CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  

IUBIREA LA JAPONEZI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Iubirea... E un subiect controversat, e un sentiment puternic şi personal. Experienţa vieţii mi-a arătat că n-am ştiut să iubesc... Şi n-am ştiut pentru că n-am fost învăţată a iubi. Mi-am format o idee despre iubire din spusele mamei (care erau mai mult spaime) dar, mai ales, din cărţile citite. Aşa am pornit în viaţă, crezând că iubirea înseamnă „Totul sau Nimic!” Un dicton (la mine, principiu) ce mi-a adus adânci remuşcări şi dureri greu de vindecat. 
  
Lumea Japoniei e fascinantă... . cultura, tradiţiile, stilul de viaţă actual, istoria milenară, simţul onoarei, demn de admirat şi de urmat, răbdarea, pudoarea cât şi fascinaţia pentru tot ceea ce înseamnă Europa. 
  
Viaţa intimă e ca un văl de mătase după care se ascund, e greu s-o ghiceşti. Japonezii nu vorbesc despre iubire, exceptând adolescenţii şi tinerii care aleargă, vrăjiţi, după Manga sau filme pentru a se informa... Dincolo de acest văl se află o inimă care, ca orice inimă, iubeşte. Numai că niponii sunt orientali, ceea ce le dă profunzime şi interiorizarea sentimentelor... Nu sunt expansivi precum latinii, să zicem. Adolescenţii şi tinerii sunt mai deschişi decât părinţii şi bunicii lor. Lucrul acesta depinde şi de familia din care provin. Ei îşi fac prieteni printre fete, colege de clasă sau facultate, au simpatii în care pun sentimente, îşi fac cadouri reciproc. Mă refer la mici suveniruri cu semnificaţii deosebite (talismane). Dar „a iubi” este o artă după cum spunea însuşi Ovidius, poetul iubirii exilat la Tomis, în „Ars amandi”(Arta de a iubi)... 
  
La Clubul Live Darling am cunoscut o doamnă… şi, de cum am văzut-o, m-au impresionat privirea ei sfredelitoare şi delicateţea gesturilor. Shinya a făcut prezentările: 
  
- Oka-san (mama). 
  
- Megumi. 
  
Cristina, ştiind ceea ce mă preocupă, îmi strecoară la ureche: „Doamna a fost gheişă!” 
  
Era să mă înec cu sucul din care beam. Timp de câteva clipe am rămas pe gânduri, vestea primită m-a lăsat fără grai. Prin minte îmi alergau tot felul de întrebări. M-am uitat după Dimi pe care l-am văzut dansând cu Alexia. Am aşteptat să se termine dansul şi i-am făcut semn, chemându-l la mine. „Târâş-grăpiş”, Dimi a ajuns la mine, într-un târziu. 
  
Megumi era însoţită de un bărbat pe care l-a prezentat drept iubitul ei, profesor de „shamisen”… Deşi japonezii nu-şi arată vârsta, am apreciat că el ar avea peste 70 de ani, iar ea peste 60. S-a dovedit că Akiko era un bun psiholog. În momentul în care ni s-a făcut cunoştinţă, mi-a privit cu atenţie faţa, mai ales gura şi ochii, zicându-i Cristinei ceea ce constată. 
  
După ce a terminat cu observaţiile psihologice, într-o mică pauză, timp în care Megumi savura berea din pahar, i-am spus noii prietene că sunt „reporter” amator, şi vreau să scriu un reportaj despre „Gion”, dar şi despre „gheişe”. Mi s-a părut că se întunecă la chip, că-i dispare zâmbetul… Criss mi-a şoptit că nu-i place să vorbească despre această etapă din viaţa ei. Ca să repar greşeala, i-am explicat că iubesc Japonia dimpreună cu oamenii şi tradiţiile ei. Am observat o lumină în ochii ei după ce i s-au tradus toate acestea. Cu alte cuvinte s-a luminat la faţă, apoi m-a întrebat ce vreau să ştiu? I-am mărturisit că am citit „Memoriile unei Gheişe” care mi s-a părut o poveste frumoasă. De aceea doresc să aflu, pe viu, povestea unei Gheişe. 
  
Prima întrebare a fost: 
  
Va urma 
  
(Floarea Cărbune-Japonia, mister şi fascinaţie, 2013) 
  
Referinţă Bibliografică:
IUBIREA LA JAPONEZI / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1682, Anul V, 09 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!