CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

CRAIUL ÎNDRĂGOSTIT
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De curând, m-am mutat la Valu lui Traian, într-o căsuţă cochetă căreia, buna mea prietenă, poeta Georgeta Olteanu, i-a spus, când a văzut-o prima dată, „Cetatea Soarelui”, întrucât este îmbrăcată în ceramică portocalie. Pentru că îmi plac florile şi fructele, am avut grijă ca în primăvară, să semăn cât mai multe şi diverse seminţe de flori, dar să şi plantez câţiva butaşi de căpşuni, zmeură, mur, coacăz şi agriş. Acum, grădiniţa mea este plină de flori, care mai de care mai frumoase: petunii cu petale catifelate, regina nopţii cu parfum delicat, trandafiri nobili şi crăiţe cochete, îmbrăcate în rochiţe la fel de elegante ca şi cele ale dansatoarelor spaniole. Dimineaţa şi în amurg, harnicele albine culeg în coşuleţe, nectar şi polen pe care îl transportă la stupi. Pe lângă ele, pe corolele florilor se mai găsesc viespi cu acul înfricoşător, dar şi fluturi, cavaleri şăgalnici, în căutare de dulceaţa iubirii... 
  
În după-amiaza aceasta(31.08.2011), în timp ce admiram florile care îmi trimiteau parfumul lor suav la fiecare adiere a vântului, mi-a atras atenţia un fluture căruia i-am spus, în glumă, „îndrăgostitul tomnatic”. Vara aceasta, florile mele au fost vizitate de fluturi cu aripile pictate în culori vii şi pastelate, fiind cu mult mai frumoşi decât acest „îndrăgostit ciudat" ce are aripile nisipii. Făptura lui este o capodoperă, suavele-i aripioare fiind adevărate minuni ale naturii. Preţ de câteva minute, i-am admirat mişcările graţioase. La început, a zburat din floare în floare, de la petunii la zorele, de la ele... la florile domneşti, iar de aici… la crăiţe. Zborul lui unduios semăna cu un tainic dans al iubirii, un ritual al dragostei. Era vesel şi vibra de iubire la fiecare sărutare. Într-un târziu, ameţit, s-a oprit pe floarea unei crăiţe cărămizii. 
  
Oricât de atentă i-am urmărit dansul, n-am reuşit să-i descifrez misteriosul mesaj. Dar crăiţa s-a înclinat delicat sub îmbrăţişarea lui, de parcă ea ar fi înţeles sublima chemare a dragostei. Astfel, am putut să-l privesc mai îndeaproape. Aripile lui păreau suflate cu pulbere de stele… căci aveau scânteieri diamantine. Nu ştiu prin ce minune, dar nisipiul s-a transformat într-o nuanţă de albastru-cenuşiu, asemănătoare ceţurilor nordice. Şi, cu fiecare bătaie a lor, culoarea devenea mai intensă. Admiram o minune a naturii, fragilă şi delicată. În îmbrăţişarea-i tandră, fluturele părea că se contopise cu crăiţa. Atunci, mi-am spus: poate că şi el este un crai! Am să-i schimb numele şi am să-i spun, „craiul îndrăgostit”. Când îşi contempla cu iubire crăiţa, i-am făcut câteva poze pentru a imortaliza clipa sublimă. Fluturele acesta este un îndrăgostit cu atitudine, un Don Juan zburător...Frânt, de atâta zbor şi căutare, Craiul a găsit, în sfârşit, ceea ce căuta, ataşându-se tot mai mult de floarea iubită… 
  
Mantia nopţii a coborât peste tărâmul Cetăţii Soarelui, învăluindu-l în trena-i ţesută cu stele. În zori, l-am găsit în acelaşi loc, înconjurat de diamante strălucitoare în care se oglindea creând senzaţia unui roi spectaculos de fluturi... 
  
Astfel, trecu fericit în cealaltă dimensiune… 
  
*** 
  
FLUTURE DE NOAPTE 
  
(Dedicată prietenei mele de suflet, Adina Maria Neghirla) 
  
Extenuată de căldura de peste zi, mă întind alene în pat, apoi îmi aşez capul pe cele trei perne, pe care dorm de obicei, şi privesc pe geamul luminat. E o noapte cu lună plină, o lună fantastică ce-mi trezeşte fiori. 
  
Într-o astfel de noapte, eşti predispus la visare, iar sufletul poate accesa uşor alte dimensiuni. Discul de lumină al lunii se strecoară printre coroanele înalte ale arborilor japonezi din curtea vecinului. Fereastra mea este orientată spre Est, iar luna, se pare, că lunecă spre mine…parcă ar fi o balerină, ce execută un dans lent pe patinoarul cerului. Uneori, pare un ochi uriaş de lumină, ce mă priveşte printre ramurile încărcate de flori exotice. 
  
Când depăşeşte vârfurile arborilor, arătându-mi-se în toată splendoarea sa, ochiul mă hipnotizează şi intru într-un fel de transă…Camera dispare, la fel şi patul, iar eu plutesc…sunt imponderabilă. Mă cuprinde o uşoară ameţeală şi…parcă mă scufund într-un bazin uriaş cu sake. O băutură lăptoasă şi parfumată, la fel de preţioasă precum nectarul zeilor… 
  
Din străfundurile fiinţei, aud o voce:Mă înec! Sunt beată! Mă înec!! 
  
Sake-ul se transformă într-o uriaşă floare albă, strălucitoare şi cu un parfum ameţitor…Luminiţile de la streaşina casei mă atrag ca un magnet. Devin fluture. Fluture de noapte…cu zeci de ochi strălucitori de jur împrejurul trupului, care mă dezleagă de greutatea pământească. 
  
Acum, un singur lucru este important:să mă bucur de vraja lunii şi să zbor printre stele… 
  
Este 31 iulie, ultima zi a lui Cuptor. Sunt fluture de noapte, iar noaptea este plină de magie şi farmec… 
  
2ibp0yg 
  
Referinţă Bibliografică:
CRAIUL ÎNDRĂGOSTIT / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1679, Anul V, 06 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!