CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  
Autor: Eugen Lupu         Ediţia nr. 2344 din 01 iunie 2017        Toate Articolele Autorului

PRIMARUL, Ep.10
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PRIMARUL  
 
Ep. 10, SFARSITUL  
 
Ne amintim despre o ședinţă de „Consiliu Local”; vorbește primarul;  
 
- Vreau să construiesc un tramvai cu vâsle, cu bani de la UE, pe axa „Proiecte de transport în comun ce pot contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, trebuie doar ca sa construim şanţurile cu apă în lungul liniilor de tramvai şi să dotăm tramvaiele cu vâsle...  
 
- Cine trage de vâsle!?  
 
- Călătorii!!!...şi pentru că trebuie să existe un ritm al vâslirii, toba o va bate unul dintre foştii primari, ca sa-i iert de toate păcatele!... Să continui; cu bani de la UE, voi monta „vârtelniţe” pe toate străzile, din metru în metru, aceste „vârtelniţe” învârt fiecare câte un generator de curent, iar oamenii care se plimbă pe aceste străzi vor învârti „vârtelniţele” şi vom avea curent electric care nu va costa nimic...  
 
În lungul râului ce străbate oraşul, cu bani de la UE, voi monta bazine piscicole rotunde, în bazine vom pune peşti care toată ziua se deplasează pe lângă marginea bazinului, pun apa în mişcare circulară, iar apa va învârti o turbină hidraulica pusă în mijlocul bazinului şi vom obţine curent electric care nu va costa nimic...si peşte pentru a-l mânca!  
 
La toate uşile din casele acestui oraş, cu bani de la UE, voi monta câte un generator mic, de câte ori se deschide uşa va acţiona generatorul şi vom obţine curent electric care nu va costa nimic...  
 
Voi schimba pavajul din Centrul Civic al orasului, tot cu bani de la UE; va deveni un obicei şi toţi primarii, de acum în colo, vor schimba pavajul din Centrul Civic!... Văzut din avion-elicopter-dronă, pavajul din Centru Civic trebuie să arate chipul primarului în funcţie. Lucrarea va fi executata de firma nevestei mele; cine altcineva să-mi cunoască chipul mai bine!?...Floricelele plantate prin Centrul Civic, care de sus privite sunt barba mea, vor fi plantate de firma consilierului numărul unu.  
 
Aşa să ne ajute...cel de sus!  
 
..............................................................................................................................  
 
„Băieţii deștepţi” au montat „vârtelnitele”, pe străzile principale, și locuitorii orașului trebuie să le învârtă...Aceste „vârtelniţe” sunt două bare metalice sudate sub formă de cruce, iar locul unde se încrucișează, mijlocul, este fixat pe axul rotorului de la generatorul de curent. Împingi de una din bare, generatorul de curent se învârte. Ei, locuitorii orașului, trebuie să circule numai pe străzile principale, conform Hotărârii Consiliului Local. Învârt „vârtelniţele”, acestea rotesc generatoarele și așa se produce curentul electric. „Băieţii deștepţi” știu, mai departe, ce se întâmplă cu acest curent electric.  
 
Oamenii trebuie să iasă pe stradă de cel puţin două ori pe zi; o dată înainte de prânz, o data după...și au obligaţia, conform HCL, să facă în așa fel încât generatoarele să producă curent încontinuu...  
 
Săracii oameni bătrâni!...Oamenii bătrâni au mai rămas prin oraș, cei tineri au plecat în Anglia, în Germania, în Spania...  
 
Tot conform programului politic de conducere al orașului, și fiind politic nimeni nu poate să-l conteste, s-au montat bazinele circulare pe malul râului ce străbate orașul. Au pus apă în ele, pești, numai că acești pești nu se mișcă conform programului politic; circular și să învârtă apa; apa să învârtă turbina din centrul bazinului, iar turbina să producă curent electric.  
 
Şi atunci au montat „vârtelniţe” și pe axul turbinelor montate în centrul bazinelor. Ca să nu pice tot programul! Ca să nu ajungă primarul să dea explicaţii în faţa lui nu-știu-cine! De învârtit, „vârtelnitele” sunt învârtite de persoane handicapate posesoare de cărucioare electrice. Noaptea își încarcă bateriile de la cărucioare, iar ziua împing la braţele „vârtelnitelor”.  
 
Cea mai stranie situaţie, ajunsă aici tot conform programului politic, a fost în urma montării de generatoare electrice la toate ușile locuinţelor. Oamenii au fost și sunt obligaţi ca să închidă ușile și să le deschidă încontinuu când sunt în casă. La un moment dat, ușile au început să scârţâie și provocau toate, la unison, un zgomot cum nu era altul. Nici cei din orașul vecin, Timișoara, nu înţelegeau ce-i cu acest zgomot ciudat care vine dinspre munţi. Doi sateliţi de spionaj, străini unul de altul, la recepţia acestui zgomot ieșit din comun, s-au năpustit deasupra orașului, ca să vadă ce e, cum e..., s-au înfipt unul în altul și au rămas așa, purtaţi doar de vântul solar.  
 
A fost construit tramvaiul cu vâsle; foarte multi bani au fost cheltuiţi! „Un nemișcat stă!” Cum altfel!? Nu are pasageri,în rest are tot; are vâsle, roti, șine, canale de apă pe lângă șine...  
 
....................................................................................................................  
 
La cererea expresă a primarului, pasarela care traversează orașul, la înălţimea de câteva zeci de metri, folosită în trecut de un combinat siderurgic pentru transportul materialelor de furnal, a fost cumpărată de către primărie. Ce vrea „alesul” este program politic și un program politic nu poate fi contestat nici măcar de alegători!  
 
Toate cele patru laturi ale pasarelei, din tablă metalică sau plasă de sârmă, au fost înlocuite cu panouri din sticlă. Pe podeaua din sticlă a fost montată o cale de rulare, tot din sticlă, pe care rulează un aparat din cele folosite la reanimare, in spitale, capabil să suplinească funcţiile și să menţină în viaţă doar capul. Capul primarului! Nebunul de primar s-a despărţit de corp și a rămas doar cu capul menţinut viu de aparatul ce rulează pe calea de rulare; un cub metalic din argint, cu latura de un metru , și are pe suprafaţa de sus capul primarului racordat la sistemele mecanice-hidraulice-electrice aflate în interior.  
 
......................................................................................................................  
 
-Boss, zice consilierul numărul unu, am ajuns! Ce faci Boss!?  
 
- Lumea se lărgește, omule! Tot mai rari sunt oamenii! răspunde primarul, care este dor capul pus pe suprafaţa de sus a cubului de argint.  
 
Sunt în interiorul pasarelei care trece peste oraș la o înălţime de câteva zeci de metri. În orice direcţie ai privi, vezi ceva prin pereţii de sticlă. Vezi blocurile de locuit, vezi râul ce traversează orasul, vezi dealurile, pădurile...  
 
- Boss, a venit timpul... ca să plec din oraș!  
 
- Toţi au plecat!  
 
- Singurul...  
 
- Mă așteptam la această clipă!  
 
- Ce să facem Boss!?...Nimic nu se mai leagă ca să se construiască ceva! Ne-au nenorocit aceste carduri bancare; nu știi să faci ceva concret, nimeni nu-ţi bagă bani pe card! Înainte de aceste carduri, pe vremea banilor de hârtie, mai ciupeai un ban de colo, altul din altă parte...Acum, nu știi să produci ceva, nimeni nu-ţi bagă bani pe card! Ce știm noi să facem, foștii politicieni?...Nimic! Austeritate! Ne-au tăiat și toate veniturile speciale... În această situaţie, trebuie sa mergi ca să te angajezi sclav la cel ce se pricepe să producă ceva! Şi cum în această ţară nu se mai produce nimic, trebuie să mergem în alte ţări!  
 
- Ei ne-au ales, noi am făcut ce am știut!  
 
- Aș vrea să-l întâlnesc pe cel care împarte destinele în ceruri, atunci când te naști!  
 
- O să-l întâlnești!  
 
- Eu de ce n-am știut să fac ceva: crezi că mă făceam politician!?  
 
- Când am ajuns ca să fim stăpâni absoluţi peste oraș...nu mai sunt locuitori!  
 
- Lumea ne invidiază!...Uite cum am ajuns; tu ai rămas doar cu capul!  
 
- Mie-mi place singurătatea și liniștea de pe acest culoar. Singurele care mă deranjază sunt ziua și noaptea. Vine peste tine cealaltă când tu ai vrea să stai doar cu una din ele  
 
- Nu mai este niciun funcţionar în primărie, Boss, iar în oraș mai sunt doar câţiva bătrâni! Ţi-am adus o tonă de substanţă activă. O pun în cubul de argint și poţi trăi o sută de ani! Doar curent electric îţi mai trebuie. Care este!  
 
- Să le zici să stingă toate becurile noaptea!  
 
- Nu, Boss, nu se poate! Cei care stau cu becurile aprinse au camere video prin care copiii lor, aflaţi departe în alte ţări, vor să-i urmărească non-stop ca să-i vadă când mor. Nu-i mai interesează altceva pentru aceste locuri.  
 
- Să nu uiţi ca să închizi toate ușile; nu mă mai interesează nimic în următorii o sută de ani atâta timp cât am substanţă activă în cub!  
 
Eugen Lupu  
 
Reşiţa  
 
01062017  
 
Referinţă Bibliografică:
PRIMARUL, Ep.10 / Eugen Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2344, Anul VII, 01 iunie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Eugen Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Lupu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!