CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

666
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Gânduri de Eugen Matzota
 
  
Toată lumea trebuie să fi auzit de acest număr, numărul Fiarei, al Anticristului, oricum ar fi el e un număr rău de tot!  
  
De ce? De unde până unde?  
  
Păi, în primul rând, oricine știe că scrie undeva prin Biblie asta. Așa și este.  
  
Iată fragmentul din Apocalipsa Sfântului Ioan, citat după Biblia în versiunea, cea mai bună, după a mea umilă părere.  
  
 
  
17 încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde p, fără numai cel ce are semnul: numele Fiarei sau numărul numelui Fiarei.  
  
Ap 14:9 Ap 14:11 Ap 16:2 Ap 19:20 Ap 20:4  
  
18 Aici e'nțelepciunea! Cine are pricepere, să socotească numărul Fiarei; că e număr de om. Și numărul ei este șase sute șaizeci și șase.  
  
Biblia în versiunea Anania, Apocalipsa Sfântului Ioan, 13.16-17  
  
 
  
Acum, imediat în comentariile textului, se explică mai mult:  
  
”Evreii și Grecii din antichitate obișnuiau uneori să convertească fiecare literă sau consoană a unui nume propriu în valoarea ei numerică din alfabetul respectiv și să facă un total; nume încifrat.  
  
Pe seama acestui număr s'au făcut numeroase speculații, fiecare în funcție de alfabetul și maniera în care se operează calculul. Cea mai probabilă rămâne aceea care, în valorile numerice ale alfabetului ebraic, îl indică pe Caesar Neron, împăratul Romei, primul mare persecutor al creştinilor: QSR = 10 + 60 + 20; NRON = 50 + 20 + 6 + 50; totalul: 666. Semnificația poate fi însă și de ordin mai general: cifra 7 (simbolul perfecțiunii) minus 1 = simbolul imperfecțiunii, repetată de trei ori în 666; acest număr îl poate desemna pe omul total imperfect, pe cel ce întruchipează tot ce este mai rău. În cazul lui Nero (sau Neron), el poate fi persoana istorică reală, dar și arhetipul celor ca el de-a lungul istoriei.”  
  
 
  
Să mergem mai departe…  
  
Deci, este un nume de om.  
  
Poate că numele purtat de Papă, acela de ”Vicarius Filii Dei”, ceea ce, atenție, înseamnă în latină ”reprezentant al Fiului lui Dumnezeu”, să fie, așa cum se vede din imagine, numele de om, adică 666?  
  
Vă las să vă mai gândiți…  
  
Pentru că am scris deja trei cărți pe teme teosofice, am să-mi permit să aduc în discuție modul în care teosofii văd acest 666.  
  
Astfel, Alice A. Bailey spune despre 666 :  
  
”Într-o carte veche despre numere, inițiatul este definit ca unul care a experimentat și a exprimat 666 și a descoperit că nu era nimic, care a scăpat de 6, a devenit 66, și astfel a ajuns pe Cale - Și mai târziu scapă de 6 și devine șasele perfect, forma, instrumentul și expresia spiritului".  
  
Altfel spus, pentru Teosofie, 666 înseamnă cunoașterea, dar și un mare mister.  
  
Steaua lui David, cea care se găsește și pe emblema Societății Teosofice, simbolizează numărul 666. Dacă ne apucăm să le numărăm, vom descoperi 6 triunghiuri, 6 puncte și 6 unghiuri.  
  
Despre acest lucru, cea care a readus Învățăturile Teosofie în lumină, Contesa Blavatsky, cea mai mare autoritate în domeniul teosofic, spune:  
  
”Astfel, triunghiurile se combină în spațiul interior, o figură cu șase fețe. Aceasta este lumea manifestată. Șase este numărul lumii, iar 666 este marele mister care este legat de simbol. Sf. Ioan vorbește despre acest număr. În jurul centrului cu șase laturi se află cele șase triunghiuri care se proiectează în lumea spirituală și se ating de șarpele închis de înțelepciune.”  
  
The Path – Mai 1886  
  
Mai mult, ea aduce aminte și problemele legate de diferitele interpretări de-a lungul timpului:  
  
”Acest număr a fost de secole puzzle-ul creștinismului și a fost interpretat în mii de moduri diferite. Newton însuși a lucrat ani întregi peste această problemă, dar, ignorând secretul Kaballei, a eșuat. Înainte de Reformă, se presupunea în Biserică că se referă la venirea Anticristului.”  
  
STARS AND NUMBERS  
  
H. P. Blavatsky Theosophical Articles, Vol. III  
  
Referinţă Bibliografică:
666 / Eugen Matzota : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2558, Anul VIII, 01 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Eugen Matzota : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Matzota
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!