CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

Marius Terchilă, Comentariu secund
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MARIUS TERCHILĂ  
 
COMENTARIU SECUND*  
 
Cronica distinsei Doamne Mirela–Ioana Dorcescu (intitulată Cartea Boemei și „Rugul aprins”) evidențiază, prin puterea de analiză, prin intelectualitate, prin rigoarea demersului critic, sensurile, valorile unei cărți despre Boema literar-artistică timișoreană de la sfârșitul secolului al XX-lea, de dinainte de Revoluția din 1989. Doamna Mirela-Ioana Dorcescu, filolog, scriitor de mare talent, dovedește, și în calitate de critic literar, un potențial de mare strălucire și inegalabilă combustie intelectuală. Cronica, de un farmec inedit, amintește de talentul autoarei romanului Celesta, urmărește cu perspicacitate ideile cărții comentate, construiește echilibrat, face observații de rară distincție stilistică.  
 
Cronica evidențiază, cu simțul nuanțelor și al intuiției critice prin metaforă, valorile mari, ideile de esență care se impun în urma lecturii cărții: omagiul adus creatorului adevărat, dăinuirea și destinul Spiritului Creator. Accentul cade pe valoarea artistică a operelor, Criteriul tematic a promovat nemeritat opere și scriitori în manualele școlare înainte de 1989. Problema scriitorului nu este cât scrie, ci cât scrie bine. Boema devine un roman, un mit contemporan al elitei creatoare. Spre exemplu, Eugen Dorcescu este unul dintre marii poeți europeni, este, subliniem noi, cel mai mare poet român în viață: prin originalitate profundă, prin temperament, prin strălucitor și sublim simț estetic, prin cultură și transcendență, prin conștiință, prin promovarea valorilor mari, etice, religioase, eterne.  
 
Mirela-Ioana Dorcescu supune analizei aspecte specifice ambianței unei boeme și unei populații clasice. Corupția lumii de afară penetrează Boema, o viciază, îi reduce anvergura. Autorea cronicii face observații subtile, caracteristice pasiunii filologului, lingvistului pentru limbaj, precizează rolul formelor indicativului prezent, al formelor populare ale viitorului când se referă la proiecția unui timp fictiv al Boemei.  
 
Fraza cronicii încântă prin construcția impecabilă, prin claritate și vibrație, prin impecabilul stil intelectual. Asocierile de idei, surprinzătoare, se susțin prin capacitatea expresivă a autoarei care apelează, în spirit călinescian, la cele mai potrivite neologisme. Am observat acest aspect și in romanul atât de îndrăgit al enigmei feminității Arinei.  
 
____  
 
*Glosă la cronica dedicată de Doamna Mirela-Ioana Dorcescu, în „Confluențe literare”, 3 iulie 2019, romanului Cartea Boemei, Editura Eikon, București, 2019, al lui Ion Nicolae Anghel.  
 
Referinţă Bibliografică:
Marius Terchilă, Comentariu secund / Eugen Dorcescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3123, Anul IX, 20 iulie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Eugen Dorcescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Dorcescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!