CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

La cules de struguri-Purani de Videle
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto: 
  
Inima omului este ca şi pămăntul: poţi semăna, poţi planta, poţi construi ce vrei la suprafaţă, dar ea va continua să aibă florile si fructele sale. 
  
Victor Hugo 
  
Toamna se culegeau viile. Părinţii mei nu aveau vie, dar avea tetea. Era aşezată pe un teren în pantă, în „vâlcea”, iar la capul viei străjuiau trei nuci falnici, de a căror umbră se bucurau nu numai oamenii, ci şi păsările, chiar şi micile animăluţe. Via lui tetea era un punct de reper. Când cineva voia să localizeze propriul loc spunea: mai la deal sau mai la vale de via lui Codreanu. 
  
Când venea vremea culesului de vie, ne bucuram ca de o mare sărbătoare. De fapt, era sărbătoarea Pământului care umpluse de rod butucii viei, sărbătoarea vieţii. Aroma strugurilor copţi plutea peste câmpie chemându-te ... Dar, înaintea oamenilor, de cum răsărea soarele, alergau hărnicuţe albinele, înfruptându-se din dulceaţa boabelor parfumate. Şi era o mulţime de struguri ... Unii erau chihlimbarii, de parcă adunaseră tot auriul soarelui, alţii erau negri ca murele, şi mai erau albi şi rose. 
  
Se aduna în ciurpenii strugurilor, dulceaţa câmpiei, căldura soarelui, aroma florilor şi speranţa lucrătorului. Astfel de bunătăţi n-am mai mâncat din acea vreme; mustul era negru şi vârtos, un adevărat elixir al vieţii. Copil fiind, îl mâncam cu pâine, iar maia făcea şi magiun din el. 
  
Mustul se obţinea printr-un ritual anume: înainte de culesul viei, se pregăteau hârdaiele şi vasul din lemn în care avea să curgă „viul” viei care... 
  
Lin se scurgea în vane 
  
De parcă s-ar întoarce 
  
La iarăşi matca lui. 
  
Acasă, coşurile cu struguri erau răsturnate, pe rând, în lin(vas în formă de jgheab, în care se storc strugurii), iar tatăl meu, care avea puţini ani peste 30, după ce-şi făcea riguros toaleta picioarelor, se urca şi juca strugurii. Era un fel de dans ritualic... în urma căruia se obţinea cel mai dulce must şi cel mai gustos şi aromat vin. Printre iubitorii de licoare a lui Bachus, umbla o vorbă:” Mustul e copil în leagăn ./ După ce-a- mplinit un an,/ Vinul bunelor podgorii e ca pruncul dolofan.” 
  
Cred că sunt şi azi oameni în sat, care mai ştiu de via lui Codreanu. 
  
Când s-a făcut colectivizarea, lui tetea i-au arat nu numai via, ci i-au brăzdat şi inima. A trecut dincolo, neîmpăcat, în august, 1973. Acum, înţeleg ce a simţit el... Ce a simţit ţăranul român, în general ...  
  
Slăvit fie, ţăranul român!!! 
  
(Floarea Cărbune-„Rădăcini-Purani de Videle, locul magic al copilăriei mele), Editura Lidana, 2010 
  
TOAMNA 
  
Sub cerul în amurg 
  
de-octombrie-n grădină, 
  
se scutură de frunze 
  
copacii de lumină 
  
şi nucul îşi aruncă 
  
tristeţea-ngălbenită; 
  
gutuile-aurii şi calde tufănele 
  
scânteie printre frunze 
  
ca parfumate stele. 
  
Grădina, în somn adânc, 
  
sub verdele de aur, 
  
de toamnă-i prăbuşită, 
  
arar şi-aprinde tufănica 
  
o lampă pe tulpină 
  
şi cade-o galbenă gutuie 
  
din creanga obosită. 
  
În sufletul misterios al Toamnei, 
  
e cald şi bine... 
  
ascunsă în seminţe adormite, 
  
se plămădeşte dalba Primăvară. 
  
(FLOAREA Cărbune) 
  
Sursă fotografie:Memoria.ro-Galerie de poze 
  
Referinţă Bibliografică:
La cules de struguri-Purani de Videle / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1381, Anul IV, 12 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!