CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  
Autor: Eugenia Dumitriu         Ediţia nr. 2620 din 04 martie 2018        Toate Articolele Autorului

Eugenia DUMITRIU - TELEORMANUL CULTURAL - O REVISTĂ DE CULTURĂ ȘI ATITUDINE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Din inițiativa profesorului, poetului și criticului literar Cristian Gabriel Moraru a apărut la sfârșitul anului 2017, la Roșiorii de Vede, Teleorman, o nouă revistă cu caracter strict cultural, un fel de cadou și recunoaștere culturală care a avut menirea de a fi nici mai mult nici mai puțin decât o revistă a propiului ei timp care surprinde din amalgamul torentului literar contemporan în plină mișcare primele principii ale operelor literare și îl invită pe cititori să-i aspire un numai cuvintele materialelor publicate ci și negrul fontului cu care a fost tipărită revista „Teleormanul cultural” și mai trebuie să recunosc că este un mod valabil de a citi literatură de bună calitate, originală, ancorată la nevoia de exprimare a tinerei generații. Această revistă care are la finalul primei pagini citatul lui Constantin Noica: „Pentru viața spirituală a omului, cultura este oglinda măritoare.”, aduce un suflu nou peisajului literar contemporan, în prim plan situându-se reprezentanții valoroși al culturii Teleormănene începând din jurul anului 1930 și totuși revista acordă un mare spațiu promovării tinerelor talente, promovând toate artele.  
 
Revista oferă o vedere panoramică asupra vieții literare în primul rând prin referire la fenomenele și procesele artistice mergând pe linia unei reviste consecventă cu sine însăși, unitară însă deschisă la nou, dinamică, în coloanele căreia se pot întâlni, atât semnături ale numelor consacrate din cultura română în general dar și poeme notabile semnate de Mihai Merticaru din Moldova, Domnița Neaga din Roșiorii de Vede, Nicolae Vălăreanu Sârbu din Sibiu, eseuri sub semnătura profesorului Doctor în Filologie Iulian Bitoleanu, poemele regretatului Petre Frânculescu, ale poetului Ion Duduveică, cronicile literare semnate de cunoscutul și apreciatul Ioan Romeo Roșiianu, articolele cu caracter istoric care poartă semnătura distinsului Profesor de istorie și scriitor Victor Gabriel Osăceanu, poezii semnate de poetul Tudor Matreșu care afirma într-una din poemele domniei sale: „Doamne, sufletul meu e tot mai senin”, vers considerat de mine premonitoriu, care descrie starea de spirit pe care o înceacă cititorii acestei reviste după ce au lecturat-o.  
 
Toate studiile, eseurile și articolele publicate în această revistă sunt de o înaltă calitate și frumos ilustrate. Rolul acestei reviste, așa cum îmi mărturisea la început de drum redactorul șef Cristian Gabriel Moraru, este acela de a dărui cititorilor săi o perspectivă mai amplă asupra vieții culturale din Teleorman și din toată România dar în același timp să coaguleze în jurul său intelectualitatea pentru că prea des este folosită la noi ideea de intercultură și ideea de la care a plecat revista a fost aceea că e mai puternic ceea ce ne leagă decât ceea ce ne dezbină și este timpul ca generația tânără reperezentată în această revistă chiar de redactorul șef să conștientizeze autorii tineri și să-i unească într-o sinteză perfect conștientă de fluxul general care a generat până mai ieri o mișcare literară haotică, iar timpul cu pasul să grăbit își cere valorile și nu ne putem apropia de ele decât fiind la curent prin intermediul unor reviste de cultură noi, conduse de tineri cu tot ce apare în literatura română, trebuie să citim cărțile noi, recenziile la cărțile românești fiind cele care vor așeza pe trepte binemeritate valorile timpului nostru, bineînțeles că trebuie să citim și cărți clasice dar totuși trebuie să rămânem ancorați prin paginile revistei „Teleormanul cultural” la realitățile literaturii prezente și să scoatem la iveală autori ce merită descoperiți pentru că revista asta nou apărută ține cont de valoarea reală a operei scrise fără nici un fel de menajamente de mentalitățile și factura artistică a operelor cronicate, de acea variație a spiritului colectiv al tinerei generații de scriitori și poeți, de artiști indiferent în ce plan își realizeaeză și lansează opera lor pe piața valorilor artistice din România de azi cu toate elemenetele ei de tranziție.  
 
După ce am citit și am recitit primele numere ale revistei „Teleormanul cultural” am intuit că scopul ei este acela de a sluji frumosul, binele și adevărul prin cuvânt și imagine, într-o deosebită ținută grafică, ea readuce în sufletul cititorului un strop din seninătatea culturii noastre din urmă cu mai mult sau mai puțin de șaizeci de ani pentru că este o publicație care promovează creatori de valori. Eu sper ca Profesorul, poetul și criticul literar Cristian Gabriel Moraru să reușească să catalizeze viața culturală în primul rând din Teleorman și România asta mare și frumoasă și să atragă în paginile ei poeții, scriitorii, artiștii de peste Prut, frații noștrii smulși nedrept de lângă noi, unirea cel mai bine, mai adevărat și mai simplu se realizează în primul rând pe plan cultural. Interesându-mă prin mediile culturale ale municipiului Roșiorii de Vede în primul rând am aflat că revista este dorită și așteptată de cititori, aprecierea ei se face remarcată și de oferetele de colaborare ale unor autori apreciați în lumea literară românească de azi, autori care cred în menirea culturii, a literaturii în mod special, fiecare dintre ei aducându-și zi de zi contribuția la îmbogățirea spirituală a oamenilor, a cititorilor preocupați în ultimul timp de o reânnoire nu numai spirituală, ci culturală, realizată prin cuvânt și imagine. Drum bun, revistei Teleormanul cultural, spre noi orizonturi culturale!  
----------------------------  
Eugenia DUMITRIU  
Roșiorii de Vede  
februarie 2018  
 
Referinţă Bibliografică:
Eugenia DUMITRIU - TELEORMANUL CULTURAL - O REVISTĂ DE CULTURĂ ȘI ATITUDINE / Eugenia Dumitriu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2620, Anul VIII, 04 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Eugenia Dumitriu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugenia Dumitriu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!