CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  

GRAFICĂ MIXTĂ-CONSTANŢA ABĂLAŞEI DONOSĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Trăim timpurile în care ştiinţa şi descoperirile ei extraordinare se impun în viaţa noastră, ceea ce a determinat artiştii să revină şi la modalitatea de a se exprima prin simboluri. Astfel, suntem puşi în faţa unui fenomen asemănător celui din sec. XIX, numit de francezi „Belle Epoque”. Proces asemănător cu misterele alchimiştilor, sufletul artistului fiind creuzetul, dar şi materia impură care se transformă în aur. El fiind primul care se supune metamorfozei, ceea ce implică o „ardere”, rit al unei purificări care precede sublimarea. Am constatat acest fenomen la mulţi dintre artiştii contemporani, chiar şi la Constanţa Abălaşi-Donosă, în lucrările pe care domnia sa le numeşte „grafică mixtă”. Analizându-le cu atenţie, realizezi că artista a regândit, reinterpretat şi redimensionat Universul care ne înconjoară, ceea ce i-a sporit intuiţia şi creativitatea.  
 
Privind peisajul contemporan, tabloul vieţii de zi cu zi, descoperim o „renaştere” strălucită a artei, indiferent de domeniu:literatură, muzică, pictură etc., ca rezultat al setei de Infinit şi de transcendere. Există multe lumi pe care un artist le explorează. Între Cer şi Pământ se află Infernul, dar şi Paradisul ... Parafrazându-l pe André Karatson, ale cărui afirmaţii se suprapun perfect pe „criza” în care trăim, pot afirma că azi, mai mult ca oricând, sufletul omului aspiră spre invizibil. Sufletul artistului, în mod deosebit. În procesul creaţiei, el îl cerne, îl decantează apoi ni-l redă în modul în care îl percepe cu „antenele” sale hipersensibile, transformând invizibilul în vizibil. Fenomen care solicită o „ardere” supremă în planul spiritualităţii. Şi nu oricine este capabil a-l înţelege şi a-l exprima sau ... a-l exprima spre a-l face perceput şi înţeles de publicul larg.  
 
Dintotdeauna, simboliştii au încercat fundamentarea unui limbaj aparte, dând expresie unei altfel de înţelegeri a lumii, comutând interesul şi atenţia de la aspectul exterior al existenţei spre cel interior, spre esenţialitate ... Pentru ca invizibilul să devină vizibil, artiştii apelează la arhetip. Cine va reuşi să desluşească simbolurile, va putea să înţeleagă şi sufletul artistului.  
 
Eşti invitatul meu, privitorule!!!  
 
Floarea Cărbune  

ATRACŢIA INFINITULUI
Sunt frate cu Cerul şi Pământul:
Pe unul îmi port paşii,
Străbătând calea vieţii,
Către celălalt îmi îndrept privirea,
Încercând să-i străpung hotarele de stele.  


Sunt o sămânţă fragilă, sămânţă de gând,
Suflată de soartă îndelung,
Pe cărările vieţii, unde trebuie s-ajung.
Nemărginirea o port cu mine
Ca pe-un misterios ecou,
În care răsună toate sunetele lumii.
Doamne,
Tu eşti nemărginirea mea!  

(flora)  

 
Referinţă Bibliografică:
GRAFICĂ MIXTĂ-CONSTANŢA ABĂLAŞEI DONOSĂ / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1328, Anul IV, 20 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!