CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  
Autor: Eugen Lupu         Ediţia nr. 2267 din 16 martie 2017        Toate Articolele Autorului

PRIMARUL, Ep.5
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PRIMARUL  
Ep. 5, LICITATIA  
 
- Eşti prezentă, poţi scrie? întreabă primarul Io Io Io.  
 
- Daaa! răspunde secretara.  
 
- Na, atunci scrie; Proces verbal...încheiat azi...treci data, anul 2020, între...şi treci toate cele cinci firme prezente la licitaţie; firma din Anina, firma din Caransebeş, firma din Bocşa, firma din Oraviţa, firma din Reşiţa, SC Io Io 2 srl...şi Primăria Reşiţa. Obiectul licitaţiei; alegerea unui antreprenor care să coordoneze toate lucrările publice ale primăriei.  
 
- Cine ne garantează că pentru integritatea acestei licitaţii diferenţa dintre vorbă şi faptă este zero?întreabă reprezentantul societăţii comerciale cu sediul în Anina.  
 
- Garanţia este dată de către un om pe care nu-l dă jos decât Dumnezeu, pentru că el este ales, el nu este numit!răspunde primarul ales. Aşa a fost stabilit cu mult timp în urmă, de mii de ani! Şi Pământul are un asemenea privilegiu; acela de a fi dat jos doar de Dumnezeu!  
 
- Este capabil omul ales ca sa spună adevărul?  
 
- Întrebaţi-i pe cei care l-au ales!  
 
În ultimii ani, aleşii mint şi susţin că minciuna lor este adevărul! Ce poate fi mai lipsit de demnitate? Maşinile care-l înconjoară pe om au trecut prin diferite faze spre o treaptă superioară, adică au evoluat, omul nu. Dimpotrivă!  
 
Pentru ca toate acestea să se poată întâmpla, omul a inventat ateismul: totul este întâmplător şi nimic nu trebuie să respecţi pentru a face ceva. Adică poţi minţi şi fura la maxim.  
 
Pământul nu poate să se învârtă... „întâmplător”, cu o aşa precizie, în jurul Soarelui! Ceva există acolo sus, o forţă, o ordine care trebuie respectată.  
 
Cum ar fi ca acestor oameni să li se respecte convingerile ateiste şi după moarte să nu mai continue drumul şi să rămână cel mult pământ de flori pe Pământ!?  
 
- Societatea comercială cu sediul în Reşiţa, Io Io 2 SRL, aparţine familiei primarului şi atunci despre ce vorbim!?  
 
- Măi oameni buni, zice primarul Io Io Io, această firmă este a soţiei şi noi trăim separat! Lucrurile nu trebuie amestecate! Este de lucru pentru toată lumea, este loc pentru toţi. Există axe de finantare de la UE și pe aceste axe se finanţează proiecte comunitare! Se pune accent, deci sunt eligibile, pe proiectele ce pot contribui la siguranţa cetăţeanului în oraşul nostru. Facem proiectul, luăm banul, nu-l facem, nu-l luăm! Asta-i toată povestea! Iar toate discuțiile noastre nu o schimbă...oricât am vrea. Nu inventăm noi acum coada de la prună! Aţi văzut ce s-a intâmplat în legislatia trecută?  
 
- Cu ce?  
 
- Au avut axe de finanţare pentru proiecte privind mobilitatea transportului public! Au avut accente puse chiar de către UE pe proiecte de transport în comun ce pot contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră...  
 
- Tramvaiul?  
 
- Tramvaiul! Aţi văzut: s-au certat...nu au ajuns la un acord ca să împartă între ei cele câteva zeci de milioane de euro daţi pentru tramvai de la UE şi...au pierdut banul?...l-au pierdut! Aşa că noi suntem condamnaţi ca să ne înţelegem!  
 
Când cineva începe să prindă fluturi imaginari, nu este grav! Când acea persoană încearcă să le pună la fluturi „funtiţe”, nici atunci nu este grav! Grav este atunci când există privitori, cei care aşteaptă ca să vadă acea „funtiţă” prinsă la fluturi, şi sunt foarte mulţi...pentru că totul se transmite la tv!  
 
- Hai să ne apucăm de treabă: să înceapă licitaţia! zice primarul. Pentru garanţia de participare la licitaţie completaţi câte o factură pentru fiecare firmă prezentă la licitaţie. Pentru a înţelege vă dau un exemplu: firma din Reşiţa emite o factura beneficiarului, care este firma din Anina, pentru serviciul „Consultanţă in vederea participării la licitaţie”, valoare 10.000 de euro, fără TVA, firma din Anina emite un Bilet la Ordin pentru a plăti această factură. La fel, firma din Anina emite o factura beneficiarului care este firma din Reşiţa, iar firma din Reşiţa emite un Bilet la Ordin ca să plătească factura celor din Anina. Fiecare dintre voi emite câte o factură şi câte un Bilet la Ordin pentru fiecare dintre celelalte firme participante la licitaţie. Aceasta este garanţia de participare la licitaţie. Cine contestă licitaţia pierde garanţia ce va fi încasată de către firma care nu contestă licitaţia.  
 
Să începem! Vedeţi mâna mea care are cinci degete?... Tot cinci este şi numarul de firme participante la această licitaţie! Acum, am la mână; degetul mare, policele, degetul arătător, indicele, degetul mijlociu, medius, degetul inelar şi degetul mic, auricular. Firma din Anina este degetul mare, firma din Reşita este degetul arătător, firma din Caransebeş este degetul mijlociu, firma din Bocşa este degetul inelar, iar firma din Oraviţa este degetul mic. Acum inchid pumnul şi toate degetele stau strânse în pumnul meu. Acopăr pumnul cu această batistă, batista stă peste pumnul închis şi nu mai văd nimic din ce fac degetele sub batistă! Se mişca batista, se mişcă pumnul, se mişcă, se mişcă....când voi ridica batista, degetul desprins din pumn ne indică firma câştigătoare! Ridic batista şi...degetul arătător este desprins din pumn şi...asta înseamnă că firma câştigătoare a licitaţiei este firma din Reşiţa, SC Io Io 2 SRL!  
 
- Uauuu!...aşa ceva nu am mai văzut! Eu chiar nu înţeleg de ce voi, ăştia inventivi în ale răului, de ce nu vă puneţi inventivitatea în folosul binelui!?  
 
- A fost totul la buna-vedere!zice primarul.Ce vreţi mai mult?  
 
- Noi contestăm...pierdem, dar contestăm!  
 
- Este posibil ca să contestaţi ...batista! zice secretara. Nu cred că a fost atât de transparentă pe cât trebuia. Data viitoare facem licitaţia cu o batista oferită de voi! Asta voi consemna în documentele licitaţiei!  
 
- Firma din Resita nu contestă nimic! zice primarul.  
 
- Ce sa conteste, ca doar a castigat!?  
 
- Poate sa conteste ca voi contestaţi, dar nu contestă...ha, ha, ha...m-aţi făcut să râd, bravo, sunteţi primii pe ziua de azi, ba nu, in săptămâna asta sunteţi primii care mă fac să rîd! Într-o lume tristă, este mare lucru să mai existe cineva care să te facă să rîzi!...ha, ha, ha...Băăă, pe mine m-au ales primar jumatate din locuitorii acestui oras!...Pe voi v-a ales careva, v-a votat cineva?...Nu!...Eu sunt ales, eu nu sunt numit şi pe mine mă dă jos doar Dumnezeu! Lasaţi-mă dracului în pace ca să-mi duc programul de primar până la capăt! Firma din Reşiţa nu contestă licitaţia, firma din Reşiţa încasează garanţia, biletele la ordin emise de celelalte participante, in total suma de 40.000 euro. Credeţi voi că avem timp de interpretări, de contestaţii: noi vrem să dezvoltăm acest oraş!  
 
Noi, alesii, nu ne plângem, cerem iubire fără limite şi să fie respect, iertare chiar dacă este foarte greu. Hai, pa!  
 
Eugen Lupu  
 
Reşiţa  
 
16.03.2017  
 
Referinţă Bibliografică:
PRIMARUL, Ep.5 / Eugen Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2267, Anul VII, 16 martie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Eugen Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Lupu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!