CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  

povestea alunului
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Povestea alunului 
  
(Noaptea de Ispas) 
  
(Dedicată fermecătoarei Victoria Nicapopi din Roma-Italia) 
  
În crângul de pe Deal, puiul de alun îşi strecură căpşorul printre ramurile celorlalţi, privi în jur, clipi din ochi şi repede îi închise la loc. Lumina era prea puternică, dar, în cele din urmă, îşi făcu curaj şi-i deschise din nou. 
  
- Bună dimineaţa, vecine! 
  
- Bună dimineaţa! răspunse el surprins. 
  
- Ce frumos eşti, ţi-au crescut frunzele! 
  
- Mulţumesc pentru apreciere! 
  
- Să creşti mare şi să fii sănătos! 
  
- Te superi dacă te întreb cine eşti? şopti alunul cu glasul sugrumat de emoţii. 
  
- Nu am motive de supărare. Eşti tânăr şi n-ai avut timp să mă cunoşti. Sunt o mierlă! Am cuibul pe un ram, la stânga ta. Ia priveşte! 
  
Alunul se uită în direcţia indicată de mierlă şi văzu un cuib cu trei puişori în el. 
  
- Ce drăgălaşi sunt! exclamă el. 
  
- Când voi fi plecată după hrană, te rog să-i supraveghezi! Să ştii că le plac poveştile. De fapt, şi mie îmi plac. Vrei să-mi spui povestea ta? 
  
- Da, cu mare plăcere. 
  
- Nu ştiu când am venit pe lume, dar mi s-a spus că alunii înfloresc în seara de Ispas şi tot atunci se şi scutură.. Se pare că în acea seară m-am născut. Într-o dimineaţă, m-a trezit lumina ce se strecura printre ramurile alunului bătrân, mângâindu-mă cu multă căldură şi iubire. M-am frecat la ochi şi am privit în jur. Eram într-un leagăn căruia i se zice „căluş”, unde mă simţeam răsfăţată pentru că, la fiecare adiere a vântului, „căluşul” mă dădea huţa. Tatăl meu era foarte tânăr, crescuse din rădăcina bunicului şi eram primul lui copil.. În jurul meu însă, cei bătrâni spuneau multe poveşti pe care le ascultam cu atenţie. Şi bunicul stătea la taifas cu vecinii lui. Ei vorbeau despre cât de importanţi sunt alunii, cât de respectaţi, căutaţi şi preţuiţi de oameni. 
  
Un alun bătrân, fără crengi pe poale, povestea cum de-a ajuns aşa ciuntit de parc-ar fi sperietoare de ciori: „Cu mulţi ani în urmă, în Noaptea de Ispas, ramurile mi-au fost tăiate de nişte bărbaţi zvelţi şi vioi, ce-şi ziceau fântânari, şi aşa am ajuns de râsul pădurii.” 
  
Apoi, bunicul mi-a povestit că fântânarii folosesc crenguţa de alun pentru a descoperi izvoarele subpământene, cu apă rece şi bună, locul unde ar urma să fie săpată o fântână. El mi-a mai spus că, în lumea oamenilor nuieluşa magică o ghidează pe Zâna Măseluţă către copilul căruia i-a căzut un dinte. Noaptea, ea se strecoară în camera lui, îi ia dinţişorul, lăsându-i în schimb un dar. 
  
În noaptea aceea, eu însămi am văzut feciori şi fete ce culegeau flori de alun. Erau veseli şi spuneau cât de preţioase sunt aceste flori, întrucât sunt bune de leac şi de dragoste. Noroc că eram atât de mică şi nu m-a zărit nimeni, altfel nu mai aveam ocazia să-ţi spun povestea. Tot în noaptea aceea am auzit că denumirea dansului magic „Căluşul” vine de aici, de la „căluşul” care este leagănul meu. Pot spune că, mai târziu, am fost o alună răsfăţată. Pădurea era mama mea. În fiecare dimineaţă mă trezeam în legănatul ei…ce semăna cu o îmbrăţişare tandră. Astfel se petreceau zilele copilăriei mele fericite, în foşnet de frunze şi tril voios de păsărele. 
  
Într-o dimineaţă, când m-a trezit o pasăre ce cânta chiar la urechiuşa mea, n-am mai recunoscut pădurea. Din verde, ajunsese poleită în aur. Eram atât de fericită, încât am început să cânt şi eu. Credeam că o zână folosise nuieluşa magică şi aurise pădurea dându-i o înfăţişare fantastică. Bucuria însă, mi-a trecut repede…Bunicul era trist, la fel de trişti erau şi ceilalţi aluni. Tata mai avea o frunză galbenă alături de „căluşul” meu, celelalte îi căzuseră peste noapte. Bunicul mi-a explicat că a venit Toamna, că vom rămâne fără straie, că va veni şi iarna cu frig şi ninsori, că e vremea odihnei… 
  
„Tu să nu te sperii, la Primăvară ne vor creşte iarăşi frunze!”m-a liniştit el. 
  
A mai trecut o vreme, timp în care vedeam cum se desfrunzeşte pădurea, cum pleacă păsările, cum se răcesc nopţile…Până când, într-o zi, am picat şi eu alături de frunzele căzute înaintea mea. Ele m-au acoperit cu grijă, ferindu-mă de frig şi legănându-mi somnul. A fost un somn lung, în timpul căruia a nins, iar eu am visat păduri cu poiene pline de flori şi de zâne. Visam fluturi şi păsări…visam că alergam prin pădure…Dar, într-o dimineaţă, am auzit un glas de copil. „Ce-o fi asta”, m-am întrebat? „Încă visez?”Copilul culegea flori şi alerga după fluturi. Atunci am făcut ochii mari, venise Primăvara! 
  
– Bună dimineaţa, bunicule! am strigat veselă. Ce e asta? Toată iarna am visat păduri, zâne şi fluturi… Şi, acum? 
  
– Acum nu mai eşti micuţa alună care a intrat în somnul iernii. Ai crescut, nepoată dragă!!Acum eşti pădurice, alături de noi! O pădurice magică, de aluni! 
  
- Ce poveste frumoasă! Într-o zi, am să-ţi spun şi eu povestea mea. Acum, plec după mâncare, puişorilor le e foame deja. La revedere! 
  
- La revedere! zise alunul, bucuros că are o prietenă. 
  
Nota autorului: La şase săptămâni de la Paşte, se sărbătoreşte Înălţarea Domnului. Tot în această zi este şi Ispasul. Despre Ispas se spune că ar fi asistat la Înălţarea Lui Iisus la Cer. În această zi, întocmai ca în ziua de Paşte, se mănâncă pască, cozonaci, ouă roşii şi preparate din miel. Când doi oameni ciocnesc ouăle, unul spune: „Hristos s-a înălţat!”, iar celălalt îi răspunde: „Adevărat s-a Înălţat!” 
  
Între cele două sărbători, cea importantă este Înălţarea, fiind o sărbătoare împărătească. 
  
Referinţă Bibliografică:
povestea alunului / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1987, Anul VI, 09 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!