CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  

Iernile copilăriei mele...pURANI DE vIDELE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru mine, cele mai frumoase sărbători sunt cele de iarnă. Simt cum redevin copil când se apropie sărbătoarea Sfântă a Crăciunului, revăzând cu ochii minţii obiceiurile de altădată. Revăd casa părintească, bunicii şi părinţii, fraţii, bucuria din casele românilor. Mă revăd fetişcană , în Purani de Videle, participând alături de ceilalţi, la pregătirea casei în care avea să poposească Spiritul sărbătorilor de iarnă. Pe lângă purificarea sufletului prin post, aplicată şi nouă copiilor, se făcea şi purificarea casei, prin curăţenie generală. 
  
Cu două săptămâni înainte de Crăciun, casa strălucea de curăţenie. Uneori, părinţii schimbau şi paiele la saltelele pe care dormeam, aducând câmpul cu miros de flori sălbatice, în casa pregătită pentru ziua când aveam a sărbători Naşterea Mântuitorului. După Ignat, noaptea în care se spune că porcul îşi visează tăierea, urmau alte treburi în gospodărie: tăierea porcului, tranşarea lui, punerea cărnii la sare, pregătirea cârnaţilor ş.a. În ziua tăierii porcului, mămica ne „îmbărburea” cu sânge de la el, adică ne făcea cruce în frunte, bărbie şi obraji, pentru a fi feriţi de boli şi de deochi. 
  
Ca să înţelegem necesitatea postului, bunicul ne povestea legenda naşterii lui Iisus Hristos care avea să ne stea alături, în tot cursul vieţii noastre, protejându-ne. Exista credinţa că, în noaptea de Crăciun, dobitoacele vorbesc. Bunicul Marin ne povestea o întâmplare din bătrâni, când, un „solomonar” , un iniţiat care înţelegea limba dobitoacelor, a auzit boii vorbind despre Iisus, cel născut de Maica Domnului într-o iesle, unde vitele suflau asupra lui, pentru a-l încălzi. 
  
La câteva săptămâni după venirea lui Moş Nicolae, care făcea pârtie sărbătorile de iarnă, începeau colindele. Natura se bucura deopotrivă, alături de oameni şi animale, la aflarea veştii Naşterii Domnului: „Florile dalbe“, „Flori de măr, „florile între flori“ se reînnoiesc în fiecare an în mersul colindelor, căci şi ele au aşteptat naşterea Copilului Sfânt-Regele Lumii. Astfel, în Armonia Divină stabilită între Cer şi Pământ, Cântarea îngerilor, ce vestesc Lumina Lumii, se răsfrânge în colind ca o revărsare de har ce inundă întreg Universul. 
  
Freamătul din preajma Crăciunului, vremea colindelor, pregătirea bradului, animaţia de pe uliţele satului, glasurile vesele ale copiilor, mirosul cozonacilor şi a cetinei de brad oferă inimii cele mai deosebite emoţii ce-i înalţă trăirile până la Cer. Uneori ningea feeric, neaua cu scânteieri argintii sporind atmosfera de sărbătoare întru iubire divină. 
  
Valoarea spirituală a Crăciunului este singura care contează în aceste zile. Crăciunul este, de fapt, o stare de spirit, bucuria venind din străfunduri. În copilărie o simţim cu tot sufletul, apoi, pe măsură ce înaintăm în vârstă, pierdem câte puţin din ea, pe drumul vieţii, câteodată nu mai suntem în stare să o regăsim. Liniştea, zâmbetul şi bucuria din zilele premergătoare marii sărbători creştine sunt simţite şi trăite în cuget cu adevărat, numai aşa, Spiritul Crăciunului poate pătrunde în casele noastre. De fapt, cel mai mare dar al Crăciunului îl reprezintă bucuria sufletească pe care ne-o aduce Naşterea Domnului, pacea din inimă, puterea de a ierta, şi de a-i ajuta şi înţelege pe cei din jur, bucuria de a dărui şi a primi… 
  
Doamne, pe atunci simţeam bucuria tuturor, simţeam că trăiesc! 
  
Îmi revine în memorie plăcerea cu care mâncam colindeţele, pe care mama mea le punea în zeama în care fierbea caltaboşul bolborosind pe plită în dimineaţa Crăciunului. În acea zi, colindeţele(specifice Munteniei), covrigii, colacii şi boboroadele căpătau o savoare deosebită. Merele si gutuile coapte erau cele mai deosebite delicatese pentru sufletul meu, şi stăteau frumos rumenite pe colţul plitei, pentru a se păstra calde, tocmai bune de mâncat. 
  
Amintiri, amintiri, amintiri de neuitat… 
  
(Floarea Cărbune) 
  
PS:Parafrazându-l pe Nietzsche pot spune că nu scriu pentru prezent, ci pentru vremea nepoţilor şi strănepoţilor mei care vor dori să cunoască tradiţiile neamului în care s-au născut. 
  
Referinţă Bibliografică:
Iernile copilăriei mele...pURANI DE vIDELE / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1439, Anul IV, 09 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!