CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

Eugen Dorcescu, Râul

 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eugen Dorcescu  
 
Râul  
 
E multă, foarte multă, poezie (tragică, sfâşietoare, exuberantă, ca un chip inundat de soare şi lacrimi) în tot ce ni se întâmplă, după cum e foarte, foarte multă viaţă adevărată. Viaţă adevărată, palpabilă, blândă uneori, furtunoasă apoi, imposibil de zăgăzuit, tainică, fascinantă. Aşa era râul în preajma căruia mi-am petrecut, demult, verile (uneori şi toamnele, şi iernile). Solar, nemărginit, argintiu, până departe, spre munţi, peste pietrişuri. În vecinătatea lui, mă cuprindea un simţământ inexprimabil: eroism, jale, forţă, singurătate, o virilitate fără limite şi, în acelaşi timp, o duioşie strivitoare. Umblam noaptea, prin mijlocul albiei, care nu era prea adâncă, cercetam lesele, puse, de cu seara, pentru peştele mărunt, ce cobora pe firul râului. Ţin minte, ca ieri, eram singur, călcam pe stele, pe lună, şi leasa era plină de păstrăvi…  
Toate aceste amintiri tinere, toate aceste amintiri, şi uitări, uitate au reînviat. Şi, o dată cu ele:  
 
Râul  
 
Dacă ar fi să  
gândesc mitologic,  
aş zice  
că Poiana,  
acoperită de rouă  
argintie, în zori,  
e-o imensă matrice,  
matricea unei zeiţe  
terestre, ce fruntea-şi ascunde,  
sub alcov, în apus,  
întinzându-şi picioarele  
luminoase spre  
Munte.  
Îşi separă însoritele  
coapse,  
ce vibrează,  
prelung, îndelung,  
precum nişte sinapse,  
spre-a primi, în  
lăcaşul grăuntelui  
- al ovulului cosmic – ,  
râul, plin de raze şi  
nori,  
râul – lichidul spermatic  
al Muntelui.  
 
Martie, 2015  
Referinţă Bibliografică:
Eugen Dorcescu, Râul / Eugen Dorcescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1529, Anul V, 09 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Eugen Dorcescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Dorcescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!