CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Eugen Cristea         Ediţia nr. 1839 din 13 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

Eugen CRISTEA - CRISTINA DELEANU. PRINTR-O MARE DRAGOSTE, SINCERĂ, DEZINTERESATĂ, VESNICĂ…
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ani de zile mi-am petrecut vacanţele de vară (uneori până târziu în toamnă) în „dulcele târg al Ieşilor”. Acolo locuiau unchiul şi mătuşa mea, pe strada Aurora, exact în spatele celebrului parc Copou. Unchiul meu mă ducea la toate meciurile de rugby ale C.S.M.S. Iaşi, la teatru, la operă. Acolo, în mirifica sală de teatru, am văzut printre multe alte spectacole două care mi-au reţinut atenţia mea de puşti. Căci un puşti eram pe atunci. Cele două spectacole erau „Britannicus” de Racine şi „Bălcescu” de Camil Petrescu.  
 
Am văzut pe scenă o actriţă de o frumuseţe cum nu credeam că poate exista pe atunci în România. Şi, ştiţi foarte bine, nu-mi place să mă joc inutil cu vorbele. Pe scenă am văzut un amestec între Annie Girardot, Catherine Deneuve etc. Chiar mă întrebam dacă nu cumva vreuna dintre ele era într-un turneu prin România şi eu nu ştiam. Aveam să aflu că actriţa cea frumoasă se numeşte Cristina Deleanu. Peste ani, aveam să o revăd într-o extraordinară piesă la TV, „La musica” de Marguerite Duras, în regia regretatei Olimpia Arghir. Mai apoi, aveam să devenim colegi la TNB. Mai apoi, aveam să jucăm împreună. Pe aceeaşi scenă. Pe acelaşi platou de televiziune. În acelaşi studiou de radio. Pe meridianele şi paralelele lumii.  
 
Mai apoi, aveam să ne împrietenim şi să ne îndrăgostim. Să închidem definitiv gura nemernică a lumii, care n-a ştiut niciodată altceva decât să ne pună beţe în roate. Numai că beţele s-au întors împotriva lumii, care s-a trezit ea cu beţele în roatele ei strâmbe.  
 
Alături de Cristina, am trecut peste toate. Am închis definitiv multe guri spurcate. Prin eleganţă, prin credinţa unul în celălalt, prin umor, poate şi prin talent. Dar, oricum, printr-o mare dragoste. Sinceră, dezinteresată, veşnică. Prin înţelegere, prin dragoste, prin respect, prin civilizaţie.  
 
Ne-am creat singuri un mic univers care este numai al nostru şi niciun nemernic nu va putea să pătrundă în el cu bocancii şi sufletul său, atât de murdare. Prin asta ne-am salvat. Prin asta ne-am mântuit. Prin asta stăm alături de peste treizeci de ani. Şi sper să stăm încă pe-atât. Comentariile de genul: „Nu încap două săbii în aceeaşi teacă” sau „Nu încap două chipuri în aceeaşi oglindă” au fost contrazise de viaţa noastră de cuplu. Nu e uşor. Nu e uşor să învingi prejudecăţi. Nu e uşor să-i convingi pe cei din jur de adevărul tău. Nu e uşor, dar merită lupta.  
 
Mulţi ziarişti, mai mult sau mai puţin talentaţi, ne-au întrebat care e secretul căsniciei noastre. Simplu: respectul reciproc, aceleaşi pasiuni, bucuria lucrurilor mici, a micilor satisfacţii, bucuria de a sta la masă împreună, bucuria de a avea un umăr pe care să râzi sau să plângi. Bucuria de a participa la bucuria celuilalt. Tristeţea de a participa la tristeţea celuilalt. Într-un cuvânt, bucuria de a fi mereu împreună. Pe scenă şi în viaţă. Şi încă un lucru important: bucuria de a nu datora nimănui nimic. De a face totul numai prin forţele şi prin onestitatea noastră. Suntem un model? Suntem un exemplu? Habar n-am. Tot ce se poate. La urma urmelor, dumneavoastră sunteţi cei care hotărăsc.  
 
Eugen CRISTEA  
decembrie 2015  
Bucureşti  
 
Referinţă Bibliografică:
Eugen CRISTEA - CRISTINA DELEANU. PRINTR-O MARE DRAGOSTE, SINCERĂ, DEZINTERESATĂ, VESNICĂ… / Eugen Cristea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1839, Anul VI, 13 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Eugen Cristea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Cristea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!