CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

Valentina Becart, „Hermeneia” de Mirela-Ioana Dorcescu: „Sub o lumină încă neștiută”...Note de lectură
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Valentina Becart  
 
„HERMENEIA” de Mirela-Ioana Dorcescu: „Sub o lumină încă neștiută...”  
 
Note de lectură  
 
De curând, am primit o carte remarcabilă, Hermenia, semnată de Mirela-Ioana Dorcescu, carte „născută dintr-un impuls nobil” și „îndrăgostit”, fiind gândită ca o surpriză, cu ocazia aniversării celor 77 de ani ai soțului ei, Eugen Dorcescu, poetul pentru care „nimic nu e aicea. Totu-i peste...” (afirmă, în prefață, Ildikó Gábos – Foarță).  
 
Prefațatoarea subliniază că, în simbolistica numerelor, 7 este un număr „misterios și magic” – considerat „cifra spiritului și creației”, simbolul „înțelepciunii, al virtuții, al interesului pentru religie și filozofie, al căutării adevărului absolut”. Cum altfel, decât o „potrivire perfectă în cazul lui Eugen Dorcescu”, care trăiește „exuberanța celei de-a doua tinereți”, un „timp cald, calm și senin, al împlinirii pe toate planurile, după furtunile răvășitoare ale Vieții”, alături de scriitoarea (nou-învestită) Mirela-Ioana Dorcescu (actualmente, soție).  
 
Volumul Hermeneia este împărțit în 3 secțiuni:  
 
1. Excelența textului (Secțiunea de aur în poezie; Exegeză: Eugen Dorcescu) (pag. 15 – 170).  
 
2. Haloul textului (pag. 171 – 274).  
 
3. Efigii (Doamna Profesoară; Vali; Insuportabila tăcere) (pag. 275 – 304).  
 
Cartea se încheie cu o Bibliografie și cu Biobibliografia autoarei.  
 
În ce privește „Secțiunea de aur”, doamna Mirela-Ioana Dorcescu aduce în fața cititorului informații importante. Selectez doar câteva. Astfel, „secțiunea de aur” poate fi verificată, matematic, fie prin faimosul număr al lui Euclid, fie prin renumitul șir al lui Fibonacci. „În plan artistic” secțiunea de aur a fost indentificată mai cu seamă în artele plastice (la Leonardo da Vinci, Boticelli, Salvador Dali etc.) și în muzică (la Mozart, Claude Debussy ș.a.).  
 
În poezie, din câte știm, secțiunea de aur nu a fost cercetată până acum. Ideea a fost emisă, în 1978, chiar de Eugen Dorcescu, dar valorificarea ei hermeneutică se realizează aici, în Hermeneia. Astfel, demersul Mirelei-Ioana Dorcescu are marele merit al pionieratului. Analizând poezia românească de azi, din perspectiva secțiunii de aur, autoarea s-a oprit asupra a doi dintre scriitorii români contemporani: Eugen Dorcescu și Șerban Foarță.  
 
În capitolul EXEGEZĂ: Eugen Dorcescu – este adusă în „lumina rampei” antologia Nirvana. Cea mai frumoasă poezie (Selecție, schiță biobibliografică, notă asupra ediției și eseu hermeneutic de Mirela-Ioana Borchin, Eurostampa, Timișoara, 2015).  
 
Acel volum reprezintă un „moment cheie” în relația dintre cei doi iubitori ai cuvântului scris.  
 
Scriitoarea Nina Ceranu îi trimite spre lecturare, d-nei Mirela-Ioana Borchin, poeziile cuprinse în volumul Nirvana. Iată mărturisirea autoarei:  
 
„Absorbită de ele, le-am citit dintr-o suflare. Ca pe un singur poem. Auzindu-le. Ca pe un singur strigăt. Vizualizându-le. Ca pe un singur episod. Cel final”.  
 
Se spune, adesea, că destinul lucrează prin oameni. Să fi fost acesta punctul culminant care i-a schimbat viața d-nei Mirela-Ioana Borchin, în scriitoarea Mirela Borchin-Dorcescu?! Da, totul e posibil...  
 
„Așa i-am cunoscut pe soții Olimpia-Octavia Berca – Eugen Dorcescu. Ca personaje în Nirvana”.  
 
Din păcate, nu știi niciodată ce-ți aduce clipa de mâine. Olimpia-Octavia Berca avea să plece spre cele veșnice... Eugen Dorcescu trăiește suferința „locului gol”, a pustiului, a singurătății. Într-un final, „sfâșietoarea durere și-a aflat salutara speranță: Nirvana”.  
 
Din acest moment, viața își schimbă cursul, capătă noi valențe spirituale. Pe scena „temutelor” controverse... apare un personaj nou: Celesta (Mirela-Ioana Borchin), personaj puternic spiritualizat, care va avea un rol însemnat în activitatea literară a poetului Eugen Dorcescu (scriind Exegeza volumului Nirvana – 150 de pagini, unic în literatura contemporană), capabil să înfrunte „fantoma” trecutului, angoasele celui suferind... Poetul îi va dedica, mai apoi, memorabile poeme:  
 
„Tu, abisal juvaier, / legat de cel Veșnic, la mănușa-mi de fier, /  
 
Tu, care nu te-ai temut / să vezi sânge pe lance și creieri pe scut...”  
 
Extrag doar un scurt fragment din Exegeza (autor Mirela-Ioana Borchin) realizată Nirvanei:  
 
„Pregnantă, ca semnificație și imagine, este iubita, absentă din punct de vedere fizic, dar foarte prezentă în conștiința Poetului, afectat, până la prăbușire, de lovitura primită”.  
 
HALOUL TEXTULUI  
 
În această a doua secțiune, inima caldă a cărții, sunt descrise evenimente din viața cuplului și a unor prieteni scriitori, precum: vizitele la necropola Mitropolitului Vasile Lazarescu, primele drumuri ca soț și soție, participarea și implicarea în unele lansări de carte etc.  
 
Iată o dată importantă: 27 octombrie 2017 (este consemnat ca fiind „Anul Dorcescu”).  
 
În stilu-i caracteristic, rafinat, delicat, este descrisă atmosfera întâlnirii cu Poezia în amfiteatrul G.I. Tohăneanu, „cel mai personalizat amfiteatru al Universității de Vest din Timișoara”...  
 
Cum avea să fie uitat Festivalul de poezie de la Uzdin, Serbia? Acolo unde s-a reunit elita poeziei românești și unde Eugen Dorcescu intra în posesia Marele Premiu „Sf. Gheorghe”,… Domnia Sa alăturându-se astfel seriei prestigioșilor scriitori care au obţinut binemeritata recunoaştere a confraţilor români din Banatul sârbesc: Mircea Dinescu, Aurel Turcuș, Grigore Vieru, Leonida Lari, Nicolae Dabija, Cezar Ivănescu etc.  
 
De altfel, Vasile Barbu a scris o carte despre laureații festivalului, intitulată „Drumuri de spice, popasul îngerilor...” Într-un stil impresionant, captivant, plin de substanță estetică, Mirela-Ioana Dorcescu ne înfățișează întâlnirea poeților de la Uzdin. Scurte fragmente: „Nu se ține cont de vreme. Se trece la fotografii în fața plăcii sfințite. Surprind momentul când Eugen Dorcescu face cunoștință cu Grigore Leșe. Își strâng mâinile. Când s-au întâlnit Cuvântul cu Muzica, Dumnezeu a rodit un mugur nou!..., comentează Constanța Marcu”.  
 
„Dar important este că am lansat mai întâi Celesta la Uzdin, acolo unde eu și Eugen am hotărât, cu un an în urmă, să ne căsătorim”...  
 
„Înainte de a i se decerna marele premiu al Festivalului «Drumuri de spice» lui Grigore Leșe, este invitat la cuvânt Eugen Dorcescu, care, cu o seară înainte, rostise discursul de încheiere...”: „La Uzdin, este trăită, intens și generos, dragostea între scriitorii români și scriitorii sârbi, și scriitorii de pretutindeni...”  
 
„L-am rugat stăruitor pe Eugen Dorcescu să recite o poezie. Și-a pus ochelarii, și-a deschis ultimul volum de versuri, intitulat Sub cerul Genezei, a prelungit așteptarea publicului și a început să recite binecunoscuta sa poezie În tăcere:  
 
N-a fost cu neputință. N-a fost greu. / Aseară am vorbit cu Dumnezeu.  
 
La fel de clar, de simplu, de senin, / Cum ai tăifăsui cu un vecin...  
 
Descrierea pe care o face d-na Mirela-Ioana Dorcescu atmosferei unde se citea Poezia... te ține cu respirația tăiată, smulge sufletului emoții nebănuite.  
 
„Îl văd pe Vasile Barbu, la cel mult zece metri, în partea stângă a pupitrului. Transfigurat. Obrajii îi erau roșii ca de febră”... Când a rostit Tăcerea era drumul către El, Vasile Barbu s-a dezechilibrat, a făcut câțiva pași spre Eugen... Ochii i s-au umplut de lacrimi. Grigore Leșe și-a dus mâna la frunte și și-a acoperit ochii...  
 
Așa-i vorbeam. Spunându-i tot deschis, / Așa-i vorbeam. Abis lângă abis.  
 
Marii poeți erau cutremurați. Și aplauzele au întârziat puțin. Împietriseră”.  
 
Extrag din volum o altă dată cu semnnificații aparte: 9 octombrie 2017. Are loc lansarea romanului Celesta, autor Mirela-Ioana Borchin-Dorcescu. „Primesc buchete de flori. Nenumărate. Le așez pe masa prezidiului de dinaintea altarului. Floare lângă floare. Corole de minuni în jurul Celestei. Pe fondul de azur aurit al porților împărătești. Ce amestec de culoare și candoare! Ce vibrație!”  
 
O altă zi marcantă este cea de 29 noiembrie 2018. Nu se putea trece cu ușurință peste evenimentul major care a avut loc în viața autoarei. Câțiva prieteni apropiați sunt invitați la restaurantul Casa Bunicii, pentru a sărbători 3 ani de la apariția antologiei Nirvana. Cea mai frumoasă poezie, dedicată Olimpiei-Octavia Berca. La scurt timp, primește o frumoasă veste: „De azi ești membră a Uniunii Scriitorilor din România”. Este felicittă de prietenii aflați în compania lor. Acum, aveau de sărbătorit două evenimente remarcabile, binevenite în existența lor literară, împlinindu-le, astfel, o muncă rodnică, meritată pe deplin!  
 
În ziua de 11 ianuarie 2019, are loc prima întâlnire cu membrii din cadrul Uniunii Scriitorilor. Cu emoție, dar și cu satisfacția unui vis împlinit...  
 
„Acolo, aproape de fereastră, am stat cuminte, retrasă, în ultimii doi ani, în umbra (și în lumina) lui Eugen Dorcescu, fiind acceptată de colegii săi, mai întâi pentru că scriam despre el, apoi fiindcă îi devenisem soție. Acum sunt eu însămi scriitoare”.  
 
EFIGII  
 
În aceste Efigii este amintită frumoasa legătură „cu profesorii mei, deveniți colegi” și, mai ales, neprețuita legătură cu Doamna Profesoară Doina Comleșan, un dascăl demn de urmat, de admirat...  
 
„Modestă, discretă, stăpână pe sine, ca și pe cultura sa, de o dezinvoltură incomparabilă la cursuri și la seminare, vorbind mereu liber, precum dascălii săi cei mari de la Arad sau de la Cuj, despre epoci culturale, arte, genuri, întotdeauna despre valoare”...  
 
...  
 
Un volum complex, captivant, impresionant! Am lecturat și ultima pagină, am închis cartea, dar sufletul abia mai apoi și-a deschis ferestrele spre frumusețea și varietatea universului liric, semantic, uman..., toate descoperite în volumul HERMENIA, autor Mirela-Ioana Dorcescu.  
 
Ce desfătare spirituală! Ce bucurie!  
 
28 martie 2019  
 
Referinţă Bibliografică:
Valentina Becart, „Hermeneia” de Mirela-Ioana Dorcescu: „Sub o lumină încă neștiută”...Note de lectură / Eugen Dorcescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3011, Anul IX, 30 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Eugen Dorcescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Dorcescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!