumiri de inimă românească pentru tot ceea ce face luminos. 
  
Cu prietenie, 
  
Victor Gh. Stan 
  
– Dna. Elena Armenescu: 
  
„Aici eu descopăr în mine Universul 
  
Un microunivers unic, rătăcitor, activ 
  
Ce-l clatină doar visul şi dorul inventiv, 
  
Iar, urii pătimaşe nu-i înţelege sensul. 
  
– Doamna Elisabeta IOSIF 
  
În alchimia frumosului 
  
Intr-o zi de toamnă chihlimbarie, în care natura îşi are alchimiile sale, cartea scriitoarei Floarea Cărbune a adăugat simbolic întâlnirii noastre, aflată sub semnul denumit „Toamna poeţilor”, o anume aură. Cartea poartă şi semnificaţia albastrului, calea reveriei, dacă ne gândim să pornim de la imaginea pământului văzut de astronauţi, în care Terra apare în albastru, ca zâmbetul unui copil ce vede lumina prin ochii mamei sau ca cel al femeii care iubeşte şi împarte strălucirea sacralizată a azurului. Astfel, am recunoaşte că imaginarul albastru din picturile lui Mihai Cătrună , desfăşurat în acele „Câmpii Elizee”, încearcă să inunde cosmosul. Magie sau nu, cu bagheta poeziei Floarei Cărbune, pictura trece în vis. Sub imperiul albastrului, pictorul suprarealist, Mihai Cătrună face orice contur să ne zâmbească precum cerul în răsărit iar fiecare formă feminină să devină muzicală, evadând în nemărginire, dacă nu uităm, că albastrul este simbolic culoarea formelor, care se deschid spre infinit. Iar prin cuvântul metamorfozat al poetului, al cuvântului, de altfel, simţim şi sunetul muzical al poeziei culorii, cu nuanţe ce crezi că nu aparţin acestei lumi. Avem în faţa noastră o carte unicat, închinată frumuseţii feminine, care se naşte din albastrul unei alchimii ce ne duce în fantasticul artei. 
  
Autor Floarea Cărbune. 
  
Dacă atmosfera a fost efervescentă, plină de emoţii şi culoare, aceasta s-a datorat unor domni de referinţă, în lumea literară, precum: Emil Lungeanu, Victor Gh. Stan, Ştefan-Lucian Mureşanu, Viorel Gongu, dar, mai ales, preadistinsei doamne Elisabeta Iosif… care, plină de entuziasm tineresc, a electrizat întreaga asistenţă. Melodiile suave, interpretate la pian, cu dăruire şi talent, de doamna Maria Calleya, au completat fericit atmosfera poetică ce plutea deasupra tuturor. 
  
La sfârşit, s-au făcut fotografii de grup şi s-au născut prietenii şi simpatii noi. Surprinsă, am observat cu regret, că timpul a zburat mult prea repede, dar am rămas, în suflet, cu imensa bucurie de a fi trăit, într-o zi superbă de toamnă, aceste clipe de graţie… 
  
Floarea CĂRBUNE 
  
30 septembrie, 2012 
  
Referinţă Bibliografică:
TOAMNA POEȚILOR / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2435, Anul VII, 31 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!