CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  
Autor: Eugen Lupu         Ediţia nr. 2374 din 01 iulie 2017        Toate Articolele Autorului

ORASUL STRICAT Ep. 1
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MAICHEA  
 
Ep. 1  
 
Ora opt fară un sfert. Corporatiștii se îndreaptă către locul de muncă. Societatea lor este plină de sihaștri în afara programului de lucru. Li s-a întipărit în minte că doar singuri pot face ce vor sau pot cuceri lumea. Pentru ei fericirea absolută și perfecţiunea există și este în acei cai verzi pe pereţii monitoarelor, drept pentru care-i privesc non-stop, între sfârșitul programului de lucru al zilei prezente și începutul programului zilei viitoare.  
 
În Reșiţa ajunseseră să coexiste tot mai multe fabrici și făbricuţe, cu foarte mulţi paznici, tot așa de mulţi directori și mai puţin de jumătate, din total, cei care produceau efectiv ceva.  
 
S-a făcut o reformă, au unit toate fabricile în una singură, au pus un director peste toţi directorii, paznicii au rămas, iar dintre cei care produceau efectiv ceva au trimis o parte dintre ei în centrul orașului ca să stea pe bănci și să hrănească porumbeii.  
 
Directorul peste directori se numește Drăguţ, se numea Drăguţ pentru că și-a înlăturat codiţa de la ţ, iar lângă t-ul apărut a pus un z și acum se numește Drăgutz. Aceasta este marea realizare a vieţii lui.  
 
În curtea comună a fabricilor este construită o spirală care materializează „Șirul lui Fibonacci”. Fiecare număr din „Şirul lui Fibonacci” are alocat o placă din marmură de Alun, iar toate plăcile înșiruite formează o spirală care cuprinde toată curtea comună a fabricilor, unde se pot așeza toţi angajaţii în frunte cu directorul Drăgutz. Fiecare își știe locul în schema spiralei și trebuie să ajungă într-o anumită ordine pentru a-și ocupa locul.  
 
Cel care face o ultimă verificare a spiralei este șeful personalului angajat, paznicul Mateiu. El dă ok-ul clopotului să facă „zbang”, după ce constată că toată lumea este prezentă și fiecare pe placa alocată.  
 
Fiecare zi de lucru începe cu acest ritual. Cand spirala este ocupată, când toţi angajaţii sunt prezenţi, fiecare pe placa de marmură alocată, se apucă de mână vecinii între ei,se dă un semnal și toţi trebuie să aibă în gând aceeași rugăminte.  
 
În centrul spiralei, pe placa de început a spiralei numerotată cu cifra 0 în „Şirul lui Fibonacci”, se află directorul Drăgutz.  
 
De undeva ca de nicăieri se aude un „zbang” de clopot, toată lumea se ia de mână și-și duc în gând aceeași dorinţă. A fost transmisă prin SMS fiecăruia, ieri, la sfârșitul programului, această dorinţă.  
 
Astăzi, toţi angajaţii se roagă ca guvernanţii să treacă pe ordinea de zi a unei ședinţe de guvern și să aprobe ca toate datoriile financiare ale uzinei să fie anulate.  
 
Datoriile sunt istorie. Cineva din presa locala a inventat acest termen; datorii istorice ...Fabricile din Reșiţa ar trebuie să se identifice cu ce au produs de-a lungul timpului? Directorii și paznicii vor să se identifice cu istoria produselor și-i împing pe cei care dau din mâini prin secţii să se identifice cu istoria datoriilor financiare prezente. Locul fiecăruia va fi stabilit numai de către viitor.  
 
Cum se termină ședinţa de rugăciune în formatul lui Fibonacci, cam după o jumătate de oră, directorul Drăgutz și noua lui asistentă vor pleca spre București pentru a pleda în favoarea unei hotărâri de guvern care să reglementeze această problemă a datoriilor. Ei speră că această dorinţă a lor, dusă în gandurile tuturor angajaţilor în același timp, va fi transmisă și în gândurile membrilor guvernului.  
 
...............................................................................................................................  
 
Autoturismul trece de marginea orașului pe drumul care duce spre București. O nouă zi este fără ca să aștepte ceva. Oamenii sunt peste tot, prinși în scenarii de poveste sau care vor fi uitate începând cu secunda doi după final. Fiecare își alege povestea în funcţie de criterii numai de ei știute. Soarele este deja cu toată puterea peste oameni și-și vede încă de același drum, doar al lui.  
 
- Nu știu, poate că sunt eu de pe altă lume! M-am născut și am făcut școala în Timișoara. Dar...dar nu înţeleg! zice asistenta directorului în timp ce se admiră în oglinda retrovizoare a pasagerului din dreapta șoferului.  
 
- Ce nu înţelegi stimată doamnă, asistentă de manager al organizaţiei!răspunde directorul zâmbind, cu un zâmbet aruncat, așa, ca pentru trecători.  
 
- Să pierzi o jumătate de oră pe fiecare zi!...ca să ce!?  
 
- Te referi la spirala pe care o facem în fiecare dimineaţă!?  
 
- Da!  
 
- Este mult ca să ceri atât de puţin? Nu!  
 
- Ca să te rogi să facă cineva ceva pentru tine!? Mi se pare că vrei atât de puţin de la viaţă...nu știu!  
 
- Noi, organizaţia din care faci și tu parte, acum, formăm o familie în care cu toţii trebuie să ne regăsim. Pentru asta, pentru a ne menţine aici, trebuie să desfășurăm și activităţi în comun!  
 
- Dacă ai angaja doi-trei inventatori din Romania, din Europa sau de oriunde...cred că ar fi produse bunuri pe care alţii nu le-ar avea, am domina piaţa, am vinde și...nu ar mai fi probleme cu datoriile!  
 
- Sunt câţiva inventatori angajaţi la noi, dar stau acasă în șomaj tehnic! Şeful personalului angajat, paznicul Mateiu, mi-a zis; „ Cine crezi că știe să dea de lucru unor inventatori!?” Strategia noastră de marketing se bazează pe istoria de aproape 250 de ani de industrie pe aceste locuri.  
 
- Problema este că istoria și prezentul nu au nimic în comun. Asta dacă vrei să continui istoria.  
 
- Istoria ne apartine nouă, celor care conducem și paznicilor, prezentul este al celor care populează secţiile de producţie și lucrează doar cu mâinile.  
 
- Așa ziceti voi; directorii și paznicii!  
 
..................................................................................................................................  
 
Timpul se rostogolește înaintea ta când umbli după cai verzi pe pereţi, mintea îţi joacă scenarii prin faţa ochilor minţii ca să te ţină captiv, iar realizările sunt cele din trecut. Singurele certitudini sunt doar amintirile. Nevoile se împrumută, se cumpără, iar când nu mai ai cu ce plăti te vinzi pe tine.  
 
Autoturismul trece de Complexul hidroenergetic Porţile de Fer I, iar şoferul nu dă semne că ar fi dispus să facă vreo concesie cu timp petrecut în afara maşinii şi departe de drum. Este aşa de concentrat pe ţinta finală a drumului că de la Caransebeş şi până la Porţile de Fer I nu a scos un cuvânt.  
 
- Ascultă directore, crezi că noi, astăzi, jucăm într-o poveste în care nu se întâmplă nimic!? zice asistenta și nimic nu mai contează pentru că a lăsat totul ca să pună această întrebare.  
 
- Dacă te uiţi pe geamul mașinii vezi Dunărea care se joacă cu bărcile!  
 
- Eu mă refer la scena și la jocul nostru de astăzi! Eu cred că noi doi suntem la acel nivel care ne permine să ne anticipăm trăirile zilnice, pentru că sunt așa cum le vrem noi. Este aproape un hotel, închiriem o cameră, jumătate plătești tu, jumătate plătesc eu, și avem Dunărea curgând chiar pe sub geam!  
 
-Tu crezi că o să ai vreo șansă ca să vezi un director general dezbrăcat; te voi lega la ochi cu o eșarfă neagra...  
 
- Stai liniștit; eu niciodată n-am iubit cu ochii deschiși, pentru că m-am iubit doar pe mine!  
 
RESITA  
 
01072017  
 
Eugen Lupu  
 
Referinţă Bibliografică:
ORASUL STRICAT Ep. 1 / Eugen Lupu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2374, Anul VII, 01 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Eugen Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Lupu
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!