CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

Mirela-Ioana Borchin, Pergamentele albe
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
 
  
Mirela-Ioana Borchin  
  
 
  
 
  
Pergamentele albe  
  
 
  
In memoriam Corina Victoria Sein (1936-2017)  
  
 
  
Una dintre cele mai delicate şi pregnante personalităţi feminine din Timişoara, scriitoare şi editoare profesionistă, redutabilă prezenţă în domeniul cărţii – tipărite şi virtuale –, Corina Victoria Sein s-a născut în 25 decembrie 1936, pe meleaguri vâlcene, în localitatea Pojogi-Cerna, ca fiică a Mariei şi a lui Ştefan Călugăru.  
  
Destinul a adus-o în cel mai valoros centru cultural din Banat, unde, începând cu studiile liceale (1958-1962), absolvite la Carmen Sylva, urmând cu cele postliceale, precum Şcoala tehnică sanitară (1962-1964), şi până în clipa despărţirii de semeni, i-a fost găzduită, cu prietenie şi admiraţie, o constantă ascensiune, încununată de recunoaşterea sa ca om de cultură într-un oraş universitar de prestigiu, desemnat, pentru 2021, drept capitală culturală a Europei.  
  
Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, şi editoare de incontestabil succes, patron al Editurii Excelsior Art, Corina Victoria Sein s-a definit, îndeosebi, prin iubirea sa de carte, făcându-şi simţite bătăile inimii în lumea amplă şi captivantă, pe care o circumscrie acest nobil şi fascinant obiect.  
  
A fost căsătorită cu doi scriitori, editori şi animatori culturali ei înşişi – cu poetul Emil Şain, de care a legat-o una dintre cele mai frumoase prietenii din memoria oraşului de pe Bega, cei doi alegând să-şi doarmă în acelaşi mormânt – pecetluit de poeme – somnul de veci; şi cu istoricul, criticul literar şi traducătorul Bogdan Bădulescu, redactor la Editura Eminescu din Bucureşti, apariţie meteorică în urbea noastră, unde şi-a urmat soţia – pe Corina Victoria Bădulescu, împreună cu care a fondat, în 15 mai 1990, Editura Excelsior, prima editură privată din Timişoara liberă. Devenită Excelsior Art, aceasta s-a menţinut de atunci în elita editurilor naţionale, dăruind lumina tiparului unor cărţi de certă însemnătate, din colecţii de elevată ţinută intelectuală şi artistică, din care se compune, în prezent, după mulţi ani de asiduă activitate, un adevărat fond de patrimoniu. Aproape că nu există un scriitor important al Banatului sau un universitar din sfera ştiinţelor umaniste care să nu fi editat cel puţin o carte reprezentativă la Excelsior Art. Editura Corinei, cum îi spuneau prietenii renumitei Excelsior Art, a polarizat valori şi a creat emulaţie în Banat, decenii la rând.  
  
Corina Victoria Sein a fost cel mai longeviv director de editură din Timişoara, împletindu-şi, în ultimii 27 de ani, seninul şi spectaculosul destin profesional cu cele ale unor colaboratori de mare preţ. A iniţiat şi a dezvoltat, în spaţiul editorial, relaţii oneste, cu o afabilitate şi cu o seriozitate inconfundabile, urmărindu-şi cu tenacitate ţintele, prezentându-şi cu graţie proiectele, devenite foarte curând fapte culturale – la târguri, lansări, zile ale editurii, întâlniri cu cititorii de toate vârstele. Drumul cărţii, oricât de anevoios, era parcurs cu un devotament ieşit din comun, limpede motivat, din moment ce deviza Editurii Excelsior Art a fost – şi este (în eventualitatea că Editura îi va supravieţui Corinei, aşa cum îşi dorea): „Cartea – prietenul care nu trădează”. Cu un simţ managerial înnăscut, dar şi cultivat cu inteligenţă, înconjurându-se de slujitori ai cărţii la fel de pasionaţi, cu o atenţie de discipol faţă de evidenţii săi maeştri, înaintând cu o capacitate rară de adaptare la cerinţele momentului istoric, Corina Victoria Sein a ajuns la nivelul maxim al aspiraţiilor sale. A trăit discret, dar strălucind, punându-şi în lucrare un dar de har de asemenea nobleţe, pe care şi l-a onorat, cu nebănuite puteri, indiferent de pronosticul testelor la care a fost supusă. .  
  
A luptat pentru editură, ca şi pentru cărţile sale, în măsura în care a luptat, mereu încrezătoare într-o nouă şansă, în paralel, şi pentru propria viaţă. Cu zâmbetul pe buze, cu un incredibil entuziasm, cu nerăbdarea de a face următorul pas. „Fata amurg”, care a debutat cu „Adăpost într-o floare”, de „Frica albă”, a „Evadat spre nicăieri”, pe „Coridoare de oglindă”, „în Inele de fum”...  
  
Într-un „Ritual în absenţă” se pune capăt drumului pământesc al Corinei Victoria Sein. Ea se desparte astăzi, cu pergamentele albe ale pleoapelor peste ochii închiși, de rude, de prieteni, de vecini, de medici, de colaboratori, de toţi cei ce i-au fost aproape. Nu se desparte de cărţile sale. Numele său, adunat pe cărţi, nu se destramă precum trupul. Posteritatea va decide care va fi şansa ei în istorie de acum încolo, în vreme ce sufletul i se înalţă uşor, spre piscuri, printre nori, spre acel orizont celest, eteric, „unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit”...  
  
 
  
23 august 2017  
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mirela-Ioana Borchin, Pergamentele albe / Eugen Dorcescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2427, Anul VII, 23 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Eugen Dorcescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Dorcescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!