CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

Mariana Pâșlea, Haloul lecturii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MARIANA PÂȘLEA  
 
HALOUL LECTURII  
 
 
Am deschis Hermeneia, cel mai proaspăt volum al cunoscutei prozatoare Mirela-Ioana Dorcescu, membră a Uniunii Scriitorilor din România, apărut la Editura Mirton din Timișoara, cu emoție, cu drag, dar și cu convingerea că voi găsi în el, pe lângă eseuri și exegeze de certă valoare, și o parte din sufletul mare și cald al autoarei. Așteptare împlinită!  
 
Cartea este dedicată soțului ei, Poetul Eugen Dorcescu, și este prefațată de Ildikó Gábos-Foarță, care alege un titlu inedit pentru succintul său cuvânt înainte: „77” – adică vârsta pe care o va împlini, în curând, poetul timișorean.  
 
Alcătuită din trei părți distincte – Excelența textului, Haloul textului și Efigii –, cartea este străbătută, de la un capăt la altul, de un fir călăuzitor, printre poeme și autorii acestora, cei pe care autoarea a avut bucuria privilegiului de a-i cunoaște și de a-i prețui în momente-cheie ale vieții, printre personalități și evenimente care i-au influențat destinul. Anume: cultul și slujirea valorii.  
 
Deși folosește termeni și metode specifice cercetării științifice, Mirela-Ioana Dorcescu are priceperea de a-și alcătui opera în așa manieră, încât ea să devină accesibilă cititorului. Un fragment dintr-un poem de referință al lui Eugen Dorcescu, intitulat Moartea tatălui, face intrarea potrivită în lumea Hermeneiei. Este urmat de o Introducere, în care autoarea ne face cunoscut un concept cu referință inepuizabilă, acela de „secțiune de aur” (sectio aurea), despre identificarea căruia în poezie a scris, cu mulți ani în urmă, însuși autorul Nirvanei. Secțiunea de aur se configurează, matematic, într-un număr irațional (Phi – 1,6…), care măsoară armonia universală și atestă o „proporție divină”, după cum afirmă autoarea. Numărul de aur a fost identificat, de-a lungul vremii, în artele plastice și în muzică. Dar iată că suntem invitați, acum, să-l contemplăm și în poezie – contribuție al cărei pionierat și a cărei însemnătate nu le putem sublinia îndeajuns. Secțiunea de aur este prezentă în poezia ce vizează perfecțiunea, mai exact : abisalitatea cvasi-irațională a perfecțiunii („perfecțiunea este irațională”, crede Eugen Dorcescu, citat de autoare). Așadar, să propui și să susții conceptul, ca absolut operativ și în poezie, să faci, apoi, analiza unor poeme importante, cu multiple și adânci semnificații, să le descoperi, în fine, acestora, secțiunea de aur este o mare îndrăzneală și presupune un demers de excepție, de o noutate absolută. Cu patru decenii în urmă, Eugen Dorcescu a emis, e drept, ipoteza secțiunii de aur în poezie, descoperind-o într-o serie de poeme ale clasicilor români (M. Eminescu și L. Blaga), rezulatele cercetării sale fiind publicate în Embleme ale realității, București, Ed. Cartea Românească, 1978. Dar autoarea Hermeneiei preia, creator, ideea, asigurându-i anvergură teoretică, operativitate și stabilitate hermeneutică. Și o ilustrează, aplecându-se, cu intuiție și pricepere, asupra câtorva poeme ale soțului său și ale bunului prieten al acestuia, poetul Șerban Foarță. Astfel, În tăcere, Nirvana (Ars poetica), Ecclesiast, Trubadurul din vis 9, Triada, Elegiile de la Carani și Ioanitul sunt textele din lirica dorcesciană în care autoarea constată existența secțiunii de aur, materializată în perfecțiunea formei, în sublimul și forța ideilor poetice. Apoi, atenția Domniei Sale se îndreaptă spre alte poeme, de altă factură, dar la fel de valoroase: Donna con donna, Spălai ferestre, Nu știu alții cum sunt, ale altui binecunoscut poet al urbei de pe Bega, Șerban Foarță. Cu mijloace specifice cercetării textului, autoarea descoperă și în acestea secțiunea de aur ca semn indubitabil al valorii.  
 
În cea de a doua secvență a părții întâi (Exegeză), pe aproximativ o sută de pagini, Mirela-Ioana Dorcescu face o analiză profundă a poemelor dorcesciene. Sunt trecute în revistă teme și simboluri (Nirvana, Lupul, Râul, Drumul), pe care cititorul le poate afla în texte adesea evocate, precum Poemul 26, O arhi-amintire, Avatar, Râul, Cântec de călătorie și altele. Autoarea asociază simboluri, în cupluri estetice, cum ar fi : Cavaler – Lup, Drum-Râu etc. „Drumul are un rol esențial în creația lui Eugen Dorcescu”, se afirmă, pe bună dreptate, „ca și râul, simboluri ale destinului, ale trecerii: «Și drumul se scurtează cu încă o zi» (Semioză)”. În plan precumpănitor stilistic, Mirela-Ioana Dorcescu se concentrează asupra figurilor sonore, ocazionate de rimele rare și de structurile prozodice. Se cuvine reținută această preocupare, într-o vreme în care subtilitatea vechii, și eternei, retorici pare a fi fost uitată.  
 
Următoarea secțiune a cărții poartă numele de Haloul textului și se concretizează în zece duioase amintiri despre oameni, întâmplări, cărți și locuri, călătorii în spațiu și în timp, fiecare dintre ele purtând o dată calendaristică, pe baza căreia aceste memorii sunt dispuse în ordine cronologică. Talentul nativ al autoarei, dovedit fără tăgadă de cele câteva cărți de proză, deja bine cunoscute, începând cu Punctul interior și terminând cu Celesta, este potențat în crearea unei pleiade de personaje, prezente în aceste mișcătoare pagini, unele dintre ele având ca referință persone de renume, implicate în activități culturale, de înnobilare a sufletului, desfășurate în Timișoara sau în alte localități din Banat.  
 
Haloul textului are un statut inedit și foarte interesant. Aflat la punctul de întâlnire al vieții literare, al literaturii trăite, cu viața academică și cu cea cultural-comunitară, aflat la intersectarea biografiei cu bibliografia și a existenței cu arta, aflat la punctul de separare a prezentului de trecut și de viitor, acest capitol descrie o lume a elitei spirituale, din întreg Banatul, vizând, prin sine însuși, și dinamica tabloului cultural de azi, și eventuale perspective artistice, și istoria literară.  
 
Partea a treia și ultima a Hermeneiei, intitulată sugestiv Efigii, aduce sub ochii și în inima cititorului chipurile unor „Oameni care au fost” și de care autoarea se simte legată pentru totdeauna: Doamna Profesoară Doina Comloșan, Valentina Bobină Vucovan, Corina Victoria Sein și Emil Șain. Întâmplările narate în această ultimă secvență dau rotunjime cărții – o carte de maturitate, o carte rară, unică, prin forța intelectuală și afectivă a mesajului și prin frumusețea scriiturii - , o carte minunată, pe care am citit-o cu sufletul la gură și pe care o recomand, cu căldură, acelora care iubesc cititul, cea mai nobilă și mai de folos îndeletnicire.  
 
Referinţă Bibliografică:
Mariana Pâșlea, Haloul lecturii / Eugen Dorcescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2992, Anul IX, 11 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Eugen Dorcescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Dorcescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!