CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

Marius Terchilă, „Hermeneia” Mirelei-Ioana Dorcescu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Marius Terchilă  
 
„Hermeneia” Mirelei-Ioana Dorcescu  
 
Romanul Celesta, cea mai bună carte citită în anul 2018, propune căutarea identității de sine a autoarei. Harul distinsei scriitoare, Doamna Mirela-Ioana Dorcescu, s-a concretizat în abordarea aspectelor fundamentale ale existenței, ale metafizicii Erosului. Noua sa lucrare, Hermeneia (Timișoara, Editura Mirton, 2019), generează voluptăți ale surprizei prin originalitate, prin noutate absolută în comentariul critic de la noi, prin analiza hermeneutică a limbajului artistic, a unor teme definitorii în lirica actuală. Carte eveniment, dedicată scriitorului Eugen Dorcescu, Hermeneia pune în discuție o temă aparte: secțiunea de aur în poezie.  
 
Cartea continuă strădania lui Eugen Dorcescu, de acum patru decenii, de a căuta secțiunea de aur în operele poeților români. Demersul personalizat urmărește cercetarea limbajului artistic și a conținutului textului evidențiind înaltul nivel de perfecțiune al liricii, în mod deosebit al poeziei lui Eugen Dorcescu, cel mai mare poet român în viață, observăm noi. Criteriul secțiunii de aur are drept coordonată fundamentală sentimentul valorii, generat de capodopera care probează excelența.  
 
Cele trei capitole, Excelența textului, Haloul textului, Efigii, conturează un volum complex, captivant prin spiritul sintetic, de înaltă clasă umanistă al autoarei. Exegeza cărții se bazează pe înțelegerea frumosului artistic ca valoare estetică. Lirica lui Eugen Dorcescu este produsul unui proces viu căruia scriitorul îi imprimă strălucirea propriei sale personalități.  
 
Secțiunile II și III, Haloul textului și Efigii, prezintă un univers spectaculos de imagini, de impresii înregistrate sensibil și lucid, mereu în căutarea frumosului. Haloul textului cuprinde reflecții, sentimente, faptul trăit și transfigurat, evocă evenimente cu încărcătură existențial-estetică. Efigiile prezintă personalități din lumea academică din care face parte distinsa Doamnă Conf. Univ. Dr. Mirela-Ioana Dorcescu.  
 
Cele trei secțiuni, diferite ca substanță, unite prin vibrație, emoție, abordează trecerea timpului, cunoașterea, poezia, moartea, teme subordonate iubirii, mitului fericirii. Sunt lucruri care, considera Constantin Noica, dau existenței un înțeles, sunt căile vieții adevărate. Filozoful sublinia mai ales bucuriile durabile, ideea care nu obosește, bucuria care stă. Aparțin eternității. Poezia Scribul, de pe coperta IV, genială creație a Poetului Eugen Dorcescu, cuprinde enigma minunată a poetului detașat de vârtejul vrajbei și al urii, ilustrează mitul fericirii prin creație și prin credința în Divinitate. Poetul, „candida făptură”, se eternizează prin creația sa.  
 
Cartea Mirelei-Ioana Dorcescu, creație de vârf a mediului universitar timișorean, scrisă cu har, patos spiritual, cu un stil rafinat, delicat, ilustrează feminitatea autoarei, așa cum am cunoscut-o pe Arina din romanul captivant Celesta.  
 
Referinţă Bibliografică:
Marius Terchilă, „Hermeneia” Mirelei-Ioana Dorcescu / Eugen Dorcescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3075, Anul IX, 02 iunie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Eugen Dorcescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Dorcescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!