CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  
Autor: Eugen Lupu         Ediţia nr. 1954 din 07 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Viata ca un spectacol
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Viața ca un spectacol 
  
Ultimii slujitori ai „Focului din Mociur“-Resita au obosit și focul s-a stins după două sute patruzeci și trei de ani de foc continuu. Tinerii s-au supărat, au plecat departe și ultimii slujitori au îmbătrânit și au obosit. Trebuia cineva să-i cheme pe toți locuitorii Reșiței ca să participe la acest ultim spectacol: un spectacol al focului care se stinge după doua sute patruzeci și trei de ani. Al unei vieți care de șaizeci și cinci de ani este ca un spectacol. 
  
Focul s-a stins și activitatea, cu practică îndelungată, s-a întrerupt. Activitatea făcea parte dintr-o tradiție și o tradiție întreruptă cu greu se reinventează. Poate că nu creștem și aici iarba cât casa, resturi de betoane, păduri sălbatice (…) pentru mult timp. 
  
Să sperăm că se va găsi unul cu idei, cu vocație de constructor ca să refacă ceva aici, fără actori sau figuranți ai unei vieți ca un spectacol, ca în ultimii șaizeci și cinci de ani. 
  
De ce oare ultimul “DIRECTOR-e” nu s-a bazat pe oameni cu competențe profesionale, ci pe oameni care au avut doar obiceiul de a fi fideli? Oamenii fideli sunt ființe ale altor vieți, nu ale lor, adică sunt actori sau figuranți în viața ca un spectacol. Cu acești actori și figuranți izvorul inspirației a secat. Inspirația duce la creativitate, creativitatea la progres și putere economică. 
  
Cum o fi să fii ultimul “DIRECTOR-e” al unei activități ce durează de peste două sute de ani, pe care tu o întrerupi și o lași în urma ta ca moloz și praf? Dacă ai fost actor sau figurant al vieții ca un spectacol, atunci poți merge acasă liniștit, după ce s-a tras cortina. Așa să fie? 
  
În Mociur-Reşiţa au rezistat de-a lungul anilor câteva utilaje fabricate înainte de anul 1900. Cum era dacă aceste utilaje ar fi fost aduse într-un spațiu, de exemplu, din cadrul Universității Eftimie Murgu, curățate, vopsite și puse în valoare pentru cei care vin după noi, chiar și pentru contemporani, un fel de muzeu sau ca obiecte de studiu pentru studenți. Cel care taie „FIARELE“ din Mociur nu are nicio treabă cu istoria orașului și poate că are dreptate, dar ultimul “DIRECTOR-e” putea să scoată niște bănuți, din veniturile lui, din perioada în care a condus activitatea din Mociur și să cumpere aceste utilaje, la preț de fier vechi. Cei din primăria localității Reșița, puteau să găsească, fără mari costuri, vreo 10 tone de fier vechi și să le dea în schimbul acestor obiecte de patrimoniu? 
  
Nimic din toate cele care să înnobileze locul pe care pășim zilnic și să ne facă trăirea să impună respect nu are loc. Asa se întâmplă când actori sau figuranți ai vieții ca un spectacol te conduc. 
  
Eugen LUPU 
  
Referinţă Bibliografică:
Viata ca un spectacol / Eugen Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1954, Anul VI, 07 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Eugen Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Lupu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!