CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

Eugen Dorcescu, Un Panteon estetico-agapaic*
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eugen Dorcescu  
  
 
Un Panteon estetico-agapaic*  
  
 
  
Înalt Prea Sfinția Voastră, Părinte Mitropolit Ioan,  
  
Prea-onorate Părinte Vicar, dr. Ionel Popescu,  
  
Onorați Părinți,  
  
Respectate autorități locale,  
  
Stimate doamne,  
  
Domnilor,  
  
Sunt fericit să pot vorbi, din nou, astăzi, în această nobilă incintă, în acest spațiu sacru, saturat de artă și de duh, în acest moment unic, cu acest prilej sărbătoresc. Da, mare este, sau ar trebui să fie, bucuria noastră! Fiindcă prăznuim, iarăși, cum ne-am deprins a prăznui, de ani buni, în acest loc, biruința valorii, a amintirii, a spiritului asupra neantului, uitării și morții.  
  
Cu un an și câteva luni în urmă, glăsuiam, tot aici, la dezvelirea bustului consacrat compozitorului Sabin Drăgoi. Acum, iată, se scaldă în azur și în lumină asemănarea altui înaintaș ilustru, Atanasie (Anastase? Anastasie?) Demian, pictorul care, sub veghea și călăuzirea Mitropolitului, de pioasă amintire, Vasile Lăzărescu, s-a nemurit, împodobind, cu magnifice icoane, Catedrala Mitropolitană a cetății noastre prea-iubite.  
  
În Paradisul credinței și al creației, în extazul slujirii lor, cei doi, Ierarh și Zugrav, alcătuiau atunci, alcătuiesc și azi, vor alcătui mereu, un cuplu măreț, un stop-cadru vibrant, tăiat, de dalta Duhului Însuși, în roca istoriei omenești a orașului nostru, dar și în eternitatea Revelației: Ierarh și zugrav, slujindu-L, fiecare după harul său, pe Atotputernicul, pe Făcătorul a toate.  
  
Un nou moment, în această istorie sublimă, se înregistrează în această zi, îl trăim în chiar aceste clipe: unul din cei doi, Zugravul, își alătură chipul celor de dinainte, prin truda sculptorului Aurel Gheorghe Ardeleanu, concitadinul nostru. Ar fi minunat dacă ar poposi aici, cât mai curând, și celălalt, Ierarhul, pecetluind, astfel, un strălucit capitol de istorie divino-umană.  
  
Opera de artă, pe care o contemplăm acum, se situează la același superior nivel de mister și măiestrie vădit de cele anterioare. Un portret desăvârșit, sintetizând datele, semnele, iconice, indiciale, simbolice, spre a ilustra, memorabil, un ins irepetabil, un talent, un caracter. Spre a genera și întemeia, concomitent, un analogon, o statuie, ce viețuiește, deopotrivă, prin sine, prin energia lăuntrică, metafizică, a artei ghidate de un umanism pneumatocentric, teocentric, hristocentric.  
  
Ca un corolar, din câte am observat și dedus, bustul pare să răspundă rigorilor impuse de celebra secțiune de aur.  
  
Putem îndrăzni, așadar, a declara: o nouă lucrare valoroasă, între mai vechi lucrări valoroase.  
  
Ridicată aici, în acest tărâm, în acest teritoriu estetico-agapaic, pe care virtuțile creștine cardinale, credința, nădejdea și dragostea, dragostea jertfelnică – Agape, l-au edificat și rotunjit. Avem, cu toții, lângă streașina, lângă cerdacul, lângă purtarea de grijă ale Bisericii, aici, în inima cetății noastre, un adevărat Panteon, creație a lui Aurel Gheorghe Ardeleanu și ctitorie nepieritoare a Înalt Prea Sfinției Sale, Părintele Mitropolit Ioan, precum și a mult-prețuitului Părinte Vicar, dr. Ionel Popescu, pe care inima mea îl simte, și-l știe, atât de aproape.  
  
Trei personalități care au clădit acest spațiu estetico-agapaic, acest Panteon, această cetate a artei, în sânul veșnic viu al Cetății lui Dumnezeu.  
  
Civitas artis, in Civitatem Dei!  
  
Timișoara, la 17 septembrie 2017.  
  
______________________  
  
*Cuvânt rostit la dezvelirea bustului lui Atanasie Demian, în curtea Bisericii ortodoxe române a Parohiei Timișoara-Iosefin.  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Eugen Dorcescu, Un Panteon estetico-agapaic* / Eugen Dorcescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2456, Anul VII, 21 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Eugen Dorcescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Dorcescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!