CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  
Autor: Eugen Popa         Ediţia nr. 1972 din 25 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Eugen POPA - EŞTI PERFECT, SAU EŞTI UMAN?
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Salut! Am descoperit un serial nou de curând şi îmi place foarte tare! Se numeşte „Humans” şi este vorba despre o lume în care androizi umanoizi preiau tot mai mult din acţiunile casnice ale oamenilor în ideea de a-i ajuta pe aceştia şi a le face viaţa mai uşoară! Aceşti Synth (prescurtarea de la Synthetic) sunt foarte utili, deştepţi şi fără emoţii. Pentru mulţi ar fi descrierea fiinţei perfecte. Doar că nu sunt fiinţe ci maşinării. Mie îmi place foarte mult ideea şi de-abia aştept să intru în posesia unuia pe viitor. Să ne fie clar, este doar o chestiune de timp, iar acesta se scurge foarte repede!  
 
După umila mea părere, în mai puţin de 20 de ani aceste apariţi vor fi la ordinea zilei. Dar, să nu divagăm prea mult. În acest serial, Synth par a fi expresia perfecţiunii. Întotdeauna la îndemână, oricând gata să execute orice i-ai zice, respectând cele trei legi ale roboticii postulate de Asimov (Thank God for Science Fiction!!!). Sunt, cum s-ar spune, perfecţi! Dar nu sunt umani! Nu vreau să intru acum prea tare în dezbateri filozofice despre ce ne face pe noi umani pentru că nu am pregătirea necesară (pentru că nu sunt perfect! Da?!) şi, mai ales, pentru că, vreau să vorbim despre greşeli! A greşi e omenesc. Aşa ni s-a transmis din generaţie în generaţii. Iar chestia asta funcţionează al naibii de bine atunci când căutăm o scuză rapidă care să ne scoată din încurcătura în care am intrat!  
 
Te-ai întrebat vreodată de ce toată lumea vrea să fie perfectă? De ce vrem să arătăm şi să apărem fără greşeală în faţa celorlalţi? Chiar citeam la un moment dat pe net o glumiţă care suna cam aşa: „Fetelor, nu vă mai împopoţonaţi atât... că dacă vă fură careva, nu vom fi în stare să vă găsim după descrierea fizică dată de părinţii voştrii!”  
 
Aşadar de unde această nevoie? Răspunsul este unul destul de simplu. Oamenii sunt animale sociale! Pe de o parte, nevoie de fi acceptaţi este una superficială, care ne face să ne simţim bine şi ne hrăneşte pe moment. Pe de altă parte însă, ascunde o nevoie mult mai profundă, una bazală! Am zis că oamenii sunt animale sociale. Drept urmare, trăiesc în haită, trib, comunităţi, etc. Motivul este simplu: protejarea şi perpetuarea speciei! Eşti mult mai în siguranţă într-un grup decât singur şi ai şanse mult mai mari să găseşti un partener şi procreezi atunci când eşti în grup, decât atunci când eşti singur!  
 
Aşadar, nevoie de perfecţiune, vine să suplinească sau, mai degrabă, este o manifestare a acestei nevoie mai profunde de apartenenţă şi de siguranţă! Însă, suntem mai mult decât animale. Poate că nu doar emoţiile şi conştiinţa ne diferenţiază de ele. Nu ştiu şi am promis că nu intru în această polemică însă ce ştiu sigur este că, greşelile ne fac umani. Însăşi imperfecţiunea noastră ne face umani. Mai vreau aici să mai adaug încă un amănunt, înainte de încheiere! Când te gândeşti la perfecţiune, la a fi perfect, care este standardul faţă de care compari? Cu ce compari pentru a stabili că ceva sau cineva este perfect?  
 
PS: Nu citi singur(ă). Unde-s mulţi, Puterea (Minţii) creşte! Trimite acest articol şi prietenilor tăi care doresc să aibă o viaţă mai bună! PPS: Ţi-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter şi primeşti articole şi informaţii noi.  
 
---------------------------  
Eugen POPA  
Bucureşti  
25 mai 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Eugen POPA - EŞTI PERFECT, SAU EŞTI UMAN? / Eugen Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1972, Anul VI, 25 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Eugen Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!