CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

Mariana Pâșlea, Era în noiembrie...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mariana Pâșlea  
 
Era în noiembrie…  
(La o lansare. Vezi, supra, imaginea)  
 
Era în noiembrie 2013... O zi rece, de sfârșit de toamnă. Îmi dădusem întâlnire, pe chat, cu o doamnă căreia îi știam doar numele, chipul, dintr-o poză de profil, și ceva destul de vag despre munca domniei sale în UVT! Ne-am recunoscut după pozele de pe fb, am băut împreună o cafea și, surpriză, Doamna Mirela-Ioana Dorcescu mi-a dăruit prima ei carte: „Punctul interior”!  
 
Ajunsă la Bozovici, am citit cartea primită. Fără să o las din mână, până am terminat-o! Am avut o revelație ! Eram posesoarea unui roman de excepție și am exclamat pe fb: Am descoperit o foarte bună prozatoare contemporană! Apoi cartea a trecut la fiica mea, a citit-o și mi-a spus că i-a plăcut…  
 
Au trecut aproape cinci ani de la acel noiembrie!  
 
Cu fiecare întâlnire, cu fiecare nouă carte scrisă de, îndrăznesc să spun, prietena mea, Mirela, prietenia noastră s-a dovedit viabilă! Ne vorbim rar, dar ne suntem aproape sufletește! Am fost prezentă la mai multe lansări de carte, fie la UVT, fie la Filiala Uniunii Scriitorilor din Timișoara!  
 
În acești cinci ani, multe și mari au fost schimbările petrecute în viața Autoarei, despre a cărei carte, CELESTA (Editura Mirton, Timișoara, 2018), vorbim astăzi, 9 octombrie 2018, la această lansare, cu admirație și prețuire! Pe unele le regăsim în existența Arinei, eroina romanului . Destinul protagonistei îl continuă și îl împlinește pe acela al Corinei, din PUNCTUL INTERIOR. De altfel, însăși autoarea afirmă : „Corina eram eu”!  
 
Nota de roman-biografie este, din acest moment, clară și dă cărții personalitate, o face de-a dreptul fascinantă. Devenim martorii unei frumoase povești de dragoste și ni-l apropiem de suflet pe Teodoru, bărbatul puternic și cult din roman, POETUL, care devine punctul de sprijin în existența și în evoluția Arinei. Alături de acesta, din ce în ce mai evident, eroina înflorește, chiar dacă, din când în când, EA o mai necăjește, interpunându-li-se, când ca o ceață, ce urcă spre cer, când ca un zid. Dar dragostea învinge! Cei doi se căsătoresc și Arina simte, înțelege că ea nu acoperă un gol din sufletul omului iubit, ci continuă o iubire,de la un punct de unde rămân doar ei doi. Gestul renunțării la verighete și la inelele de la nunta de argint încheie, pentru Teodoru, un capitol de viață !  
 
Pline de candoare și savoare sunt notațiile despre ochii lui, despre mâinile lor, care aproape că pot fi considerate personaje episodice ! Ele vorbesc fără cuvinte și spun mai mult decât ar putea spune acestea : „ne lipiserăm palmele, deget cu deget, și ne priveam mâinile poleite de lumină, alintându-ne cu, mereu noi, senzații tactile. Sau : „ori de câte ori simțeam atingerea mâinii lui Teodoru, se risipeau într-o clipă, toate neliniștile mele, se destrăma, până la nimic, orice amenințare a răului, mi se arăta un mic paradis înainte de stingere”! „Doar ochii îi erau complet senini. Ca o mare de iarbă verde sub soarele anemic al anotimpurilor reci”.  
 
Finalul romanului, o pagină scrisă cu altfel de caractere (italice), impresionează :  
 
„-Tu ești și soția mea, și iubita mea, și fetița mea...” „ – Tu crezi că m-aș fi căsătorit cu tine, dacă n-ai fi, pentru mine, prima ființă după Dumnezeu?”  
 
Există o declarație de dragoste mai frumoasă? Eu cred că NU!...  
 
Referinţă Bibliografică:
Mariana Pâșlea, Era în noiembrie... / Eugen Dorcescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2843, Anul VIII, 13 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Eugen Dorcescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Dorcescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!