CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

MARIA COSTA-BĂLAN, UN BASM: „DODOACĂ ȘI BICIUȘCĂ” DE EUGEN DORCESCU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MARIA COSTA-BĂLAN*  
 
UN BASM: „DODOACĂ ȘI BICIUȘCĂ” DE EUGEN DORCESCU  
 
În acest an școlar, la ora de opțional, am citit fragmente din basmul Dodoacă și Biciușcă. Fiindcă eram nerăbdătoare să aflu prin ce aventuri mai trec piticii noștri, m-am hotărât să îl citesc înaintea colegilor mei.  
 
La începutul basmului, după ce au fost prezentate câteva personaje și obiceiurile lor, am aflat cum Labă-de-Fier și Barbă-Cot l-au găsit pe Dodoacă înghețat și bolnav. Acesta le-a spus povestea vieții lui și prin ce aventuri a trecut, pe vremea când locuia la cavalerul Lancelot, împreună cu prietenul său, Biciușcă. După ce au fost izgoniți pe nedrept, au fost adăpostiți o vreme de moș Cicuță. Imediat ce au plecat de la acesta, cei doi prieteni s-au rătăcit în viforniță. Impresionați de povestea tristă a lui Dodoacă, Labă-de-Fier și Barbă-Cot au hotărât să îl ia cu ei acasă. Când s-a mai însănătoșit piticuțul bolnav, cei trei au pornit în căutarea lui Biciușcă. Din nefericire, Dodoacă a fost din nou doborât de boală, iar Labă-de-Fier și Barbă-Cot l-au dus la doctorul Pastilă și acesta l-a pus să se odihnească alături de alt pacient, care s-a dovedit a fi chiar Biciușcă. După ce Dodoacă și Biciușcă s-au acomodat în casa lui Labă-de-Fier, Veselaș, Barbă-Cot și a șoricelului Pic, a venit cavalerul Lancelot să își ia piticuții acasă.  
 
Pe parcursul basmului apar numeroase personaje, care iau parte la acțiune: Veselaș, Labă-de-Fier, Barbă-Cot, șoricelul Pic, Dodoacă, Biciușcă, Lancelot, vraciul Merlin, Yvain, moș Cicuță și doctorul Pastilă, măgarul Antonie. Personajul meu preferat este Labă-de-Fier, deoarece este bun și se comportă frumos cu cei din jurul său.  
 
Mi-au plăcut în mod deosebit, la acest basm, numele personajelor, răsturnările de situație și momentul când Dodoacă l-a regăsit pe Biciușcă, fiindcă a fost un eveniment fericit.  
 
M-a surprins faptul că Lancelot a venit să îi ia acasă pe cei doi prieteni, pentru că nu mă așteptam să facă acest lucru. M-am bucurat că Dodoacă și Biciușcă s-au reîntors la cavaler, deoarece țineau mult la acesta și i-au simțit lipsa.  
 
În concluzie, pot spune că acest basm a fost interesant, surprinzător și mi-a făcut plăcere să îl citesc! Îi mulțumesc autorului, domnul Eugen Dorcescu, pentru că mi-a oferit această ocazie! Îi sunt recunoscătoare și doamnei profesoare, Almăjan Gabriela, că mi-a făcut cunoștință cu lumea fantastică a lui Biciușcă și Dodoacă!  
 
_______________  
 
*Elevă, clasa a V-a, Școala Gimnazială Ramna, județul Caraș-Severin.  
 
Referinţă Bibliografică:
MARIA COSTA-BĂLAN, UN BASM: „DODOACĂ ȘI BICIUȘCĂ” DE EUGEN DORCESCU / Eugen Dorcescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3647, Anul X, 25 decembrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Eugen Dorcescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Dorcescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!